• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 5 °C

Çevrecilerden Yanlış ALARM

Çevrecilerden Yanlış ALARM
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Aliağa Kaymakamlığı toplantı Salonu'nda, yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti. Kurulacak olan Etoksilat, Kabloluk AYPE ve Etilen Oksit/ Etilen Glikol fabrikaları ile ilgili yapılacak ÇED toplantısını duyan çevrecil

PETKİM'DEN 3 YENİ FABRİKA

TERMİK SANTRAL DEĞİLMİŞ

Petkim, mevcut fabrikalarına ilave tesisler yaparak kapasiteyi büyütüyor.

Yaklaşık 12 milyon dolar harcanarak yapılacak 3 yeni fabrikada yılda 200 bin ton üretim yapılması planlamakta.

İnşaat aşamasında 120 kişinin çalışacağı fabrikalar işletme aşamasında mevcutlara 9 yeni personel ilave edilerek 167 kişi çalışacak.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Petkim tesis alanı içerisinde yapmayı planladığı 5 adet fabrikadan oluşan entegre projenin II. Etabının ÇED sürecini başlattı.

Aliağa Kaymakamlığı toplantı Salonu'nda, yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti. Kurulacak olan Etoksilat, Kabloluk AYPE ve Etilen Oksit/ Etilen Glikol fabrikaları ile ilgili yapılacak ÇED toplantısını duyan çevreciler 'Termik Santral ile ilgili toplantı var' diye salonu doldurdu.

Toplantı sunumunun başlamasıyla birlikte 'Bu sandığımız gibi termik Santral ile ilgili bir toplantı değilmiş' diyen bazı çevreciler, salondan ayrılırken, salonda kalanlar arasında; yatırımla ile ilgili değil de, Aliağa ve yöresinin genel çevre kirliliğini dile getirdiler.

Katılımcılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden niye Aliağa'daki kirletici tesislere yaptırım uygulamıyorsunuz, ceza kesmiyorsunuz? diye  sordular.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri de;  her ne kadar toplantı amaçlarının 'Petkim 'in yapmak istediği II. Etap yatırım ile ilgili ÇED süreci olduğunu anlatmaya çalışsalar da ister istemez sorulan borulara cevap vermeye çalıştılar.

Emniyet Güçlerinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir Çevre İl Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Devrim Kılıç'ın yönetiminde yapılan ve hararetli tartışmaların yapıldığı  toplantıya; Aliağa Belediyesi Çevre birimi görevlileri, Aliağa ve Foça'dan çevre ile ilgili çevreci kuruluşların yöneticileri, çok sayıda vatandaş ve diğer görevliler katıldı.

Toplantıda ÇED sunumunu hazırlayan PRD Çevre Mühendisliği yetkililerinden Yüksek Çevre Mühendisi Harun Yıldırım, Petkim'in yapacağı II.kısım yatırımlar ile ilgili bilgiler verdi.

Yıldırım; barkovizyon eşliğinde tanıtılan yatırımlarla ilgili şu bilgileri verdi:Petkim, mevcut kompleks fabrikaların içerisinde bulunan tesislere ilave olarak;

- Etoksilat Üretim Fabrikası

-Kabloluk AYPE(XLDPE) İşleme Ünitesi,

-Etilen Oksit (EO) / Etilen Glikol (EG) Fabrikası EO Saflaştırma Ünitesini

Tesisler 155 bin 621 metrekare açık, 6 bin metrekarelik kapalı alanda kurulacak, inşaat aşamasında toplam 120 kişi çalışacak, işletme aşamasında ise mevcut çalışanların yanı sıra 9 yeni personel ilavesi ile toplam 167 kişi çalışacak. Tesisin toplam yatırım maliyeti ise 12 milyon Dolara mal olacak.

Etoksilat Üretim Fabrikasında yılda 60 bin ton, Kabloluk AYPE İşleme Ünitesinde yılda 30 bin ton, EO/EG Fabrikası EO Saflaştırma Ünitesinde ise 89.000 ton/yıl Mono Etilen Glikol ve 8.900 ton Dietilen Glikol üretimi planlanmakta. Bu ünitede ayrıca Etoksilat Ünitesi'ne yeterli miktarda hammadde sağlamak amacıyla 40.000 ton/yıl kapasiteli saflaştırma ünitesi kurulması planlanmakta.

Fabrikaların ÇED sürecinin tamamlanmasıyla birlikte montajına başlanacağı, tamamının 3 ile 2 yıl arasında tamamlanarak üretime başlayacağı da belirtildi.

YAPILACAK FABRİKALAR:

Etoksilat Üretim Fabrikası :

 Etilen Oksit (EO) Saflaştırma Ünitesinin Devreye Alınması İle üretilecek saf EO bu projede kullanılacaktır. Üretilecek olan saf EO ile yurtdışından temin edilecek doğal yağ alkolleri kullanılarak yıllık 60.000 ton Etoksile Alkol üretimi hedeflenmektedir.  

  Etilen Oksitin doğal ya da sentetik yağ alkolleri ile (C12~14) reaksiyonundan elde edilen ürünler etoksilatlar veya etoksile alkoller olarak adlandırılır. Şampuan, deterjan ve tekstil kimyasallarının ana hammaddesi olan etoksile alkollerin ülkemizdeki yıllık toplam tüketimi yaklaşık 60.000 ton’dur. Etoksile alkollerin ülkemizde üretimi yapılmamakta olup, tamamı ithal edilmektedir

Etoksilat Üretim Fabrikası :

Etilen oksidin doğal ya da sentetik yağ alkolleri ile reaksiyonundan elde edilen ürünler etoksilatlar veya etoksile alkoller olarak adlandırılır. Etoksilat prosesi, üç ana prosesten oluşmaktadır:

–Ön işlem Ünitesi

–Reaksiyon Ünitesi

–Nötralizasyon ve Şartlandırma Ünitesi’dir.

   Ürünler tankerle dökme olarak ya da 200 lt’lik variller içerisinde piyasaya sunulacaktır. Projenin ömrü 15 yıl olarak belirlenmiştir. Fabrikanın inşaat işlemlerinin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlanmıştır. Yılda 8000 saat, 3 vardiya çalışılacaktır. İnşaat aşamasında ortalama 30 kişi çalışacak, işletme aşamasında ise ortalama 9 ilave personel ile birlikte 83 personel çalışacaktır.

Kabloluk AYPE İşleme Ünitesi Kurulması :

   Alçak Yoğunluk Polietilen (AYPE) fabrikalarında üretilen AYPE ürünü içine çeşitli katkı maddeleri, antioksidantlar, peroksit ilaveleri yapılıp, filtreleme işlemlerinden geçirilerek enerji kabloları kaplamasında kullanılan AYPE türü üretimi yapılacaktır.

   AYPE Fabrikasının üretim kapasitesinde herhangi bir artış olmayacaktır. Yatırım kapsamında AYPE ürünün işlenerek kabloluk tür AYPE ürününe dönüştürülebilmesi için çeşitli kimyasal ve katkı maddeleri dozaj ve enjeksiyon sistemleri, transfer ve silo sistemleri kurulacaktır.

Kabloluk AYPE İşleme Ünitesi Kurulması :

  XLPE ürünü 30.000 ton/yıl kapasiteli ticari amaçlı bir üretim tesisinin kurulması planlanmaktadır.

  Kabloluk üretim için üretilen çapraz bağlı polietilen pelletleri, oktabin ismi verilen 1 ton’luk sekizgen kutulara konularak satışa sunulmaktadır.

  Proje ömrü 15 yıl olarak belirlenmiştir. Fabrikanın inşaat ve montaj işlemlerinin 3 ay içerisinde tamamlanması planlanmıştır. İnşaat aşamasında ortalama 50 kişi çalışacak, işletme aşamasında ise ortalama 10 personelin çalışması planlanmıştır.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894