• BIST 9886.05
  • Altın 2958.781
  • Dolar 34.7329
  • Euro 36.5987
  • İzmir 8 °C

Çocuğunuzla Oyuncak Oynayın

Çocuğunuzla Oyuncak Oynayın
Uzmanlar 'Çocuk, oyuncaklarla yaşadıklarını anlatmaya ve anlamlandırmaya çalışır. Ruhsal olarak rahatlar. Yetişkinler için oyun sadece bir eğlencedir. Çocuk içinse, zihinsel ve fiziksel gelişim, yaratıcılığın, sosyalleşmenin, dikkat geliştirmenin, deneme-

Çocuğunuzla Oyuncak Oynayın

Uzmanlar 'Çocuk, oyuncaklarla yaşadıklarını anlatmaya ve anlamlandırmaya çalışır. Ruhsal olarak rahatlar. Yetişkinler için oyun sadece bir eğlencedir. Çocuk içinse, zihinsel ve fiziksel gelişim, yaratıcılığın, sosyalleşmenin, dikkat geliştirmenin, deneme-yanılma, soyup yapma yoluyla gerçek yaşama hazırlanmanın ve kendine güveni geliştirmenin vazgeçilmez aracıdır' derken, bazen büyük bir israf olarak gördüğümüz oyun ve oyuncakların önemini vurgulamaktadır. Gerçekten de anne babalar çocuğunu oyunlar esnasında tanırız. Hırslı mı, paylaşımcı mı, organizasyon ruhuna sahip mi, katılımcı mı, başarısızlığa tahammülü nedir gibi pek çok sorunun cevabını görebiliriz.

Pek çok farklı markada, tarzda ve fiyatta Türkiye'nin pek çok noktasında oyuncak satışı yapan Toys R Us firması aileleri oyun ve oyuncak konusunda bilgilendirmek amaçlı çalışmalara başladı. Toys "R" Us Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Beyazıt projeyle ilgili olarak 'Toys "R" Us olarak daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için toplumsal bilinçlendirme kampanyaları düzenliyoruz. 'Çocuğunuza Sadece Oyuncak Almayın, Onunla Oynayın' kampanyası aile içi paylaşımı destekleyen ve ebeveynlere yol göstermeyi amaçlayan bir çalışma. Çocuklar oyuncak dolu odalarda tek başlarına yalnız ve mutsuz olurlar. Onların en çok istedikleri sevgi, paylaşmak ve eğlenmektir' diyor.

Kampanya için hazırlanan broşürde birçok bilgi var. Örneğin hangi yaş için hangi oyuncakların daha uygun olduğu. Yanlış zamanlarda aldığınız oyuncaklar pek işe yaramayacağı gibi çocuğunuzun sinirlenip oyundan zevk almamasına da neden olabiliyor. Ayrıca broşürde çocuğunuzla nasıl oynayabileceğiniz konusunda da pek çok detay var. 

OYUNLA GELİŞEN HAYAL GÜCÜ

Evdeki eşyaları kullanarak da pek çok oyun alternatifi yaratabilirsiniz. Mesela parmak kuklaları yapabilirsiniz. Bir öykü için dolaptaki giysilerle farklı kimliklere bürünebilir, çocuğunuzun da hayalindeki gibi giyinmesini söyleyebilirsiniz. Doğadan topladığınız çiçek, yaprak gibi malzemelerle resimler yapabilir ve bunları odalarınıza asabilirsiniz. Kızlarınızla boncuklardan kolyeler, bilezikler yapabilirsiniz.

Çocuğunuzun hayal gücü, sizin onunla oynarken göstereceğiniz destek ve yöntemlerle çok daha renklenebilir. Evdeki artık kutuları atmayın, çadırdan oyuncak kutusuna, televizyondan uzay gemisine kadar pek çok şey yapabilirsiniz. Arada sırada odada ya da bahçede geziye çıkmış gibi hayali dağlardan, nehirlerden, tepelerden geçip kamp kurabilirsiniz. Park ve bahçelerde onlarla top oynamak, ip atlamak, hatta su tabancası ya da hortumla birbirinizi ıslatana kadar koşuşturmak da çok gerekli.

Bilgisayar kullanma yaşı gelen çocuklarınızı bilgisayar başında yalnız bırakmayın. Birlikte oynayabileceğiniz oyunları seçin, bilgi işlem oyunları alın ve beraberce cevaplayın. Kazanan için ödüller hazırlayın.

Çocuğunuzun zihin jimnastiği yapmasına yardımcı olacak oyunları da ihmal etmemelisiniz. Mesela aklınızdan birini tutun ve ipuçları vererek çocuğunuzun onu bulmasını sağlayın. Kelime oyunları oynayın, aile içindeki herkesin iki cümle ile devam ettireceği bir masal yaratın. Ya da evin belli yerlerine ipucu bırakarak bir defineye ulaşmasını sağlayın. 

OYUNCAK PAYLAŞMAYAN ÇOCUK BENCİL Mİ OLUR: Üç yaşına kadar çocukların oyuncaklarını paylaşmaması normaldir. Daha sonra yavaş yavaş paylaşmaya başlayacaktır. Siz zorla oyuncağı vermesin istemeyin.

OYUNCAKLARDAN ÇOK ÇABUK BIKIYOR: Ara ara belli oyuncakları kaldırın. Öncelikle yaşına uygun oyuncaklarla oynamasına dikkat edin. Tek başına yapamadığı, kurgulayamadığı yaş düzeyinin üstündeki oyuncaklar hevesini kırar. Fazla oyuncağı olması da çocuğun kafasını karıştırabilir.

OYUNCAK KIRMA: Ona 'yine mi oyuncağını kırdın' diyerek yaklaşmayın. Oyuncağı bozmasındaki sebep içini merak etmesi olabilir. Onunla birlikte neyi nasıl açıp, neye nasıl bakabileceğini merak ediyor ölebilir. Öğrenme aşamasında ufak tefek deneme yanılma zararları doğabilir.

OYUNCAK DÜNYASI İLE TANIŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894