Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde deprem gerçeklerini anlatmak amacıyla, personele ve öğrencilere “Deprem Semineri” verildi. Seminere konuşmacı olarak katılan Ege Üniversitesi Rektörlüğü Koruma ve Güvenlik Şube Müdür Vekili Ömer Karaca, “Ülkemiz topraklarının yüzde 92’si, nüfusumuzun yüzde 95’i, sanayimizin yüzde 98’i, barajlarımızın yüzde 93’ü deprem bölgelerinin üzerindedir” dedi.
Köprülerin şehirlerin zorunlulukları olduğunu söyleyen Karaca, “Köprülerin yıkılma riski büyüktür. Köprülerin büyük depremlerde, yıkılması kaçınılmazdır. Kobe’de meydan gelen depremde ölü sayısının fazla olmasının sebebi bu üst yollardır. İzmir’de de bir çok üst yol var. İzmir bu konuda dikkatli olmalıdır” şeklinde konuştu.
İLK YIKILAN YER, MERDİVENLER
Deprem esnasında insanların genelde merdivenlerden kaçmaya çalıştıklarını kaydeden Karaca, “Merdivene kaçmak çok sakıncalıdır. Çünkü depremlerde en önce ve en kolay yıkılan yer, merdivenlerdir” dedi. Dolapların sabitlenmesi gerektiğine değinen Karaca, “Deprem esnasında dolapların üzerimize düşmemesi için onları sabitlemek bir çözüm olabilir. Deprem olduğu esnada dışarı koşmak yerine yataklarınızın sağ ya da sol yanına yatmak kurtarıcı bir çözüm olur” dedi.
Hastane bahçelerinin kesinlikle boş bırakılması gerektiğinin altını çizen Karaca, “Deprem sonrası, tedavi için görevlendirilen hastane personeli korkudan hastane binasına girmek istemeyebilir. Tedaviler, bu nedenle bahçelere taşınır. Ancak bakıyoruz ki bizim hastanelerimizin bahçelerinin tamamı neredeyse otopark. Bu da olumsuz bir durum” diye konuştu.
BANYOLARDA, KÜVET KURTARICI
Deprem esnasında insanların kaçmak için koştuğunu kaydeden Karaca, “Deprem sırasında koşmak sakıncalıdır. Ayaktayken ilk darbe gören yer baş kısmıdır. Bu da çeşitli beyin travmalarına neden olabilir” dedi. Mutfakta çamaşır ve bulaşık makinesinin yanında baş kısmı kollanarak durulursa hayatta kalma şansının yükselebileceğini belirten Karaca, “Banyolarda da küvet kurtarıcı yerlerdendir” şeklinde konuştu.
Nerede bir termal varsa orasının deprem açısından hassas olduğunu söyleyen Ömer Karaca, “İzmir’de bunun örnekleri var. Bu gibi yerlerde yapılaşmada daha çok dikkat edilmeli, binaların kurallara uygun ve sağlam yapılmasına özen gösterilmelidir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.