DENİZCİLİK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI
Türk denizciliğinde bir devrim niteliği taşıyan Denizcilik kanununun 81 yıl önce yürürlüğe girmesi her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Türk denizciliğinin önemli merkezlerinden bir olan Aliağa’da 1 Temmuz Denizcilik Bayramı 81. yılında da düzenlenen etkinliklerle Aliağa’ya yakışır bir biçimde kutlandı. Aliağa Kaymakamlığı ve Liman başkanlığı tarafından organize edilen etkinliklerle buyıl da kamuoyunun gündemi bir kez daha denizlere çekildi.
Aliağa’da Denizcilik Bayramı Kutlamaları 30 Haziran Cumartesi günü sabah saat 20:00’de Demokrasi Meydanı’ndaki Halk Konseri ile başladı. Demokrasi Meydanı’nı dolduran Aliağa’lılar Muhammed Yılmaz, Yasemin Yıldız ve Zeynep Başkan’ın şarkılarıyla eğlendi.
Denizcilik Bayramı etkinlikleri 1 Temmuz Pazar gün devam etti. Bugün her yıl olduğu gibi Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtına çelenk konuldu. Ardından Deniz Şehitleri denize bırakılan Çelenkle bir kez daha anıldı. Bu sırada Aliağa Körfezi’nde bulunan tüm gemiler ve deniz araçları 1 dakika süreyle sirenlerini çalarak şehitleri yad etti. Saatler 11:00’i gösterdiğinde ise Aliağa Liman Başkanlığı bahçesinde Denizcilik Bayramı 81. yıl kokteyli düzenlendi.
Vatandaşların da katılımıyla yapılan kutlamaların ikinci bölümü ise akşam saat 18:00’de Aliağa Liman Başkanlığı önünde gerçekleşti.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Aliağa liman Başkanı Ahmet Turgay Okur “Son dönemde devletin denizcilik sektörüne verdiği önemin arttığını söyledi. Okur yaptığı konuşmada “1950’ li yıllardan beri izlenen politikalara bağlı olarak, kara yolu taşımacılığı desteklenmiş ve taşımacılıkta karayolu %93 gibi orana sahip olmuştur. Denizcilikte ise bu oran %3 civarlarında kalmıştır. Gelişmiş ülkelere bu oran yarı yarıyadır. Son dönemlerde devletimiz denizciliğe önem vermiş ve denizcilik sektörünün her yönden gelişimini teşvik için reform sayılacak düzenlemeler yapmıştır. Ülkemizde gelişmekte olan denizcilik sektörüne paralel olarak; Aliağamız da 2006 yılında 4200 adet gemi ile 34 milyon ton yük elleçlenmesi yapılmış ve rekor seviyeye ulaşılmıştır. 2003 yılına kadar, kara listede olan Türk Bayraklı gemiler, Uluslar arası sularda ve limanlarda ticari faaliyet yapmakta sıkıntı çekiyor ve yurt dışı limanlarda tutuluyordu. Türkiye geneli ve özellikle Aliağa limanında son 3 yılda yapılan etkin denetim, azimli, özverili ve başarılı çalışmalarla 2007 Nisan ayı itibari ile Türk Bayraklı gemilerimizin kara listeden gri listeye geçişi sağlanmıştır. Türk Bayraklı gemilerinin prestiji arttırılmıştır. Aliağa liman başkanlığında göreve başladığım Eylül 2005 tarihinden bu güne kadar limanımızda denetlenip çıkış alan Türk gemilerimizden yurt dışı limanlarda tutulan olmamıştır.” Dedi.
Okur konuşması şöyle devam etti; “Dünya Denizcilik Kültürü gelişmiş olan ülkeler, her zaman güçlü ve zengin olmuştur. Elbette denizciliğin gelişmesi sadece yasal düzenleme yapmakla gerçekleştirilemez. O ülkenin insanlarının denizi sevmeleri ve bu kültüre sahip çıkmaları gerekir. Bu amaçla; Liman başkanlığı olarak Aliağa halkımıza denizi sevdirmek, deniz kültürünü aşılamak için okullarımızda denizcilik seminerleri verdik, gemilere tanıtım gezileri düzenledik.
Ayrıca, denizi sevdirmek, denizden faydalanmak ve deniz kültürünü aşılamak amacıyla halkımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına amatör denizci sınavları yaptık. Bir ülkenin denizciliği ve denizcilik gücü üç önemli kritere bağlıdır. Bunlar o ülkenin; donanması, ticaret filosu, balıkçılık ve amatör denizciliğidir. Bu hedef denizci ülke, denizci devlet ve denizci millet olmakla sağlanabilir. Biz Aliağalılar olarak; denizi en iyi şekilde kullanan, denizden fayda sağlayan, denizi seven ve denizci ülke, denizci devlet, denizci millet olma yolunda çok yol aldığımız inancını taşıyorum.”
Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu’da yaptığı konuşmada Aliağa denizcilik adına yapılan çalışmaları son derece başarılı bulduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Tansu Kaya ise mevcut hükümetin, Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün Milli Ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” Sözü doğrultusunda hareket ettiğini söyleyerek son yıllarda denizciliğe verilen önemin arttığına dikkat çekti. Denizcilik Bayramı kutlamaları şiirlerin okunmasının ardından Halat Çekme, Motorlu Tekne Yarışı, yüzme Yarışı gibi etkinliklerle devam etti. Kutlamalar çerçevesinde Denizcilik konulu Şiir, Kompozisyon ve Resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. Ayrıca Aliağa Liman Başkanlığı personeli Türk Bayraklı Gemilerin kara listeden çıkmasında yaptığı etkili çalışmalardan ötürü ödüllendirildi. Denizcilik Bayramı kutlamaları saat 20:00’de Can Restoran’da düzenlenen akşam yemeğinin ardından sona erdi.
BÜYÜKLER YÜZME YARIŞMASI
1- Enes YEŞİL
2- Taner ÖZTÜRK
3- Cem DÖMEKE
KÜÇÜKLER YÜZME YARIŞMASI
1- Erdal DAYLAN
2- Mehmet Ali DAĞDELEN
3- Sami TARİL
KÜREKLİ TEKNE YARIŞI
1- Arzum
2- İlk Giz
3- Efe 2
MOTORLU TEKNE YARIŞI
1- İbrahim KARA, EGEMEN isimli tekne
2- Selahattin KASAP, ESİN isimli tekne
3- Levent AKÇAY, BURAK isimli tekne
ELİNCESİ ATMA YARIŞI
1- Mustafa KILIÇ
HALAT ÇEKME YARIŞMASI
1- İDÇ- ALESTA ( Birol- Gürsoy- Vedat- İbrahim)
1.KADEME (KOMPOZİSYON)
1- Bahar ATİK Petkim – Petkim Petrokimya İlköğretim Okulu
2. KADEME (KOMPOZİSYON)
1- Ayşe BEKÇİ - Aliağa İlköğretim Okulu
1.KADEME (ŞİİR)
1- Buse DİRİK - Aliağa İlköğretim Okulu
2- Öznur ARIBURNU - Gazi İlköğretim Okulu
3- Ezgi ERSOY- Gazi İlköğretim Okulu
2. KADEME (ŞİİR)
1- Fatma ÇEVİK - Petkim Petrokimya İlköğretim Okulu
2- Gülşah UZUN - Aliağa İlköğretim Okulu
3- Ayşe BEKÇİ - Aliağa İlköğretim Okulu
1.KADEME (RESİM)
1- Denizhan BÜNÜL - Petkim Petrokimya İlköğretim Okulu
2- Lütfiye Feyza ÇINAR - Gazi İlköğretim Okulu
3- Onur YARIK - Petkim Petrokimya İlköğretim Okulu
2. KADEME (RESİM)
1- Pelin SOSYAL - Namık Kemal İlköğretim
2- Serkan Mirfak OKUR - Gazi İlköğretim Okulu
3- Kübra ŞEN - Cumhuriyet İlköğretim Okulu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.