• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İzmir 14 °C

Dev Tesise Yeni Arıtma Hattı

Dev Tesise Yeni Arıtma Hattı
Atıksu deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örnekleri arasında önde gelen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne 4. faz arıtma havuzu yapılıyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde 4. faz arıtma havuzu fizibilite çalışması başlatıldı. İzmir

Atıksu deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki  örnekleri arasında önde gelen Çiğli Atıksu Arıtma  Tesisi’ne 4. faz arıtma havuzu yapılıyor. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde 4. faz arıtma havuzu  fizibilite çalışması başlatıldı. İzmir Körfezi’nin  hayata dönüşünü sağlayan Büyük Kanal Projesi  kapsamında 2000 yılında hizmete giren Çiğli Atıksu  Arıtma Tesisi’nde halen işletmedeki 3 faz arıtma  havuzuna ek olarak saniyede en az 2.5 metreküp atıksu  arıtma kapasiteli 4. faz inşa edilecek. İZSU  tarafından projelendirilen 4. faz arıtma havuzunun  2006 yılında ihale edilerek, takip eden bir yıl içinde  işletmeye alınması planlanıyor.

 ÖNCELİK KÖRFEZİN TEMİZLİĞİ

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  İzmir körfezinin temizlenmesinin ve korunmasının  öncelikli hedefleri olduğunu belirterek, “Körfez  İzmir’in varoluş nedenidir, kentin gözbebeğidir. Körfezin temizliği için gösterdiğimiz titizliği bugün  olduğu gibi yarın da sürdüreceğiz ” dedi. Büyükşehir  Belediyesi’nin çalışmalarına bu doğrultuda hız verdiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Körfezin yaşama  dönmesini sağlayan Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir’in gurur duyduğu bir işletmedir. Atıksu deşarj kalitesi açısından Türkiye’deki örneklerinden ileride ve iddialı olan tesisi, daha ileri götüreceğiz. Tesise 4. faz arıtma havuzu kazandıracağız” diye konuştu.

 Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin saniyede 7.5 metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip olduğunu belirten Aziz Kocaoğlu, günün değişen saatlerinde farklı debilerde atıksu arıtıldığını ifade ederek, “Gün  içinde sabah saatlerinde tesis saniyede 4.5 – 5 metreküp debiye ulaşırken, öğleden sonra 8-9 metreküpe  çıkabiliyor. Tesisin normal kapasitesi olan saniyede 7.5 metreküp debi aşıldığında arıtmaya manuel  müdahaleler yapılmak zorunda kalınıyor. Alınan manuel tedbirlerle atıksu deşarj kalitesinin bozulması  engelleniyor. Ancak yapılacak 4. faz atıksu havuzuyla birlikte saniyede en az 2.5 metreküplük bir kapasite  artışıyla sistemin rahatlaması sağlanacak” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZSU  tarafından projelendirilen 4. faz atıksu havuzunun  tesiste bakım onarım çalışmalarının yapılmasına olanak  sağlayacağına da dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu,  şunları söyledi:  “Atıksuların havalandırma havuzu tabanındaki  diffüzörlerin oksijen salan deliklerinin tıkaması  sonucu temizlik yapma ihtiyacı doğuyor. Ancak tesis  tam kapasite çalışırken bakım-onarımda sıkıntı  yaşanıyor. İleride ihtiyaç olduğunda esaslı bakım  onarım için tesisin bir fazının kapatılması gerekiyor.  4. fazın tamamlanması ile bakım – onarım için  havalandırma havuzlarının tek tek boşaltılması da  mümkün olacak.”

 100 BİN METREKÜP KAPASİTELİ DENGELEME HAVUZU

 Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyük Kanal projesi kapsamındaki ayrık sistem çalışmasının sürmesi nedeniyle kış koşullarında bölgesel yağmur sularının zaman zaman arıtma tesisine ulaşarak yoğunluk artışına neden olduğunu da belirtti. Başkan Kocaoğlu, kış aylarında yoğun yağış alınan saatlerde tesise saniyede toplam 20 metreküp atıksu ile karışık yağmur suyunun geldiğini söyleyerek, “Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, bu gibi acil durumlarda en fazla 3 saat boyunca saniyede maksimum 12 metreküp arıtma yapabilecek şekilde dizayn edilmiş.Yağışlı kış aylarında kapasiteyi aşan debinin karşılanması amacıyla tesisinin girişine 100 bin metreküp hacimli bir dengeleme havuzu inşa edilecek. Aşırı yağışlarda ilk önce dengeleme havuzunda toplanacak atıksular, dört havuza dağıtılarak arıtılacak” dedi. Aziz Kocaoğlu, 2006 yılında tamamlanması planlanan dengeleme havuzunun yaz aylarında boşaltılıp temizleneceğini, kış koşullarına hazırlanacağını da sözlerine ekledi.

 

 RAKAMLARLA ÇİĞLİ ATIKSU ARITMA TESİSİ

 - Narlıdere sahilinden toplanmaya başlanan atıksular Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’ne ulaşıncaya kadar 65 kilometrelik bir yol katediyor.

 - Sabah saat 9.00’da bir konuttan kanalizasyona verilen atıksu, yaklaşık 6 saatte Çiğli’ye ulaşarak saat 14.00’te Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde arıtma işlemine giriyor.

 - Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde saniyede ortalama 7.5 metreküp, yani 7.5 ton su arıtılarak körfeze deşarj ediliyor.

 - Tesis, bir saat içinde 1.350 vidanjör atıksu arıtma kapasitesine sahip.

 - Çiğli Atıksu Arıtma Tesislerinde 24 saat içinde 648 bin ton atıksu arıtılıyor.

 - Yani daha önce bir günde körfeze dökülen 32 bin 400 adet vidanjör dolusu atıksu tesiste işlenerek, temiz su olarak körfeze veriliyor.

 - Çiğli Atıksu Arıtma Tesisleri’nde yılda Tahtalı  Barajı’nın mevcut su miktarının 2 katı atıksu  arıtılıyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Aliağa Festivali Başladı29 Ağustos 2007 Çarşamba 00:28
  • Festival Hazırlıkları Tamam27 Ağustos 2007 Pazartesi 22:11
  • 18. Aliağa Festival Programı22 Ağustos 2007 Çarşamba 14:08
  • Aliağa Festivali Başlıyor21 Ağustos 2007 Salı 13:58
  • Şakranda Festival Coşkusu19 Ağustos 2007 Pazar 13:00
  • Şakran'da Zeytin Paneli18 Ağustos 2007 Cumartesi 22:17
  • Şampiyon Horozgediği18 Ağustos 2007 Cumartesi 14:16
  • Arif Güven EGE TV'de18 Ağustos 2007 Cumartesi 11:20
  • Şakran Festivali Başladı17 Ağustos 2007 Cuma 23:57
  • Kavşakta İhmal İddiası17 Ağustos 2007 Cuma 16:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894