ADD’DEN ÇAĞDAŞLIK VE LAİKLİK UYARISI
Atatürkçü Düşünce ve Devrimlerini koruma, topluma yayma ve tanıtma amacıyla 19 Mayıs 1989 tarihinde Kurulan Atatürkçü Düşünce Dernekleri, bugün de Atatürkçü Düşünce’nin egemen kılınması için faaliyetlerini sürdürüyor.
Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, 1940 yılında yasalaşarak daha sonra Türk Eğitim tarihinde büyük bir reformu yaratan Köy Enstitülerinin 17 Nisan 1940’da yasalaşmasını bir basın duyurusuyla hatırlattı.
DEVRİMCİ BİR ATILIM: KÖY ENSTİTÜLERİ
ADD Aliağa Şubesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “17 Nisan 1940, Türk Ulusal Eğitim tarihinin verimli ve onurlu bir döneminin başlangıcıdır. Köy Enstitüleri, ulusal bağımsızlık savaşımızın bir parçası olan eğitimde ve kültürde bağımsızlığın önderi, Cumhuriyetçi ve ulusal kuruluşlardı. 1940 da yayınlanan genelgede Köy Enstitülerinde yetişecek insanlar;
“Köy Enstitüleri öğrenci ve öğretmenleri; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik ve Devrimcilik ilkelerini Türk ulusunun yükselmesi için ana ilkeler olduğunu bilerek çalışacaklar, bu ilkeleri hiçbir engel tanımadan yaşama geçirecek insanlar olacaklardır.” şeklinde tanımlanmışlardır. İşte bu nedenle bu aydınlık girişim, bu devrimci atılım, Atatürk ve Devrim düşmanı, hilafet özlemcisi şeriatçı ve ırkçı çevrelerin, yıllarca boy hedefi oldular ve düpedüz bir ihanetin sonucunda, acımasızca yıkıldılar...” denildi.
ASLA VAZ GEÇMEYECEĞİZ
ADD Açıklamasında; “Ulusal eğitimimizin emperyalizmin kuşatmasından kurtulabilmesi, ancak Köy Enstitüleri anlayışının yeniden, ivedilikle hayata geçirilmesi ile olanaklıdır.
Bu onurlu mücadeleyi Atatürk İlke ve Devrimlerinin savunucusu, Tam Bağımsız Türkiye’den yana eğitimcilerimizle omuz omuza sürdürmekten asla vazgeçmeyeceğiz.” Görüşlerine yer verildi.
10 NİSAN LAİKLİK GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN
Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesinden yapılan yazılı bir açıklamada; “laiklik; bağımsızlığımızın, demokrasinin güvencesidir.” Denildi.
Açıklamada; “Ulusal Kurtuluş Savaşımız’ın amacı ve hedefi olan tam bağımsız Türkiye; ancak ve ancak Atatürk İlke ve Devrimlerinin yaşatılması, uygulanması ile olanaklıdır. Laiklik; bağımsızlığımızın, demokrasinin güvencesidir. Laiklik; Dinin kendisinin değil, din adına baskı ve zorbalığın devre dışı bırakılmasıdır.” Denildi.
IŞIK KARANLIĞI YENER!
ADD Aliağa Şubesi açıklamasında şu görüşlere de yer verildi: “laik toplum düzeni; Farklı inançlardan insanların, eşit koşullarla aynı kurallara uymak zorunda olduğu, bir arada barış içinde yaşadığı, hiç kimseye dinsel ayrıcalık ve üstünlük tanımayan bir toplum düzenidir. Bu gün tam bağımsızlığımız tehdit altında. Emperyalizm, tüm silahlarıyla saldırmaya devam ediyor. Ulusça üzerimizdeki ölü toprağını atmanın zamanı çoktan geldi. Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak istiyorsak çok geç olmadan bu cumhuriyete sahip çıkmak zorundayız. Unutmayın, ışık karanlığı yener!”
KÖY ENSTİTÜLERİ’NİN DOĞUŞU ve BAŞARDIKLARI
EĞİTİMDE DEVRİM YARATAN KÖY ENSTİTÜLERİ
Köy Enstitüleri fikri ( 17 Şubat- 4 Mart 1923) 1. İzmir İktisat Kongresinde kendini gösterir. Bu anlamda İzmir İktisat Kongresinde ” liberal ekonomi” modeline uygun olarak “faydacı eğitim” felsefesi benimsenmiştir. Bunun kanıtı da, faydacı eğitim felsefesi fikrinin öncüsü John Dewey’in Türkiye’ye davet edilmesidir. ( 1924) Dewey kalkınma için gerekli eğitim hamlesinin başlatılmasını, eğitim hizmetlerinin köye götürülmesi ile sağlanabileceğini belirtmiştir. Köye eğitim hizmeti 1936 da başlamış ve bu tarih de 35.000 köyde ilkokul yoktur. 16 Milyon nüfusun 12 milyonu köylüdür. Bunlardan erkeklerin % 76.7 sı, kadınların ise % 91.8 i okur- yazar değildir. İlk adım 1926 da Milli Eğitim Bakanı Mustafa Nejat tarafından atılmış “ Köy Muallim mektepleri “ açılmıştır. Daha sonra 1936 da deneme amaçlı başlayan “ Köy Enstitüleri” 1940 da yasallaşarak Türk Eğitim tarihinde doğan reform olmuştur. 1942 de Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü açılmış ve 1946 da sayıları 21 e ulaşmıştır. Kuruluşu üzerinden 6 yıl sonra programları ve dersleri değiştirilmiş, 1950 yılında da kapatılma sürecine girip 1954 de kapatılmışlardır. 1950 den sonra “ Marshall yardımı”nın gelişi kapatılma süreçlerinin hız kazanmasına neden olmuştur. Bu yardım içinde “Köy Enstitüleri”nden vazgeçilmesini sağlayan 12 kadar eğitim projesi vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.