25 ÜLKEDEN 500 FİRMA, EGELİ 200 FİRMA İLE BİR ARAYA GELECEK
İzmir’den Denizli’ye, Balıkesir’den Kütahya’ya farklı sektörlerden 200 Egeli sanayici ve iş adamı, Afrika’nın değişik ülkelerinden gelen 500 iş adamı ile buluşacak ESİDEF (Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu) üyesi 200 sanayici ve iş adamı, TUSKON (Türkiye Sanayici ve İş Adamları Konfederasyonu) organizasyonunda İstanbul’da, 8-9 Mayıs tarihlerinde yapılacak Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü programına katılacak. ESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, program ile öncelikli olarak KOBİ ’leri dış ticarete kanalize edilmesinin amaçlandığını açıkladı. Afrika’nın Türk KOBİ ’leri için ciddi fırsatlar barındırdığına dikkat çeken Ramazan Davulcuoğlu; “ Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü adını verdiğimiz organizasyona Ege’den büyük ilgi var. Programa Ege’den katılacak 200 firma arasında ihracatçı firmaların yanı sıra henüz ihracat yapmamış ancak dış ticaret hedefi olan mermerden, mobilyaya çok sayıda KOBİ bulunuyor.”
AFRİKA İÇERİKLİ EN BÜYÜK DIŞ TİCARET ORGANİZASYONU
İstanbul Hilton Convention Center ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü programı çerçevesinde özellikle ikili iş görüşmelerinin yapılmasını hedefleniyor. Organizasyonda ayrıca zeytin, pamuk, üzüm, narenciye gibi Ege’nin geleneksel tarım ürünlerine de yeni pazarlar aranacak. Türkiye-Afrika dış ticaret hacmine önemli katkı sağlanması beklenen Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü etkinliğine katılacak 500 Afrikalı iş adamı ülkelerinin önemli dış ticaret firmalarının sahibi.
TÜRKİYE’YE SEMPATİ İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ’in ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın Afrika’ya özel önem vermesine karşın Afrika’nın, Türk dış ticaretindeki payının sembolik olmaktan öteye gidemediğini kaydeden Ramazan Davulcuoğlu, Afrikalılar ’ın Türklere sempati ile bakmasının ticareti kolaylaştıracağını ifade etti. ESİDEF ve İzmir Genç İş Adamları Derneği Başkanı Türkiye Afrika dış ticareti ve organizasyon hedefi ile ilgili olarak şunları söyledi: “ Türkiye, Afrika kıtası ülkelerinden 2005 yılında 5,7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirirken, aynı dönemde 3,5 milyar dolar değerinde ürün ihraç etti. İki bölge arasındaki ticaret potansiyelinin 20 milyar doları bulabileceğine inanıyoruz. Afrika, zengin doğal kaynaklara sahip olmasının yanı sıra Türkiye için pek çok tarım ve sanayi ürünü açısından cazip bir pazar. Afrika’ya ülkemiz ürünleri genelde Avrupa ve Ortadoğu üzerinden gitmekte olduğundan programımızda Afrikalı işadamları ile aracısız ticaret yapma olanağını da iş adamlarımıza sunmuş olacağız. Bunun yanında distribütörlük verme, teknoloji transferi ve ortak üretim gibi çok geniş yelpazede ikili işbirliğini geliştirme imkânı sağlayacak”
AFRİKA TİCARET KÖPRÜSÜNE KATILACAK EGELİ BAŞKANLAR
Ömer Yerkazanoğlu – MASİAD (Manisa San. ve İş Ad. Der.)Başkanı:
Güçlü sanayi altyapımız var. Sanayi gücümüzü Afrikalılar ’a tanıtacağız.
Mustafa Kuvvet – USİAD (Uşak Sanayici ve İş Adamları Derneği)Başkanı
Afrika, Uşaklı iş adamlarına yabancı bir pazar değil. Battaniye, seramik ve tekstil sektörlerinde iddialıyız.
İbrahim Durmaz: KÜTİAD (Kütahya İş Adamları Derneği) Başkanı: Afrika Ticaret Köprüsünü, tarımsal ürünler ve seramikteki üretim potansiyelimizi Afrikalılara tanıtma amacı ile kullanacağız.
Necdet Özer-Denizli GETİAD Başkanı: Küresel rekabete ayak uydurabilmek için önemli organizasyon. Denizli’den kalabalık bir grup iş adamı ile katılacağız.
Mehmet Akif Ovacık: Balıkesir GESİAD Başkanı:
Henüz ihracat ile tanışmamış üyelerimizi için önemli fırsat. Tarım, hayvancılık ve mermer ağırlıklı sektör profilini içeren iş adamı heyeti ile katılacağız.
Hüseyin Turgut- MUSİD (Muğla Sanayici ve İş Adamları Derneği) Sanayimiz güçlü değil ancak Afrikalı zenginlere turizm varlığımızı anlatacağız.
Necmi Erkan: NASİAD (Nazilli San. ve İşadamları Derneği) Başkanı: Geleneksel ürünlerimiz olan incir, pamuk ve zeytini Afrikalı işadamlarına tanıtmak için güzel fırsat.
Resul Seçilmiş YESİAD (Yenişehir San. ve İş Adam. Der.) Başkanı
Yöresel bir iş adamı derneği için büyük bir şans. Otomotiv yan sanayi, gıda, tekstil ürünlerimizi Afrikalı iş adamlarına pazarlamaya çalışacağız.
İsmail Engil: DİAD-Didim İşadamları Derneği: Organizasyonu, Didimli iş adamlarının dışa açılmadaki ilk basamağı olarak kullanacağız. İşbirliği imkanlarını arayacağız.
Mustafa Gökçöl: FETİAD Fethiye İş Adamları Derneği – Afrikalı iş adamları ile ortak neler yapabileceğimiz araştırmak için katılacağız.
HANGİ ÜLKELER VAR
Nijer, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Moritanya, Etiyopya, Gana, Malavi, Senegal, Çad, Fas, Kongo, Cezayir, Nijerya, Burkina Faso, Sudan, Mısır, Madagaskar, Mali, Kenya, Gabon,Togo, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gine, Liberya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.