• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Devlet Kaynaklarını Üyelerine Yansıtan Birlik

Devlet Kaynaklarını Üyelerine Yansıtan Birlik
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ ve İzmir Kalkınma Ajansı’ndan aldığı desteği üyelerinin faydası için

DEVLET KAYNAKLARINI ÜYELERİNE YANSITAN BİRLİK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ ve İzmir Kalkınma Ajansı’ndan aldığı desteği üyelerinin faydası için yönlendiren İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, devlet kaynaklarını üyelerine en yenilikçi projeler ile aktaran birlik olarak dikkat çekiyor.

Koyun ve keçi sütünü Balkanlar’da ilk, Türkiye’de ise halen tek olarak soğuk zincirde toplayan İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, yenilikçi projeleri ile süte kattığı artı değeri farklı alanlarda yetiştiricilerinin üretim sürecine de yansıtmaya devam ediyor.

İZMİR TÜRKİYE’DE FİYAT BELİRLEYİCİ KONUMDA

‘‘Kazan-kazan’’ anlayışıyla üretilen süte artı kalite ve dolayısıyla kazanç, tüketiciye ise sağlıklı süt ürünü tüketme imkanı sunan İzmir Birlik, projesi ile 2010 yılında 60 kuruş olan keçi sütünü süreç içinde 1.6 TL’ye, 80 kuruş olan koyun sütünü ise 2.3 TL’ye çıkardı. 8000 üyeye sahip Birlik, İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) desteğiyle faaliyete geçen süt toplama organizasyonu ile fiyatları regüle ederek, yem ve işgücü gibi girdilerin karşısında günden güne daha az sağılan sütte piyasayı canlandırdı.

SÜT DEĞERİNDE SATILIYOR, ÜRETİM KALİTESİ ARTIYOR

Dikili Demirtaş köyünden Mustafa Akuş, İzmir birliğin hayata geçirdiği süt toplama projesinden sonra yetiştiricilerin ekonomik olarak hissedilir derecede rahatladıklarını kaydetti. Mevsimde günlük yaklaşık 100 litre koyun sütü sağdığını ve sütü Birlik kanalı ile pazarladığını kaydeden Akuş; ‘‘Yakın dönemde inek sütünde yaratılan kriz, koyun ve keçi sütüne de uyarlanmak istendi, ancak İzmir bu konuda dik durdu. Para etmediği için sağılmayan ve kuzu ile oğlaklara emdirilen süt artık değerli bir ürün. Refah seviyesi artan üretici, koyun-keçi yetiştiriciliğini birinci derecede meslek olarak görüp işine artık dört elle sarılıyor.’’ dedi.

400 ÇİFTÇİ MESLEKTAŞLARINA ÖNDER OLDU

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği ile hayata geçirilen ‘‘400 Önder Çiftçi Eğitimi’’ ise 2009’da başladı. Her hafta Seferihisar’da ağırlanan 25 üye, Ege Üniversitesi’nden; Prof. Dr. Ahmet Alçiçek, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Prof. Dr. Nedim Koşum ve Prof. Dr. Harun Uysal başta olmak üzere konusunda uzman isimlerin verdiği eğitimlere katıldı. Hayvan sağlığı, Besleme, Sürü Yönetimi gibi konularda teorik olarak bilgilendirilen kursiyerler çiftlik ziyaretleri ile de saha deneyimlerini arttırdı.

ÜRETİCİ ARASINDAKİ ETKİLEŞİM ARTI DEĞER YARATTI

Eğitimlere katılan yetiştiricilerden Birlik üyesi İbrahim Şen, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğin de tüm zirai faaliyetler gibi teknolojik gelişme ile paralel yol aldığını belirterek, eğitimler sayesinde doğru olarak bilinen yanlışların getirdiği kayıpların ortadan kalktığını söyledi.

GECELER GÜNDÜZ, GELECEK AYDINLIK OLDU…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ çerçevesinde İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Antalya merkezli Sergün Güneş Enerji Sistemleri’nin işbirliğiyle geliştirilen proje sayesinde şehir şebekesinden uzak yetiştiriciler de elektriğe kavuştu. Program kapsamında ilk etapta makine-ekipman bölümünde yer almayan güneş enerjisi sistemleri, Birlik Başkanı Özer Türer’in çabalarıyla destek kapsamına girdi. Yaklaşık % 50’lik devlet hibesi ile geceleri gündüze dönen 38 yetiştirici, aydınlatmanın yanı sıra buzdolabı çalıştırıyor, televizyon seyrediyor, cep telefonunun bataryasını şarj edip, sağdığı sütü soğutma tankında muhafaza ediyor, sıcak su elde ediyor, hatta internete girerek dünya ile irtibata geçiyor.

SÜTTE SOĞUK ZİNCİR GÜNEŞ ENERJİSİ İLE BÜYÜYOR!

‘‘Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’’ndan gelen olumlu dönüşler ışığında mevcut projeyi İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle genişleten İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, elektriği olmayan yetiştiricilere güneş panelleri ile çalışacak süt soğutma tanklarının dağıtımına ise geçtiğimiz günlerde başladı. Koyun-keçi sütünde hijyen ve kaliteyi arttırmayı amaçlayan proje çerçevesinde yetiştiriciler sütlerini sağlıklı şekilde muhafaza edebilmenin yanında; üretim ve yaşam alanlarını aydınlatabilecek, cep telefonlarını şarj ederek sürekli iletişim halinde kalabilecek. Dikili ve Kınık bölgesinde montajlar sona ererken; Yarımada bölgesini kapsayan proje için gereken şartlara sahip yetiştiricilerimize yapılan duyuru sonrası ön kayıt yaptırıp sistem kurulumuna hak kazanan üyelerin montajları sürüyor.

ELEKTRİK OLAN HER YERDE HAYAT DEĞİŞİYOR

Yaklaşık 500 keçilik sürüsü olan Karaburunlu çoban Cengiz Dizdar, “Eskiden karanlıkta keçileri sağmakta zorluk çekiyorduk. Şimdi akşamları ışıkları açıp rahatlıkla işimi yapabiliyorum. Ayrıca hayvanlar doğum yaptıktan sonra oğlaklarını bulmak bir dert oluyor. Yavrularını annelerine vermek için karanlıkta seçemiyorduk. Şimdi böyle bir sorun yok. Çok güzel bir sistemmiş, kurunca hayatım değişti.” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894