ALİAĞA"DA EKMEĞE ZAM
200 GRAM EKMEK 0.45 YTL.
300 GRAM EKMEK 0.675 YTL
Aliağa"da ekmeğe zam yapıldığı bildirildi. Aliağa Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, ilçede daha öce 200gr ekmeğin 0.40 ytl"den satılan ekmeğin 10 mart 2008 tarihinden geçerli olmak üzere 045"ytl den satılacağını açıkladı. yüzde 12,50 olduğu belirtilen zam"dan sonra Aliağa"da 200 gr ekmek 0.45" ytl den satılacak. Ekren, Esnaf odasına üye 12 fırıncı arkadaşımız odamıza dilekçe ile müracaat ettiler. İzmir metropolde açıklanan ve İzmir valilinden onaylanmış fiyatın Aliağa ve çevresinde de onaylanmasını istediler. yaptığımız araştırmadan sonra bu talebi onayladık. 10 Mart 2008 pazartesi gününden itibaren ekmek fiyatları 0.40 ytl den 0.45 ytl ye çıkmıştır. ekmeğin kilosu İzmir büyükşehir sınırları içinde 2.25 ytl dir. yeni standartlara göre 300 gram ekmek 0.675 ykr"ye denk geliyor. herkes hesabını buna göre belirlesin dedi. Aliağa"da ekmeğin fırıncılar tarafından açıklanan fiyat dışında 0.75 ykr satılması ile ilgili soruya da Ekren, ekmeğin kilosu 2.25 ytl dir. 300 gram ise bu hesaba göre 0.675 ykr.dir fiyatları denetleme yetkisi sanayi ve ticaret bakanlığı ve belediyelerdedir. gereken neyse yapılır.dedi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka,ekmek zammı için fırıncı üyelerimiz dilekçe verdiler. Çarşamba günü yapılacak olan yönetim kurulu toplantısında değerlendireceğiz. İzmir de açıklanan fiyatların üstünde bir fiyat onanacağını beklemiyoruz. izmir"de 200 gram ekmek 0.45 ykrdir. buna göre izmirde 300 gram ekmek 0.675 ykrş. dan satılması gerekir. Fakat, Odamız tarafından 16.02.2007 tarihli karardan sonra yeni bir fiyat belirlenmemiş olup; Odamız üyesi Aliağalı ekmek üreticilerinde 200 gram ekmek 35 kuruş azami fiyatla satılmalıdır.dedi.
VATANDAŞ ZAMMA TEPKİLİ, EKMEKTE SOYGUN VAR
İzmir büyükşehir sınırları içinde onaylanan ve Esnaf odasının Aliağa"da açıkladığı 300 gram ekmeğin 0,675 ykrş olan fiyatı uygulamayan fırıncılara vatandaşlar tepkili. vatandaşlar, 0.675 olması gereken fiyat 0.750 kuruş bu vicdansızlık. bir gecede ekmeğe fırsat bilip yüzde 25 zam yaptılar. Üstelik daha düne kadar 200 gram ekmeği 0.25 kuruştan alıyorduk. 0.40 kuruş fiyatı bile uygulamadan ekmeğin nerde ise yüzde yüz arttırılması soygun değildir ise nedir. dediler.
200 GRAM EKMEK 0.45O YTL 300 GRAM 0.675
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Nejdet Durmuş, yaptığı yazılı açıklamada, Küresel ısınmaya bağlı olarak buğday rekoltesinin düşük gerçekleşmesi ve bunun sonucunda un fiyatlarındaki artışlar, ekmek maliyetlerini doğrudan ilgilendiren elektrik, akaryakıt ve maya girdilerindeki sürekli fiyat yükselmesinin fırıncıları tükettiğini kaydeden Durmuş, ekmek imalatında kullanılan 31 girdi kaleme zam geldiği halde fırıncıların bugüne kadar artışları hep cebinden karşıladığını, fiyatlara yansıtmadığını savundu. İzmir'de ekmek fiyatlarının en son 9 ay önce arttığına dikkati çeken Durmuş, bu süre içinde una yüzde 12,5, elektriğe yüzde 46, akaryakıta yüzde 30 oranında zam geldiğini ifade etti. Fırıncıların normal kar marjıyla çalışmaları halinde bugün ekmek fiyatına en az yüzde 25 zam yapması gerekirdi. Yüzde 25 zam yapmaya gönlümüz razı değil. Biz de halkımızın geçim sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Bu nedenle fiyatlarımızı belirlerken bunu göz önüne aldık ve şimdilik ekmeğe yüzde 12,5 oranında zam yapmayı kararlaştırdık. Bu da ekmek başına 5 YKr fiyat artışı demektir. İzmirliye yine Türkiye'nin en ucuz ekmeğini yedireceğiz. İzmir'de pazartesi gününden itibaren 200 gram ekmek 0.45 YTL"den satılmaya başlandı.
EKMEKTE YENİ STANDART
Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğe göre, ekmeğin asgari ağırlığı 150 gramdan 300 grama çıkarıldı. Ekmekler 300 gramdan başlayarak 50"şer gram artırılarak piyasaya sunulacak ekmeğin asgari gramajı 150"den 300"e çıkarılırken, 50"şer gramlık artırımlarla değişik boylarda ekmekler piyasaya sunulacak. Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde de un çeşitlerinin yüzde oranları belirtilecek. Bu ürünleri üreten ve satan iş yerleri de 3 ay içerisinde uygulamaya geçecek. Şartları yerine getirmeyen iş yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.
BUĞDAYDAKİ FİYAT ARTIŞI SPEKÜLASYON ESERİ
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2007 yılında meydana gelen kuraklık sebebiyle buğday rekoltesinde %10-12 seviyesinde bir düşüş yaşandığını ve geçen sene buğday rekoltesinin 17.4 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Ekmeklik, yemlik ve tohumluk olmak üzere Türkiye"nin yıllık buğday ihtiyacının 18 milyon ton olduğunun altını çizen Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafında bu miktarın bir kısmının ithal edildiğini, geri kalan miktar için ise ithalat bağlantıları yapıldı şu an için Türkiye"de 2,5 milyon ton kullanılmamış buğday stoku var hasat dönemine kadarki ihtiyacı karşılayacak buğdayımız var.
Ekmek fiyatındaki artışla ilgili iddiaları da değerlendiren bakan Eker, Ekmeğin maliyetinde buğdayın etkisi sadece %21"dir. Türkiye"de yeteri kadar buğday var. Toprak Mahsulleri Ofisi de yakın bir zamanda piyasaya 300 bin ton buğday çıkaracak. Şu anda elinde buğday bulunan ve bunu çok yüksek fiyata satmak isteyen, bu maksatla psikolojik kanı oluşturmaya gayret eden sınırlı sayıdaki spekülatörlerin yaptığı bir propaganda var. Dolayısıyla ekmekteki fiyat artışında buğday yetersizliğini haklı çıkartacak bir gerekçe yok dedi.
Haber: Şenol GÖK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.