Doğanın Kıymetini Bilelim
Orman, su ve hava yaşamdır. Tüm canlıların yaşam kaynağıdır. Ama insanoğlunun hunharca kullanması nedeniyle tümü de yok olma ve kirlilik tehdidi altındadır. Yaz mevsimi ile birlikte orman yangınları da peş peşe patlamaya başlarken, küçük ama yaşamsal bazı uyarılarda bulunalım istedik. Üstelik aşağıda sıraladığımız tüm sorunların oluşmasında olduğu gibi, çözümünde de sorumlu ve etkili olan bizleriz.
Birleşmiş Milletler’in 1990 yılı verilerine göre; dünyadaki 5 milyar insandan bir milyarının açlık çektiğini ve her yıl çoğu çocuk olmak üzere 13 milyon kişinin açlıktan öldüğünü.
Ülkemizde bir günde üretilen 100 milyon dolayındaki ekmeğin 13 milyonunun çöpe atıldığını ve bunun maliyetinin ise 2 trilyon TL’yi bulduğunu.
Saniyede bir kere damlayan çeşmeden günde 17 litre, tuvaletteki bir sızıntıdan 50 litre suyun boşa aktığını.
Bir telefon kartının doğada ancak 1000 yılda yok olduğunu.
Saatte 3 bin dönüm, dakikada ise 50 dönüm ormanın çeşitli şekillerde yok edildiğini.
Bir litre kullanılmış motor yağının 800 ton içme suyunu zehirleyebildiğini.
Egzoz gazında 9 ayrı çeşit kanserojen madde bulunduğunu.
Ormanların araçlardan çıkan zehirli gazları filtre ettiğini ve; 1 hektar ladin ormanının yılda 32 ton, kayın ormanının 68 ton, çam ormanının da 30-40 ton toz emdiğini.
Kayın ağacı bir yılda 700 kg. toz ve 300 kg. zehri emerek dışarı süzer. Aşırı kirlenmede alarm verir; 100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte 40 kişinin çıkardığı 2.35 kg. karbondioksiti yok eder.
Ormanlar ısı tamponu gibi görev yapar; sıcaklığı yazın 5-8 derece azaltır, kışın ise 1.5-2.8 derece artırır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.