• BIST 9317.24
  • Altın 4150.575
  • Dolar 38.2054
  • Euro 43.8238
  • İzmir 14 °C

Depresyon, Orta Yaş Hastalığı

Depresyon, Orta Yaş Hastalığı
“Bir insanın ruh sağlığının iyi olması için mesleki ilişkilerinden, sosyal hayatından, ailevi ilişkilerinden memnun olması çok önemli bir faktördür. Eğer kişi bu konularda bir sorun yaşıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekir”

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nuri Doğan Atalay, “Bir insanın ruh sağlığının iyi olması için mesleki ilişkilerinden, sosyal hayatından, ailevi ilişkilerinden memnun olması çok önemli bir faktördür. Eğer kişi bu konularda bir sorun yaşıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alması gerekir” şeklinde konuştu.

Psikiyatrik rahatsızlıkların bütün toplumlarda görüldüğünü ve bu hastalıkların evrensel olduğunu belirten Prof. Dr. Atalay, toplumumuzda psikiyatri ilaçlarına ve doktorlarına karşı bir ön yargı olduğunu, insanların toplunun tepkisinden çekindikleri için rahatsızlıklarını benimsemede ve itiraf etmekte zorlandıklarını söyledi.

DEPRESYON  EN  ÇOK  ORTA  YAŞ  GRUBU  KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

Psikiyatrik rahatsızlıklardan en yaygın olanının depresyon olduğunu ifade eden Prof. Dr. Atalay, günümüzde özellikle orta yaş grubu kadınlarda depresyonun daha sık görüldüğünü belirterek “Depresyonda kişi sosyal ilişkilere girmek istemez, kendisini mutsuz hisseder, iş hayatında üretkenliği azalır, yaşamdan zevk alma isteği azalır.Bu durumda kişinin mutlaka bir hekime başvurması zorunludur. İntihar girişimi en çok depresif hastalarda görülür. Oysaki depresyon kolaylıkla düzeltilebilen bir rahatsızlıktır, kişi kesinlikle iyileşir. Bazı depresyonlar kendiliğinden geçer, bazıları da yineleyebilir. Bu yüzden iyileşme sürecinden sonra hastalığın tekrarlanmasını önlemek için tedaviye asgari  6 ay devam edilmesinde fayda vardır. Depresyona giren kişiye  ve yakın çevresine rahatsızlığı ve tedavisi hakkında bilgi verilmelidir” şeklinde konuştu.

ANTİDEPRESANLAR  KALP  HASTALARI  İÇİN  ZARARLI

Antidepresan ilaçlarının kullanım yaşı ve dozu olduğunu ve buların körü körüne alınmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Atalay şöyle konuştu: “Antidepresanları kullanma şekilleri çok önemlidir. Örneğin küçük yaşta bir çocuğa verilen doz düşük olmalıdır. Yada benzer ilaçlar belli bir yaştan küçük olanlara verilmez. Antidepresanların önemli bir bölümünü kalp hastalıkları olanların kullanması sakıncalıdır. Kalp hastaları zorunlu olmadıkça Antidepresan ilaçlar kullanmamalıdır. Bu ilaçlar yeşil reçeteyle satılmıyor. Bu yüzden kişiler mutlaka bir hekime başvurarak ihtiyaç dahilinde bu ilaçları kullanmalıdır.Hekim olmayan kişilerden ilaç alıp kullanmak büyük bir hatadır.”

Antidepresanların ağrı kesici bir yanı olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Atalay, migrende, romatizmal hastalıklarda, uykusuzluk sorununda antidepresanların kullanılabileceğini söyleyerek “Antidepresanlara çok olumsuz bakmamak gerekiyor. Çünkü bunların ağrı azaltıcı ve ağrı kesici özellikleri de vardır. Fakat mesela migreni olan birinin ağrı kesici diye tek başına antidepresan alması uygun değildir. Ayrıca bedensel hastalığı olan kişiye bu hastalık psikolojik açıdan bir rahatsızlık veriyorsa ve bu bağlamda kişiye psikiyatrik destek gerekiyorsa antidepresanlar ek olarak verilebilir” diye konuştu.

PSİKİYATRİ  İLAÇLARI  BEYİN  HÜCRELERİNİ  ÖLDÜRÜYOR TANISI  YANLIŞ

Psikiyatrik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçların kişinin beyin hücrelerine zarar vermediğinin altını çizen Prof. Dr. Atalay, “ İlaçların  beyin hücrelerine zarar vermesi yanlış bir kanı. Ancak ağır akıl hastalıkları için kullanılan ilaçların kalp hastalarında ve yaşlılarda kullanımı sınırlı ve dikkatlice olması gerekir. Çünkü bu ilaçların felç ve kalp krizine neden olma gibi yan etkileri vardır. Bu yüzden gerek antidepresan ilaçların gerekse ağır akıl hastalıklarında kullanılan ilaçların dozunu ve kullanım şeklini doktorun belirlemesi zorunludur” dedi.

Psikiyatri ilaçlarının çoğunun kişiye sakinlik ve uyku verdiğini ifade eden Prof. Dr. Atalay, bu ilaçların kullanımında ağız kuruluğu, iştah artması  veya  azalması, kabızlık gibi, yan etkilerin oluşacağını belirterek kullanım sırasında dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894