• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 8 °C

En İyi Okul, Çocuktaki Yeteneği Keşfeden Okuldur

En İyi Okul, Çocuktaki Yeteneği Keşfeden Okuldur
Yön Koleji Okul Müdürü Sacide Hürriyet Şimşek, velilerin çocukları için en uygun eğitimi veren okulu nasıl

Yön Koleji Okul Müdürü Sacide Hürriyet Şimşek, velilerin çocukları için en uygun eğitimi veren okulu nasıl seçeceklerini detaylıca anlatıyor. Bu konuda eğitim modeli, programı ve eğitime bakış açısının çok önemli olduğunu belirten Şimşek, “Çocukların yetenek ve yönelimlerini fark ederek en uygun eğitim planını sunabilen okullarda okutulması şart” diyor
 
Eğitim ve öğretime verdiği önemle fark yaratan Yön Koleji, gelecek okul dönemiyle birlikte YÖNX Eğitim Modeli’ne geçiyor. Dünyaca tanınmış ve saygın akreditasyon kuruluşu Pearson onaylı bu program dahilinde hem anaokulu yıllarından itibaren yabancı dile daha da ağırlık veriliyor hem de öğrenciler robotik ve kodlama gibi dersler görmeye başlıyor. Dahası, yine YÖNX Eğitim Modeli sayesinde çocukların yetenekleri keşfediliyor, soru sorarak öğrenmeleri, araştırma yaparak bilgilerini pekiştirmeleri ve özgüven sahibi olmaları amaçlanıyor. Yön Koleji Okul Müdürü Sacide Hürriyet Şimşek, tüm bunların çok önemli olduğunun altını çizerek velilerin “Çocuğumun okulunu nasıl ve neye göre seçmeliyim?” sorusunu cevaplıyor: “Çocuğunuz için doğru okul demek; ona uygun, onun beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayabilen, yetenek ve yönelimlerini fark edip bunlara uygun eğitim planı sunabilen okuldur.”

YETENEK VE İHTİYAÇLAR ÇOK ÖNEMLİ

Şimşek, yeteneklerin açığa çıkarılması gerektiğini önemle vurguluyor çünkü sağlıklı eğitimin yolu, iş hayatındaki başarının anahtarı hem kişiye özel eğitim-öğretimden geçiyor hem de uygun eğitim modelinden. Şimşek, velilerin de çocukları için okul seçerken karmaşa yaşamalarının gayet normal olduğunu belirtiyor. Şimşek, anne ve babaların okul seçiminde farkında olmadan pek çok var olan gerçek ve bilinçaltı faktör arasında karmaşaya düşebildiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam ediyor: “Burada anne babanın olabildiğince objektif şekilde cevaplaması gereken soru ‘Çocuğumun diğer çocuklara göre öne çıkan üstünlükleri ve eksikleri nelerdir?’ olmalıdır. Anne babanın ne beklediği şüphesiz ki çok önemlidir ancak en az bunun kadar önemli ve değerli diğer bir mesele ise çocuğun ihtiyaçlarıdır.”

PSİKOLOG DESTEĞİ FAYDALI OLUR

Şimşek, ailelerin çocukları için okul seçerken yaptığı en büyük hatanın, en ideal, en mükemmel okulu seçme çabası olduğunun altını çizerek “Anne ve babaların endişeye kapılarak kendilerini suçlu hissetmesi yerine, çocuklarını iyi tanıması ve onun ihtiyaçlarını görebilmesi, karar verirken en rahatlatıcı yol olacaktır. Çünkü çocuğun duygu durumu, yetenekleri, ilgi alanları, düşünme becerileri ve hızı, davranışsal hareketlilik düzeyi, akademik ve gelişimsel altyapısı, güçlü ve geliştirilmesi gereken yanları iyi tanınmalıdır. Bunun için eski okulunun ona dair gelişim raporları, öğretmenleri ya da psikologlardan destek almak oldukça faydalı olacaktır” değerlendirmesinde bulunuyor. Şimşek, Yön Koleji’nde tüm bunlara çok dikkat edildiğini önemle hatırlatıyor.

HER ÇOCUK FARKLI, EĞİTİMLERİ AYNI OLAMAZ

Şimşek “Anne ve babalar için okulun fiziki yapısı, donanımı, sosyal faaliyetleri hayli önemli” diyor. Çünkü tüm günlerini okulda geçiren çocukların ders aralarında ve ders dışında kendi için keyifli deneyimler elde etmesi onların okula bağlılığını artırıyor. “Çocuğun okula aidiyet duygusunun ise akademik başarıdaki yeri azımsanamaz” diyen Şimşek, fakat okulun tek başına bir binadan ibaret olmadığını da belirtiyor. “Okulu tanımlayan asıl değerler, okulun kendine özgü geliştirdiği eğitim modeli, programı ve eğitime bakış açısıdır” diyen Şimşek, şunları anlatıyor: “Çocukların yetenek ve yönelimlerini fark edip en uygun eğitim planını sunabilen okullarda okutulması şart. Her ne kadar tüm okullarda Milli Eğitim Bakanlığı’nın geliştirdiği eğitim programları uygulanıyor olsa da, programların uygulama şekilleri, öğrencilerin öğrenme süreçlerine katılımı, ödev verme politikaları, proje çalışmaları gibi süreçlerle ilgili okullardan mutlaka bilgi alınmalıdır. Ders işleme tekniklerinin nasıl olduğu, teknolojik aletleri eğitim içinde nasıl kullandığı, uygulayarak, yaşayarak öğrenme, gözlem ve deney gibi yöntemleri kullanılıp kullanmadıkları, ezber mi yoksa kalıcı bir öğrenme mi hedefledikleri, ödevin verip verilmediği gibi sorular mutlaka sorulmalıdır. Her çocuğun farklı olduğunu kabul etmek, bilgiyi doğrudan öğrenmekten çok, bilgiyi nasıl öğrenebileceğine dair gerekli becerileri kazandırmayı hedefleyen, öğrenciye kapsamlı ve içeriği geniş öğrenme ve deneyim olanağı sunan okulları tercih etmek ise her zaman daha faydalı olacaktır.”

ÜNLÜ DEĞİL, DOĞRU ÖĞRETMEN BAŞARIYI GETİRİR

Yetenek eğitimi, akademik başarı, yabancı dil gibi alanların ne olduğunu öğrenmek, çocukların beklenti ve ihtiyaçlarıyla paralel olup olmadığını anlayabilmek adına önemli. Çünkü okul seçimi çocukların uzun süreli çıkacağı yolda benimseyeceği yapıyı ve ait olacağı grubu da seçmek gibi… Şimşek, bu nedenlerden dolayı okul seçerken en önemli belirleyicilerden bir diğer etmen “Öğretmenlerdir” diyor ve ardından “Ancak önemli olan her okulda var olan, ismi öne çıkan öğretmene ya da sınıfa yerleşmek değil, çocuğunuza uygun öğretmen bulabilmektir” diye konuşuyor. “Her çocuk biriciktir ve özeldir” saptamasında bulunan Şimşek, ideal öğretmen anlayışının da oldukça özel ve değişken yapısına dikkat çekiyor. Şimşek şöyle devam ediyor: “Doğru öğretmen seçimi, çocuğun akademik başarısının yüzde 50’den fazlasını belirleyen en önemli faktördür. Kuralları net, güven veren, koşulsuz kabul eden, öğrencisinin davranışlarını öngörebilen, öğrencisinin yetenek ve yönelimlerine uygun yönlendirebilen öğretmen her çocuğun ihtiyacıdır. Çocuğun özellikleri ve ihtiyaçlarıyla öğretmenlerin özelliklerinin doğru eşleştirilebilmesi içinse birçok okulda öğrenci ve veli ile kayıt dönemi öncesi ve sonrası bireysel Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimlerince (PDR) görüşmeler yapılır. Yapılan bu görüşmeler ve bu görüşmelerden alınan geri bildirimlere göre ise sınıflar belirlenmektedir. Bu görüşmelerde olabildiğince açık olmaksa çocuğunuzun doğru sınıfta olmasının temelidir. Aynı zamanda çocuğunuz için tercih edeceğiniz okulun tanıtım günü ve etkinliklerine katılmak, sosyal medya paylaşımlarını, resmi web sitelerini, geçmiş ve şimdiki veli yorumlarını incelemek ve birden fazla kaynaktan tüm bunları teyit etmek doğru karar vermeniz konusunda size yol gösterecektir.” /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894