• BIST 9640.08
  • Altın 2948.141
  • Dolar 34.6242
  • Euro 36.62
  • İzmir 14 °C

Cennette Göçmen Kuş Nöbeti

Cennette Göçmen Kuş Nöbeti
Kuş gribinin Göçmen kuşların yaşadığı sulak alanlardan yayılmasını dikkate alan Aliağa Belediyesi ilçede bulunan Aliağa Kuş Cenneti’nde tedbirler aldı.Göçmen kuşların konakladığı turistik öneme sahip sulak alanda içinde

Kuş gribinin Göçmen kuşların  yaşadığı sulak alanlardan yayılmasını dikkate alan Aliağa Belediyesi ilçede bulunan Aliağa Kuş Cenneti’nde tedbirler aldı.Göçmen kuşların konakladığı turistik öneme sahip sulak alanda içinde uzmanların da yer aldığı 40 kişiden oluşan bir ekip kuran belediye, sürekli olarak teyakkuz halinde bekliyor. Bölgeyi 24 saat gözetim altında tutacak olan ekip de kuş bilimci, biyolog, çevre mühendisi, veteriner hekim, zabıta ve işçiler bulunuyor. ‘Erken Uyarı İçin Acil Eylem Projesi’yle , kuş gribinin kümes hayvanlarına bulaşmadan tespit edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca ölü kuşlar da takip edilerek kuş gribi virüsü taşıyıp taşımadıkları izlenecek.
LABARATUARDA İNCELENİYOR
İlçede görülen kanatlı hayvan ölümleri  Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderiliyor. Laboratuarlarda yapılan incelemeye göre şu ana kadar ilçede virüs taşıyan bir kanatlı hayvana rastlanılmadı. Bu çalışma ile hastalığın görüldüğü bölgenin derhal karantinaya alınması sağlanacak. Analiz sonucunda hastalık tespit edilen kuş sayısına göre alan için uyarı seviyesi belirlenecek. Alandaki görevliler haftada iki defa detaylı bir rapor hazırlayacak. Projede ayrıca kuşların göç yolları ile sulak alanlardaki kuşların sayısı, türleri ve konaklama süreleri belirlenecek.
EKİPLER HAZIR
Aliağa’da kuş gribi virüsü ile ilgili paniğe kapılacak bir durum olmadığını söyleyen Aliağa Belediyesi Veteriner İşleri Amiri Hakan Onur, ilçede konuya tamamen hakim olduklarını söyledi. Onur, “40 kişilik bir ekip kuruldu. Bu hastalığın görüldüğü andan itibaren yayılmasını ve tehlike arz etmesini önlemek için bir acil eylem planı. Her gün sulak alanlar özellikle de Aliağa Kuş Cenneti kontrol ediliyor. Hastalığa rastlandığı anda Aliağa Belediyesi böyle bir durumda 1 saat içinde yapılması gereken her türlü müdahaleye hazır durumda. Umarız böyle bir hastalıkla karşılaşmayız ama eğer virüse rastlanırsa binlerce kanatlı hayvan toplanacak. Bu kanatlıların toplanacağı ve gömüleceği çukurlar, üzerlerine dökülecek kireç bile hazır” diye konuştu.
ALİAĞA’DA DURUM NORMAL
Aliağa Belediye Başkanı Tansu  Kaya’da veteriner Hekim Hakan Onur’un kontrolünde kurdukları “Acil Eylem” ekibinin çalışmalarını eksiksiz yürüttüğüne dikkat çekti. Başkan Kaya, “İlçede kuş gribi denen salgın hastalık görüldüğünde (İnşallah Görülmez) alarma geçecek ve çalışacak belediye ekibi hazır ve görevinin başında. Böyle bir  durum için görev dağılımı yapıldı. Kullanılacak  araçlar belirlendi. Çizme, tulum, gözlük, eldiven, dezenfekten malzeme temini yapıldı. Bunların hepsi hazır halde bekliyor. İşçilerin kontrole çıkmadan nerde giyineceği, nerede soyunacağı, dezenfektenin nasıl yapılacağı, virüsle mücadelede görevli işçilerin nasıl banyo yapacakları, kullandıkları eşyayı nasıl imha edecekleri konularında herkes görevini biliyor. Aliağa’nın her yerinde bulunan kuş tavuk ölüleri veteriner kontrol araştırma enstitüsü Bornova’ya gönderiliyor. Bu zamana göre Aliağa’da hastalık taşıyan bir kanatlı hayvana rastlanmadı” şeklinde konuştu.
114 KUŞ TÜRÜ VAR
Aliağa Kuş Cennetindeki tür sayısının belirlenmesine yönelik çalışmalarda anayurtları Asya, Avrupa, Afrika, Kuzey Amerika  ve Avustralya olan 114 kuş türü tespit edilmişti. Tespit edilen türler arasında Türkiye’de ender rastlanan Büyük Örümcek Kuşu da yer alıyor. Aliağa Kuş Cennetinde ayrıca bıldırcın, kaya güvercini, sakarmeke, sakarca kazı, yeşilbaş, boz, fiyu, kara ördek, tepeli, karabaş, elmasbaş patka, çıkrıkçın, altıngöz, karatavuk, su çulluğu, leş kargaları, saksağan ve flamingo gibi kuşlar bulunuyor.
Kuş gribi ülkemizde ilk olarak 5 Ekim 2005’te Balıkesir’in Manyas ilçesi Kızıksa beldesinde çok sayıda kuşa ev sahipliği yapan Uluabat Kuş Cenneti’nin yakınında görülmüştü. Hastalık 14 Aralık 2005’te Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde uluslararası öneme sahip bir sulak alanda tekrar ortaya çıkmıştı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip1.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip2.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip3.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip4.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip5.JPG
http://www.aliagahaber.com/sistem/haber/kusgrip6.JPG

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Aliağa Festivali Başladı29 Ağustos 2007 Çarşamba 00:28
  • Festival Hazırlıkları Tamam27 Ağustos 2007 Pazartesi 22:11
  • 18. Aliağa Festival Programı22 Ağustos 2007 Çarşamba 14:08
  • Aliağa Festivali Başlıyor21 Ağustos 2007 Salı 13:58
  • Şakranda Festival Coşkusu19 Ağustos 2007 Pazar 13:00
  • Şakran'da Zeytin Paneli18 Ağustos 2007 Cumartesi 22:17
  • Şampiyon Horozgediği18 Ağustos 2007 Cumartesi 14:16
  • Arif Güven EGE TV'de18 Ağustos 2007 Cumartesi 11:20
  • Şakran Festivali Başladı17 Ağustos 2007 Cuma 23:57
  • Kavşakta İhmal İddiası17 Ağustos 2007 Cuma 16:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894