• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Ege Üniversitesinden Yatırıma Hazır Proje

Ege Üniversitesinden Yatırıma Hazır Proje
Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde balık pulundan gıda, kozmetik ve uhu sanayi sektörleri için kullanıma hazır ve yüzde 96 protein oranına sahip ürün geliştirildi

Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde balık pulundan gıda, kozmetik ve uhu sanayi sektörleri için kullanıma hazır ve yüzde 96 protein oranına sahip ürün geliştirildi. 

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, çok önemli bir geri dönüşüm projesine imza atarak bir sektör fikrini hayata geçirdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Gıda Ar-Ge Proje Pazarında 2012 yılında birincilikle ödüllendirilen balık pullarını değerlendirme fikri, TÜBİTAK projesi ile gıda jelatinine dönüştü. 

Bu önemli projeye imza atan bilim insanlarını ziyaret eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, ‘‘Değerli akademisyenimiz Doç. Dr. Tolga Dinçer ve ekibi TÜBİTAK ile yapmış oldukları proje çerçevesinde levrek, çipura ve sazan pullarından gıda jelatini elde ettiler. Ülkemiz gıda jelatininde dışa bağımlı ve helal gıda jelatinine ihtiyaç duyuyoruz. Gıda, kozmetik, boya ve yapıştırıcı sanayinde ithal ettiğimiz bu ürünün domuz içerebileceği konusunda ciddi endişeler var. Hem helal hem de kalite anlamında belli bir standartta üretilen ürünün geliştirilmesinde emeği geçen kıymetli hocamızı ve ekibini tebrik ediyorum. ‘Araştırma Üniversitesi’ olma hedefimize akademisyenlerimizin yerli ve milli buluşları ve katkıları ile her geçen gün daha da yaklaşıyoruz.  Bu buluşumuzun ürüne dönüşmesi, sanayide kullanılması için yatırımcıları üniversitemize davet ediyoruz’’ diye konuştu. 

Dünya pazarlarına hâkim olan domuz kaynaklı jelatinin giremediği tüm ülkeler ‘helal’ olan bu jelatin için potansiyel pazar fırsatı da yaratırken Türkiye’nin ithal ettiği 2 bin tonluk jelatin ihtiyacının büyük oranını karşılayabilecek bir potansiyel de ortaya çıkarıldı. 

Projenin yürütücüsü Doç.Dr. M. Tolga Dinçer, proje kapsamında ve sonrasında levrek, çipura ve sazan pullarından gıda jelatinleri üretildiğini ve proje sonrasında 2 yüksek lisans ve 1 doktora tez projesi ile projenin geliştirildiğini belirtti. Proje kapsamında kısa sürede ürün geliştirilirken aynı zamanda bursiyer statüsünde görev alan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine maddi destek verme imkanı doğduğunu anlatan Doç. Dr. Dinçer, “Gelecekte üretime geçecek bir geri dönüşüm projesini getirecek potansiyel ortaya konuldu.  Konu fikir olmaktan çıktı, jelatin üretimi gerçekleşti. Gelecekte ekonomiye artı değer olarak dönecek yeni projelere imkân sağlandı. Sonuç olarak hali hazırda laboratuvar şartlarındaki üretim her ne kadar maliyeti yüksek dahi olsa domuz, dana ve diğer soğuk su balıkları derisinden üretilen jelatinler ile kıyaslandığında yüksek kalitede (yüksek bloom değerine sahip) tüketilebilir gıda jelatini Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi laboratuvarlarında üretildi” dedi. 

GIDA, KOZMETİK, İLAÇ VE YEM SANAYİ GİBİ BİRÇOK SEKTÖRDE KULLANILACAK

Projenin amacı ve önemi hakkında bilgiler veren ve İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Dinçer, “İşleme tesisleri, bu artıkları toplayan yem fabrikaları ile yaptıkları protokollerde artık pulların da alınması şartını arıyorlar. Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan pula sahip levrek ve çipura balıkların pullarından şu anda 4 bin 250 ton pul temin etmek mümkün. Bu da verime oranlandığında 1276 ton balık pulu jelatini üretiminin mümkün kılıyor. Ve bu kurutulmuş potansiyel yaprak jelatinin normal oda sıcaklığında 5 yıla kadar raf ömrünün olduğu düşünülecek olursa karlı bir hammaddenin; gıda, kozmetik, ilaç, yem sanayii vb birçok sektöre hizmet vereceği sonucunu doğuruyor. Bu noktada bu pulların ekonomik olarak değerlendirilmesi amacı ile levrek pullarının bünyesindeki kollajen protein tipinin tespiti, ekonomik bir ürün olarak jelatin üretimi ve üretilen jelatinin kalitesini belirten fonksiyonel özellikleri bu projede başarı ile tespit edildi” diye konuştu. 

Dinçer, proje sonuçlarından elde edilen ürün potansiyel pazar düşünüldüğünde ilk olarak Türkiye ve bunu takiben tüm Müslüman ülkeler ve Yahudi ülkelerin balık pulundan üretilecek jelatin için potansiyel pazar olduğuna dikkat çekti. Dünya pazarlarına hâkim olan domuz kaynaklı jelatinin giremediği tüm ülkelerin bu ürün için potansiyel pazar olduğunu vurgulayan Dinçer, elde edilen ürün yüksek kaliteli ve yüksek bloom değerine sahip bir jelatin olduğunu ifade etti.  

BİLİM DÜNYASINA BİR İLKİ KAZANDIRDILAR

Projenin uluslararası dergilerde 3 makale, ulusal ve uluslararası kongrelerde 8 sunumu yapılırken Spektro pen renk ölçüm cihazının mutlak sonucu tespit etmesi için yeni bir renk ölçüm tekniği de geliştirildi. TÜBİTAK’ın desteği ile 112O952 nolu  “ Levrek Pullarından Jelatin  Üretimi  ve  Jelatinin Bazı Fonksiyonel Özelliklerinin Tespiti” isimli projede; Doç.Dr. M Tolga Dinçer’in yanı sıra Dr. Özlem Yeşim Ağçay, doktora öğrencisi Hülya Sargın ve Yüksek Lisans öğrencisi Çağıl Üçok görev aldı.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894