• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 8 °C

Egegaz'a Depolama İzni Çıktı

Egegaz'a Depolama İzni Çıktı
Dünyanın en büyük 2. Sıvılaştırılmış doğalgaz depolama tesisi Egegaz, atıl durumdan kurtuluyor. Hazine, BOTAŞ'ın doğalgaz depolamak için kiralamak istediği Egegaz terminaline ek finansman istenmemesi koşuluyla onay verdi. BOTAŞ ile Egegaz arasında kiralam

BOTAŞ, EGEGAZ İÇİN ONAY ALDI, DOĞALGAZDA DEPOLAMA BAŞLIYOR
Dünyanın en büyük 2. Sıvılaştırılmış doğalgaz depolama tesisi Egegaz, atıl durumdan kurtuluyor. Hazine, BOTAŞ'ın doğalgaz depolamak için kiralamak istediği Egegaz terminaline ek finansman istenmemesi koşuluyla onay verdi. BOTAŞ ile Egegaz arasında kiralama bedelinin pazarlıkları başladı.
BOTAŞ, TESİSİ 2007–2008 İÇİN KİRALAMAK İSTİYOR.
Boru Hatlarıyla Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), 2005'teki doğalgaz yetersizliği sorununu bir daha yaşamamak için özel sektöre ait Egegaz sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminalini devreye sokmaya hazırlanıyor. BOTAŞ, 4 ay sonunda Hazine'yi bu konuda ikna etti. Hazine, ek finansman sağlanmaması ve BOTAŞ'ın mevcut kaynakları ile özel sektöre ait Egegaz'ı kiralaması yoluna gidebileceği yönünde görüş verdi. BOTAŞ, tesisi 2007-2008 için kiralamak istiyor. BOTAŞ ayrıca spot piyasadan tesiste depolamak için LNG ithal etmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) da izin aldı.
BOTAŞ, bu yıl Ukrayna'nın Rusya üzerinden Türkiye'ye gelen gazı çekmesi ve ağır kış koşulları nedeniyle oluşan fazla gaz talebi karşısında zor durumda kaldı. Sanayiinin dahi gazının kesilmesine yol açan arz krizi, BOTAŞ'ı önlem almaya zorladı.
BOTAŞ HAZİNE’DEN ONAY ALDI
Devletin Silivri’deki depolama tesisinin inşaatı sürerken BOTAŞ, Çolakoğlu Grubu'nun 2001'de ABD'li E-Tech ile yaptığı ama kullanımda olmayan Aliağa'daki Egegaz LNG depolama tesisini kiralama kararı aldı. Bu tesis, özel sektörün BOTAŞ'ın anlaşmalı olduğu ülkeler ile ithalat yapma hakkı olmaması ve ithalat yapılabilecek hemen hemen bütün ülkeler ile BOTAŞ'ın anlaşmasının bulunması nedeniyle bugüne kadar devreye alınamadı. BOTAŞ ise KİT statüsünde olduğu ve ilave harcamaları finansman programını olumsuz etkileyebileceği için Hazine'den onay almakla yükümlü bulunuyor.
FİYATTA PAZARLIK BAŞLADI
BOTAŞ, 2007'den itibaren Egegaz'ı kullanmak istediğini Hazine'ye bildirdi. Hazine de “al ya da öde”ye girilmemesi, yılın sadece 3-4 ayı kiralama yapılması ve finansman programının bozulmaması gibi şartlar altında onay vereceğini bildirdi. Ama Egegaz'ın, ancak yıllık bazda anlaşma yapılması durumunda tesisin kiralanmasına izin vermesi nedeniyle iş zora girdi. Bunun üzerine BOTAŞ durumun aciliyetini ve gerekliliğini tekrar anlatan ikinci bir başvuru yaptı. Hazine de bu defa ek finansman istenmemesi koşuluyla kiralamaya gidilmesine izin verdi. Onay sonrası Egegaz ile BOTAŞ arasında kiralama bedelinin pazarlıkları da başladı.
Mevzuata göre Egegaz'ın ithalat yaparak depolama hakkı bulunmuyor. Ama EPDK'nın Nisanda aldığı bir kararla özel sektörün ithalat yapabilmesi için BOTAŞ'tan izin gerekiyor. Egegaz'ın da Katar'dan 2 milyar metreküplük gaz ithalatı için BOTAŞ'a başvurduğu, BOTAŞ'ın ise 1.1 milyar metreküplük ek ithalat için EPDK'dan izin istediği kaydedildi. Yani BOTAŞ, ya kendi ithal ettiği gazı depolayacak ya da Egegaz'a Katar'dan LNG ithalat izni vererek aradan çekilecek.
Ama tartışmaların hemen sonuçlandırılması arz güvenliği açısından önemli. Çünkü Hazine'den onay alınsa da anlaşma yapılmasıyla birlikte tesis teknik nedenlerle ancak 2-2.5 aylık bir süre sonunda kullanıma geçebilecek. Tesiste her ay 150 milyon metreküplük LNG depolanması gerekecek.
DÜNYANIN 2. BÜYÜK TERMİNALİ
Çolakoğlu Holding, terminal yatırımına 1999'da başladı ve ABD'li E-Tech firmasıyla birlikte inşaatı 2001'de yani serbest piyasaya geçiş ile birlikte tamamlandı.
Tesis, Türkiye'nin ilk ve tek özel LNG, dünyanın da 2. büyük terminali. 400 milyon dolara mal olan tesisin günlük depolama kapasitesi 130 milyon metreküp. Yılda 10 milyar metreküplük gaz depolanabiliyor. BOTAŞ tahminlerine göre Türkiye'nin 2006 doğalgaz talebi 29.5, 2007'de ise 32.2 milyar metreküp olacak. Yani Egegaz tesisi, Türkiye'nin ihtiyacının 3'te 1'ini depolayabilecek düzeyde. Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının gelecek yıl devreye girmesiyle bu talep senaryolarında da artış görülecek. (Şenol Gök)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894