• BIST 9317.24
  • Altın 4074.566
  • Dolar 37.9464
  • Euro 43.137
  • İzmir 23 °C

Çocuklarınızı Tuzdan Uzak Tutun

Çocuklarınızı Tuzdan Uzak Tutun
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Her 7 kişiden birinin böbrek hastalığına yakalandığı ülkemizde, özellikle gelecek nesillerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri
ÇOCUKLARINIZIN BÖBREKLERİNİ KORUMAK İÇİN TUZLA TANIŞTIRMAYIN
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi
Her 7 kişiden birinin böbrek hastalığına yakalandığı ülkemizde,  özellikle gelecek nesillerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için tuz tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. DoktorTakvimi.com üyelerinden Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamalarda, tuzla tanışmayan çocukların ileriki yaşlarında, böbrek hastalığının en önemli nedenlerinden yüksek tansiyon hastalığına daha az yakalandığına dikkat çekti. 
 
Son yıllarda en sinsi ilerleyen hastalıklar arasında yer alan böbrek yetmezliği aslında önlenebilir bir hastalık. Fakat geç teşhis edildiğinde hastalar organ nakline ve diyalizle yaşamaya mahkum oluyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her 7 kişiden biri böbrek hastası. Bu nedenle özellikle genç nesillerin ileride böbrek hastalığına yakalanmamaları için yeme-içme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekiyor. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü düzenlenen Dünya Böbrek Günü’nde böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla birçok farkındalık çalışması gerçekleştiriliyor.  Bu kapsamda DoktorTakvimi.com üyelerinden Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat da böbrek sağlığına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
 
TUZLA TANIŞMAYAN ÇOCUKLARDA YÜKSEK TANSİYON DAHA AZ GÖRÜLÜR
Prof Dr. Akpolat, çocuklukta kazanılan alışkanlıkların ileri yaşlarda sağlıklarını etkilediğini, özellikle tuza dikkat edilmesi gerektiğini ve anne-babalar olarak çocukların küçük yaşlardan itibaren  böbreklerini korumak gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:  “Tuzla ilişkili lezzet kazanılan bir duyudur.  Yani nasıl alışılırsa öyle gider. Tuzla tanışmayan çocuklarda ileriki yaşlarda yüksek tansiyon daha az görülür. Sağlıklı bir insanda vücudun gereksinimi olan tuz taze alınan sebze ve meyvede bile mevcuttur”.
 
ÇOCUKLARDA DA KALITSAL VEYA YAPISAL BÖBREK HASTALIĞI OLABİLİR
Tüm bunlarla birlikte kalıtsal böbrek hastalıkları konusunda da anne-babaları uyaran Akpolat, doğumdan 4 yaşa kadar kalıtsal hastalıkların ön planda olduğuna dikkat çekti. “15 yaşından büyük çocuklarda ise sıklıkla mikrobik olmayan böbrek iltihabına bağlı olarak böbrek yetmezliği görülebiliyor. Erken tanı ile bu hastalıklar tamamen tedavi edilebilir veya ilerlemesi yavaşlatılabilir. Yanık ve kazalarda kan basıncı hızla düşürerek böbrek hastalıklarına neden olabiliyor. Gelişme geriliği, sık ateşlenmeler ve bacak-göz kapaklarında şişme böbrek hastalığının ilk bulguları arasında yer alabiliyor” diyen Prof. Dr. Tekin Akpolat ayrıca fast food tarzı beslenme alışkanlıklarının da böbrek sağlığını tehdit ettiğini belirterek, böbrekleri korumak için çocukların ayrıca hareket etmeleri, kilo almamaları ve yeterli miktarda su içmelerinin altını çizdi. / EGE BASIN GRUBU
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894