ÇALIŞAN VE EMEKLİ MAAŞLARI ARTIYOR
Sosyal güvenlik sisteminin kurumsal yapısını değiştiren 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile uygulama kanunlarının birliğinin sağlanması için gereken 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Resmî Gazete'de yayımlandı. Reform, emeklilik yaşını değiştirmesinin yanı sıra emekli aylıklarının hesaplanmasında da köklü yenilikler getiriyor. Yeni düzenleme, bazılarının iddia ettiği gibi emekli maaşlarında düşüşe değil tersine artışa yol açacak. İşçi, memur ve esnafın aynı şartlarda emekliliğini öngören yasaya göre, emekli aylıkları sistemde geçirilen süre ve ödenen prim miktarına bağlı olarak düzenleniyor. 'Aylık bağlama oranı' diye tabir edilen, maaştan emeklilik için kesilen prim oranının indirilmesi, maaşlarda azalmaya yol açmayacak. Matrahlardaki artış aylıklara pozitif yansıyacak. Emeklilerin aylık hesaplamasında SSK, Tarım SSK, Bağ-Kur, Tarım Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrı ayrı uygulama yapıyor. Her bir kurum ve kanunda ayrı emekli aylığı hesaplama yöntemi bulunuyor. SSK'lı ve Bağ-Kur'lular için 1978 yılından beri uygulanan gösterge-katsayı sistemi 1999'da terk edildi ve TÜFE sistemli emekli aylığı hesaplaması başlatıldı. Şimdi yeni kanun ile daha başka bir sistem getiriliyor. 2007 ve sonrasında emekli olan bir SSK'lı için 1999 ve daha öncesindeki çalışmaları için gösterge-katsayı sistemi olan son 10 yılın veya son 5 yılın ortalamasına göre kısmi bir aylığı, 2000 ile 2006 yılları arasında çalışmaları için TÜFE'li sisteme göre hesaplanan kısmi bir aylığı; 2007 ve sonrası için yeni sisteme göre hesaplanan bir kısmi aylığı olacak. Üç sisteme göre hesaplanan kısmi aylıklar toplanarak emekli aylığı belirlenecek.
Yasada getirilen yeni bir uygulama da bütün emeklilerin aylık bağlama oranlarının birleştirilmesi. Bugünkü sisteme göre, gösterge tablosundan emekli olan bir SSK'lının aylık bağlama oranı yüzde 60; ama tabandan aylık alırsa yüzde 70'tir. Bağ-Kur'lunun aylık bağlama oranı ise yüzde 65'tir. Emekli Sandığı'ndan 25 yıl ile emekli olan bir memurun aylık bağlama oranı ise yüzde 75'tir. Yeni yasa ise bütün aylık bağlama oranlarını eşitliyor. 2015 yılına kadar emekli olanlar için aylık bağlama oranı yüzde 62,5; 2016 yılından itibaren ise yüzde 50'ye düşürülecek. Ancak, aylık bağlama oranı düşerken sigorta primine esas kazanç rakamları yükseleceği için ücreti asgari ücretten yüksek olanlar için emekli aylıklarında düşme değil artma meydana gelecek. Mesela bir memura verilen brüt ücret tutarının hemen hemen yarısı kadarından Emekli Sandığı kesenek (prim) almaktayken, yeni kanun ile memura ödenen her kuruştan prim alınacak ve bu durum emekli aylığını belirleyen kriterlerden biri olan kazanç artmış olacak.
YETİM AYLIKLARI ADALETSİZLİĞİNE SON
Halen geçerli olan uygulamaya göre SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı olanların kız çocuğu çalışmıyorsa ve evli değilse ana veya babasından dolayı yetim aylığı alabiliyor. Erkek çocuklara ise normalde 18, eğer eğitim görüyorsa 25 yaşına kadar yetim aylığı veriliyor. Yeni kanun ile yetim aylıkları konusunda var olan eşitsizlikler ortadan kaldırılıyor. Dul kalanlar (erkek-kadın fark etmez) çalışsalar da, emekli olsalar da evlenmedikleri sürece eşlerinden kalan aylığı alabilecekler. Ölen emeklinin maaşının yakınlarına dağılımı ise şöyle yapılacak: Ölen sigortalının 33'üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) Dul eşine yüzde 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi çalışmaları sebebiyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 75'i;
b) Bu kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi çalışmaları nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;
1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya;
2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya;
3) Yaşları ne olursa olsun evli veya bekar kızlarının, her birine yüzde 25'i;
c) (b) bendinde belirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya sonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayan veya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veya babaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibi bulunmayanların her birine yüzde 50'si;
d) Hak sahibi eş ve çocuklardan artan hisse bulunması halinde, ana ve babaya çalışmaması ve gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde yüzde 25'i oranında; çalışmayan ana ve babanın 65 yaşın üstünde olması, gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yüzde 25'i oranında aylık bağlanacak.
EMEKLİLİK YAŞI ANASAYASA MAHKEMESİ'NDE
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. Sezer'in iptalini istediği maddelerden biri emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşını doldurmuş olma şartı getiren hüküm. Cumhurbaşkanı kanunun yaşlılık aylığının hesaplanmasına ilişkin hüküm ile yaşlılık toptan ödemesi ve ihya başlıklı maddenin, bazı kamu görevlilerinin prime esas kazançları ve prime esas kazanç üst sınırını belirleyen maddelerinin bazı hükümlerini Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti.
ESNAFA İŞ KAZASI UYGULAMASI GENİŞLİYOR
1479 ve 2926 sayılı kanunlar gereğince Bağ-Kur'lu olanlara çok dar bir uygulama ile sadece işyeri merkezlerinde olayın olması halinde iş kazası hükümleri uygulanıyor. Yeni kanunla iş kazası hükümleri geniş çerçevede uygulanmaya başlanacak. Bağ-Kur'lular, iş kazası sonrası iş göremedikleri sürelerde ve hastanelerde tedavi için kaldıkları dönemde işyerleri-dükkanları açık olmadığı halde Sosyal Güvenlik Kurulu'ndan her gün yevmiye gibi geçici işgöremezlik geliri alacak. Tedavileri sonrasında belli bir rapor oranıyla sakat kalırlarsa ayrıca bir ömür boyu kendilerine gelir bağlanacak. Esnafın işyerinde bulunduğu sırada, yürütmekte olduğu iş veya çalışma konusu sebebiyle işyeri dışında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen arızaya uğratan olay iş kazası sayılacak.
Bağ-Kur'luların ilk defa karşılaşacakları olaylardan biri de hastanede yatarak tedavi gördükleri veya evlerinde doktor raporuyla istirahatli kaldıkları sürelerde kendilerine geçici işgöremezlik geliri adı altında para verilmesi. Sigortalının hastalıkları halinde geçici iş göremezlik ödeneği, Genel Sağlık Sigortası dahil prim ve her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenecek. Getirilen yeniliklerden biri de bayan esnafa doğumdan önceki 8 ve doğumdan sonraki 8 hafta süresinde yevmiye alması uygulaması. Sigortalıya hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilecek. Sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki bir yıl içinde en az doksan gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için günlük kazançlarının üçte iki oranında geçici işgöremezlik ödeneği hakkı olacak. Yeni kanun ile isteğe bağlı sigorta da kolaylaştırılıyor.
SSK'LI AÇ YAŞIYOR
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'ne (TİED) göre, SSK'dan aylık alan yaklaşık 4 milyon kişiden yüzde 81.96'sının aylığı, 569 YTL 30 YKr tutarındaki ''açlık sınırının'' altında bulunuyor. TİED Ankara Şubesi'nce, SSK verileri kullanılarak yapılan hesaplamaya göre, Nisan 2006 itibarıyla SSK'dan 4 milyon 3 bin 798 kişi yaşlılık, malullük, ölüm, sürekli iş göremezlik ve iş kazası ve meslek hastalığı aylığı alıyor.
Hesaplamaya göre, bu kişilerden yüzde 81.96'sını oluşturan 3 milyon 281 bin 606'sı, 569 YTL 30 YKr tutarındaki ''açlık sınırının'' altında, 722 bin 192 kişi ise üzerinde aylık alıyor. Mart 2006 itibariyle hesaplanan 1854 YTL 40 YKr tutarındaki ''yoksulluk sınırının'' üzerinde aylık alan ise bulunmuyor. Araştırmayı değerlendiren TİED Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, Emekli Sandığı'ndan aylık alan 1 milyon 660 bin emekli, dul ve yetiminin de 502 bininin aylığının açlık sınırının altında olduğunu söyledi.
Emekli dul ve yetimlerin açlık ve sefaletle boğuşarak hayatta kalmaya çalıştıklarını ifade eden Orhan, ekonomide son birkaç yılda meydana gelen iyileşmenin emeklinin mutfağına yansımadığını kaydetti.
''EKONOMİK BÜYÜMEDEN PAY İSTİYORUZ''
Hükümetten, emekli aylıklarını ''açlık sınırı'' düzeyine çıkarmasını istediklerini bildiren Orhan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın, emeklilerin ekonomik büyümeden pay almasını sağlayacak biçimde yeniden ele alınmasını istedi.
Sosyal güvenlik reformuna, emeklilerin ekonomik durumlarında bir norm ve standart birliği sağlanması koşuluyla destek verebileceklerini kaydeden Recep Orhan, ''Üzülerek görüyoruz ki getirilmek istenen düzenlemelerde var olan adaletsizlikler korunmakta, kurumlar arasındaki farklılık sürdüğü gibi aynı kurumlar içindeki ücret makası da giderek artmaktadır'' diye konuştu.
82 BİN EMEKLİYE EK ÖDEME
Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü,5473 Sayılı kanun uyarınca MİT ve Emniyet Hizmetleri ile çarşı ve mahalle bekçileri kadrolarından emekli aylığı alanlara 100 ytl ek ödemede bulunacak
Sandıkatan MİT ve Emniyet hizmetleri ile Bekçi kadrosu ünvanı ile emekli aylığı alanlara 1 Nisan 2004'ten itibaren aylıklarıyla birlikte 100 YTL ilave ödeme yapılmaya başlandı.Ölenlerin aylığa müstehak dul ve yetimlerine de,100 YTL'nin aylık bağlama oranına isabet eden miktarı kadar ayrıca ödemede bulunuluyor.
Halen sosyal sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabii çalışanlar, bu ödemeden yararlanamıyor.Emekli sandığı kanun kapsamına giren 82 bin kişinin adreslerine konuyla ilgili bir yazı ve beyanname göndererek, bu kişilerin durumlara hakkında beyanda bulunmalarını istedi.Bugüne kadar ek ödeme için beyanda bulunan 17 bin836 kişinin işlemleride tamamlandı.Aylıklarını üç ayda bir alan ve 1. grup bulunanlara Nisan - Mayıs - Haziran -Temmuz olmak üzere 4 aylık, 2. grubta bulunanlara Nisan - Mayıs - Haziran -Temmuz- Ağustos olmak üzere 5 aylık, 3.grupta bulunalara da Nisan - Mayıs - Haziran olmak üzere ek ödeme çıkarıldı.
HAKİMLERE ZAM GELİYOR!
Hakim ve savcıların maaşlarında yeni düzenleme yapan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda benimsendi. Hakim ve Savcılar Kanununda değişiklik yapan yasa tasarısına göre, hakim ve savcıların aylıkları, en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemeler toplamının brüt tutarı kıstas alınarak belirlenecek.
Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve Uyuşmazlık Mahkemesi başkanları ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısı, en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı düzeyinde maaş alacak. Diğer hakim ve savcılar da Başbakanlık Müsteşarının maaşının yüzde 41'i ile yüzde 86'sı arasında değişen oranlarda aylık alacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Danıştay Başsavcısına yüzde 100'ü, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay ve Danıştay Birinci Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları ile Adalet Bakanlığı Müsteşarına yüzde 86'sı, Yargıtay ve Danıştay üyelerine yüzde 83'ü kadar ödeme yapılacak. Diğer hakim ve savcıların maaşlarının belirleneceği oranlar da şöyle: Birinci sınıf hakim ve savcılara yüzde 79'u, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılara yüzde 65'i, birinci derecede bulunan diğer hakim ve savcılara yüzde 55'i, ikinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 53'ü, üçüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 51'i, dördüncü derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 49'u, beşinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 47'si, altıncı derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 45'i, yedinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 43'ü, sekizinci derecede bulunan hakim ve savcılara yüzde 41'i. Buna göre, yapılan düzenlemeyle, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay Başkanının maaşı 4 bin 691, Yargıtay ve Danıştay Başsavcısının 4 bin 596, Adalet Müsteşarının 4 bin 121, birinci sınıf hakimin 3 bin 740, 1. sınıfa ayrılmış hakimin maaşı 3 bin 65, en düşük maaş olan hakim adayınınki ise 1737 YTL olacak.
YARGI ÖDENEĞİ
Ayrıca hakim ve savcılara, ödenmekte olan brüt aylıklarının yüzde 10'u oranında yargı ödeneği verilecek. Bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri 15 günü aşarsa, bu günlere isabet eden yargı ödeneği yüzde 50 eksik ödenecek. Hakim ve savcı adaylarına ise kıstas aylığın yüzde 25'i oranında ek ödeme yapılacak. Adalet müfettişlerine de brüt aylık tutarlarının yüzde 5'i oranında ek ödemede verilecek. Ancak Adalet müfettişlerine yapılacak aylık, yargı ödeneği ve ek ödemenin toplam net tutarı, yüksek mahkeme daire başkanına yapılacak aylık ve yargı ödeneği toplam net tutarını geçemeyecek.
HAKİM VE SAVCILARA BİLGİSAYAR
Hakim ve savcılara, görevlerinde kullanmak üzere zati demirbaş olarak 1 bilgisayar verilecek. Bilgisayarların hakim ve savcılara verilmesi ve devrine ilişkin usul ve esaslar, Sayıştay ve Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Adalet Bakanlığınca belirlenecek. Birinci sınıf Sayıştay meslek mensupları, Sayıştay savcı ve savcı yardımcıları ile askeri hakim ve savcılar da getirilen düzenlemeden yararlanacak.
DENETİM ELEMANLARINA ÖDENEK, TASARIDAN ÇIKARILDI
Alt Komisyonun tasarıya koyduğu ve denetim elemanlarına ''denetim ödeneği'' verilmesini düzenleyen madde, uzun süre tartışıldı. Madde atlanarak, görüşmelere 1 saat ara verildi. Sayıştay uzman denetçisinin aldığı aylık ve ödeneklerin net tutarları toplamının, Başbakanlık başmüfettişinin her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarının net tutarları toplamından fazla olması halinde, aradaki farkın Başbakanlık ve Bakanlık müfettişleri, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu başdenetçileri ve Maliye Bakanlığı baş hesap uzmanları ile başbakanlık ve bakanlıkların iç denetçilerinden; kamuda en az 20 yıl hizmeti bulunanlara yüzde 35'i, 15 yıl hizmeti olanlara ise yüzde 25'inin denetim ödeneği olarak ödenmesiyle ilgili koyduğu madde, tasarıdan çıkarıldı.
AK Parti'li Mehmet Sekmen'in verdiği önergeye, Alt Komisyon Başkanı AK Parti Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz ve CHP'li üyeler karşı çıkarak, yapılan düzenlemenin korunması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, müfettişlerin önemli hizmetler verdiğini, kendisinin de denetim elamanlığından geldiğini belirterek, ''Gönül ister ki herkese bir şeyler verilsin. Ama hesap kitap var. İmkanlar dahilinde ancak bir şeyler yapılabilir'' dedi. Yapılan oylamada, önerge, Filiz dışındaki diğer AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edildi. CHP'li üyeler, düzenlemenin çıkarılmasını eleştirerek, ''hükümetin personel rejimi konusunda sınıfta kaldığını'' ileri sürdü. CHP'li milletvekilerinin, emekli hakim ve savcılar ile adliye personelinin maaşlarında artış yapılması yönünde verdikleri önergeler de reddedildi. Düzenleme, yasalaşması halinde 15 Temmuzda yürürlüğe girecek.
MEMUR MAAŞI ZAMLANACAK
Memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşları, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 2,5 oranında zamlanacak. 2006 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu uyarınca, halen 0,04265 olan aylık maaş katsayısı 0,04373'e, 0,53377 olan taban aylık katsayısı 0,54711'e, 0,01353 olan yan ödeme katsayısı da 0,01387'ye yükselecek.Yeni katsayılar, yılın ikinci yarısında, memur ve memur emekli maaşlarına yüzde 2,5 oranında zam olarak yansıyacak.
Bu şekilde Müsteşar maaşları, 3 bin 202 YTL'den 3 bin 282 YTL'ye, genel müdür maaşları da 2 bin 901 YTL'den 2 bin 974 YTL'ye çıkacak.
14'ün 2'sindeki bir memurun halen 610,8 YTL olan aylık maaşı, 1 Temmuz'da 665,3 YTL olurken, Ocak-Haziran döneminde 991 YTL maaş alan 9'un 2'sindeki bir polis memurunun cebine de ikinci yarıda bin 55 YTL girecek. Kamuda sözleşmeli olarak çalışanların ücretlerine de, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 2.5 oranında zam gelecek. Böylece KİT'lerde sözleşmeli olarak çalışanların ücret tavanı, 2 bin 180 YTL'den 2 bin 274 YTL'ye yükselecek.
ZİRVEDEKİLERİN MAAŞLARI DÜŞÜYOR
Katsayılardaki bu artışa karşın, devletin zirvesindekilerin maaşları, yılın 2. yarısında, üst gelir vergisi dilimlerine geçmeleri nedeniyle düşecek.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yılın ilk 6 aylık döneminde 14 bin 720 YTL olan aylık ortalama maaşı, ikinci 6 aylık dönemde 13 bin 580 YTL'ye gerilecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak-Haziran döneminde 7 bin 720 YTL olan ortalama aylık maaşı da, Temmuz-Aralık döneminde 7 bin 660
YTL'ye inecek. Yılın ilk yarısında ortalama 7 bin 675 YTL maaş alan Bakanların eline ise ikinci yarıda 7 bin 625 YTL geçecek.
Milletvekillerinin ilk 6 aylık dönemde 7 bin 465 YTL olan ortalama aylık maaşları da, ikinci yarı 7 bin 405 YTL'ye düşecek.
EMEKLİLERDE DURUM
Yeni katsayılar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan dışındaki emeklilerin maaşlarını da yüzde 2,5 oranında artıracak.Bu şekilde 5'in 1'inden aylık bağlanan bir memur emeklisinin maaşı, 587 YTL'den 601,9 YTL'ye yükselecek. Genel Müdür emeklilerinin yeni maaşı da 2 bin 388 YTL'ye çıkacak.
Halen 3 bin 536,8 YTL düzeyinde bulunan milletvekili emekli maaşı, 1 Temmuz'dan itibaren 3 bin 626,2 YTL olacak. Emekli Bakanlar da, 3 bin 400,7 YTL yerine, 3 bin 486,7 YTL maaş alacak. Buna karşılık, emekli Cumhurbaşkanlarına yılın ilk yarısında olduğu gibi 8 bin 777,6 YTL, emekli Başbakanlara da 6 bin 330 YTL aylık ödenmeye devam edilecek.
Kanun gereğince, Cumhurbaşkanları, yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı Bütçesinde yeralan yıllık ödenek üzerinden maaş alıyor. Cumhurbaşkanlarına, emekli olduklarında ise , Cumhurbaşkanı'na ödenmekte olan aylık ödeneğin yüzde 40'ı oranında yaşlılık aylığı bağlanıyor. Başbakanların emekli aylığı da, Cumhurbaşkanı emekli aylığına göre hesaplanıyor.
KİM, NE ALACAK?
Çeşitli kamu görevlileri ve emeklilerin mevcut aylıkları ile yılın ikinci yarısında kendilerine ödenecek maaş tutarları şöyle:
KAMU GÖREVLİLERİ İLK 6 AY İKİNCİ 6 AY (YTL)
Cumhurbaşkanı (ort.) 14.720,00 13.580,00
Başbakan (ort.) 7.720,00 7.660,00
Bakanlar 7.675,00 7.625,00
Milletvekilleri 7.465,00 7.405,00
Müsteşar 3.202,03 3.282,98
Genel Müdür 2.901,16 2.974,50
Memur (9/1) 613,89 668,44
Memur (14/2) 610,87 665,35
Öğretmen (1/4) 941,92 1.004,76
Vali (1/4) 2.921,98 2.995,83
Hakim (1/4) 3.055,67 3.132,93
Hakim (8/1) 1.528,27 1.605,95
Profesör (1/4) 2.442,94 2.504,68
Araştırma gör.(7/1) 896,59 960,37
Avukat (1/4) 1.092,00 1.158,66
Polis memuru (9/2) 991,12 1.055,20
SÖZLEŞMELİLER
KİT Sözleşmeli ücret tavanı 2.180,20 2.274,71
EMEKLİ MAAŞLARI
25 Hizmet yılı karşılığığında hak kazanılan, vergi iadesi yerine getirilen yüzde 4 ek ödemeli aylıklar:
EMEKLİLER İLK 6 AY İKİNCİ 6 AY
Cumhurbaşkanı 8.777,60 8.777,60
Başbakan 6.330,00 6.330,00
Bakanlar 3.400,70 3.486,73
Genelkurmay Başkanı 4.202,17 4.308,40
Milletvekili 3.536,83 3.626,20
Kuvvet Komutanı 3.295,09 3.378,35
Orgeneral 2.933,58 3.007,69
Genel Müdür 2.329,23 2.388,04
Genel Müdür Yrd. 1.545,76 1.584,76
Yarbay 1.457,05 1.493,80
Daire Başkanı 1.247,48 1.278,91
Şube Müdürü 777,31 796,83
Memur 5/1 587,17 601,90
Alt sınırlar
Emekli, kendisi ve 3 kişi 615,13 630,56
2 kişi 553,62 567,50
1 kişi 492,11 504,44
EMEKLİNİN MAAŞI ZAMLANDI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, Temmuz ayı ödeme dönemlerinden itibaren en düşük SSK emeklisi maaşı 495,74 YTL, en yüksek SSK emeklisinin maaşı ise 1.395,78 YTL olacak.
Ocak 2006'da SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile hak sahiplerinin gelir ve aylıklarına Ocak ve Temmuz dönemlerinde yüzde 3'er olmak üzere artış yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, bu çerçevede emekli ve hak sahiplerinin zamlı aylıklarını Temmuz ayından itibaren alacakları kaydedildi. Buna göre, 1479 sayılı Kanun kapsamında 1. basamaktan (esnaf ve sanatkarlar) emekli olan Bağ-Kur emeklisinin maaşı 363,56 YTL, 24. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisinin maaşı ise 1.140,96 YTL olacak. 2926 sayılı Kanuna göre (tarım sigortalıları) 1. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisi 248,29 YTL, aynı kanuna tabi 24. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisi ise 690,79 YTL maaş alacak.
İŞTE ZAMLI MEMUR MAAŞLARI
2006 Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu çerçevesinde memur ve memur emekli maaşları bu yıl ikinci kez zamlanmış olacak. Yeni durumda müsteşar maaşları 3 bin 202 Yeni Türk Lirası"ndan 3 bin 282 yeni liraya, genel müdür maaşları da 2 bin 901 YTL'den 2 bin 974 yeni liraya çıkacak. 14'ün 2'sindeki bir memurun halen 611 yeni lira olan aylık maaşı, 1 Temmuz'da 665 yeni lira olurken, ocak-haziran döneminde 991 yeni lira maaş alan 9'un 2'sindeki bir polis memurunun cebine de ikinci yarıda bin 55 yeni lira girecek. Kamu sektöründe sözleşmeli olarak çalışanların ücretlerine de, aynı oranda zam geliyor. Buna göre KİT'lerde sözleşmeli olarak çalışanların ücret tavanı, 2 bin 180'den 2 bin 274 yeni liraya yükselecek.
Katsayılardaki bu artışa karşın, devletin zirvesindekilerin maaşları, yılın 2. yarısında, üst gelir vergisi dilimlerine geçmeleri nedeniyle düşecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yılın ilk 6 aylık döneminde 14 bin 720 yeni lira olan aylık ortalama maaşı, ikinci 6 aylık dönemde 13 bin 580 YTL'ye gerileyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak-haziran döneminde 7 bin 720 YTL olan ortalama aylık maaşı da, temmuz-aralık döneminde 7 bin 660 YTL'ye inecek. Bakanların maaşı 50 YTL, milletvekillerinin maaşı da 60 YTL azalacak. Zamlar emekli maaşlarına da aynı şekilde yansıyacak. 5'in 1'inden aylık bağlanan bir memur emeklisinin maaşı, 587 YTL'den 602 YTL'ye yükselecek. Genel müdür emeklilerinin yeni maaşı da 2 bin 388 yeni liraya çıkacak. Halen 3 bin 537 yeni lira düzeyinde bulunan milletvekili emekli maaşı, 3 bin 626 yeni lira olacak. Emekli bakanlar da 3 bin 401 yerine, 3 bin 487 YTL maaş alacak. Buna karşılık, emekli cumhurbaşkanlarına yılın ilk yarısında olduğu gibi 8 bin 778 YTL, emekli başbakanlara da 6 bin 330 yeni lira aylık ödenmeye devam edilecek. Kanun gereğince, cumhurbaşkanları, yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı Bütçesi'nde yer alan yıllık ödenek üzerinden maaş alıyor. Cumhurbaşkanlarına, emekli olduklarında ise Cumhurbaşkanı'na ödenmekte olan aylık ödeneğin yüzde 40'ı oranında yaşlılık aylığı bağlanıyor. Başbakanların emekli aylığı da, cumhurbaşkanı emekli aylığına göre hesaplanıyor.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİNE EK ZAM
SSK ve Bağ-Kur emeklileri de yılın ikinci yarısında daha yüksek maaş almaya başlayacak. Temmuz ödeme dönemlerinden itibaren en düşük SSK emeklisi maaşı 496, en yüksek SSK emeklisinin maaşı bin 396 YTL olacak. Ocak 2006'da SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile hak sahiplerinin gelir ve aylıklarına ocak ve temmuz dönemlerinde yüzde 3'er olmak üzere artış yapıldı. 1. basamaktan (esnaf ve sanatkarlar) emekli olan Bağ-Kur emeklisinin maaşı 364 YTL, 24. basamaktan emekli olanın ise bin 141 yeni lira olacak. 1. basamaktan emekli olan tarım sigortalı Bağ-Kur emeklisi 248, 24. basamaktan emekli olan ise 691 YTL alacak.
KİM NE KADAR MAAŞ ALACAK?
Memur, sözleşmeli ve memur emekli maaşları, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 2.5 oranında zamlanacak. Buna göre, müsteşar maaşları, 3 bin 202 YTL'den 3 bin 282 YTL'ye, genel müdür maaşları da 2 bin 901 YTL'den 2 bin 974 YTL'ye çıkacak.
14'ün 2'sindeki bir memurun halen 610,8 YTL olan aylık maaşı, 1 Temmuz'da 665.3 YTL olurken, ocak-haziran döneminde 991 YTL maaş alan 9'un 2'sindeki bir polis memurunun cebine de ikinci yarıda bin 55 YTL girecek.
Kamuda sözleşmeli olarak çalışanların ücretlerine de yüzde 2.5 oranında zam gelecek. Böylece KİT'lerde sözleşmeli olarak çalışanların ücret tavanı, 2 bin 180 YTL'den 2 bin 274 YTL'ye yükselecek.
ZİRVEDEKİLERİN MAAŞLARI
Katsayılardaki bu artışa karşın, devletin zirvesindekilerin maaşları, yılın 2'nci yarısında, üst gelir vergisi dilimlerine geçmeleri nedeniyle düşecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yılın ilk 6 aylık döneminde 14 bin 720 YTL olan aylık ortalama maaşı, ikinci 6 aylık dönemde 13 bin 580 YTL'ye gerilecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak-haziran döneminde 7 bin 720 YTL olan ortalama aylık maaşı da, temmuz-aralık döneminde 7 bin 660 YTL'ye inecek.
Yılın ilk yarısında ortalama 7 bin 675 YTL maaş alan Bakanların eline ise ikinci yarıda 7 bin 625 YTL geçecek. Milletvekillerinin ilk 6 aylık dönemde 7 bin 465 YTL olan ortalama aylık maaşları da, ikinci yarı 7 bin 405 YTL'ye düşecek.
Yeni katsayılar, Cumhurbaşkanı ve Başbakan dışındaki emeklilerin maaşlarını da yüzde 2.5 oranında artıracak.
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ DE ZAMLI MAAŞ ALACAK
Temmuzdan itibaren en düşük SSK emeklisinin maaşı 495.74 YTL, en yüksek SSK emeklisinin maaşı ise bin 395.78 YTL olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Ocak 2006'da SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile hak sahiplerinin gelir ve aylıklarına ocak ve temmuz dönemlerinde yüzde 3'er olmak üzere artış yapıldı.
Buna göre, 1. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisinin maaşı 363.56 YTL, 24. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisinin maaşı ise bin 140.96 YTL olacak. 2926 sayılı Kanuna göre (tarım sigortalıları) 1. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisi 248.9 YTL, aynı kanuna tabi 24. basamaktan emekli olan Bağ-Kur emeklisi ise 690.79 YTL maaş alacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.