• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 5 °C

Buluntular Gün Yüzüne Çıktı

Buluntular Gün Yüzüne Çıktı
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir / Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı'nın desteğiyle Metropolis Antik Kenti’nde sürdürülen 2015 yılı ka
SABANCI VAKFI’NIN DESTEKLEDİĞİ METROPOLİS ANTİK KENTİ 2015 YILI KAZI ÇALIŞMALARI SONA ERDİ
Aliağa Haber / Foça Haber / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı'nın desteğiyle Metropolis Antik Kenti’nde sürdürülen 2015 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Kazı çalışmalarında Metropolis Antik Kenti’nde önemli buluntular ortaya çıkarken ilk defa Antik Helen mitolojisinin baş tanrısı Zeus için inşa edilmiş bir kült alanı keşfedildi. Kent merkezinde yer alan ilk ve tek tapım merkezi olarak kayıtlara geçen bu alan, Ana Tanrıça Kenti olarak tanınan şehirde başka inanışların bulunduğunu da gösterdi. Arkeolojik çalışmalar kutsal alanda gerçekleştirilen, dini tören ve ritüellere ilişkin önemli arkeolojik bulguları da ortaya koyuyor.
 
Kazı alanında yapılan çalışmalarda bölgenin bir tapınma merkezi olduğunu gösteren yazıtlı sütun parçaları, bir sunak parçası ve heykel kaidesi bulundu. Kazı ekibinin yaptığı detaylı çalışmalar sonucunda ise bu alanın Zeus Krezimos’a adanmış bir kült alanı olduğu ortaya çıktı.
 
ZEUS’UN “KREZİMOS” SIFATI DÜNYADA İLK KEZ METROPOLİS’TE KULLANILDI
Yapılan kazılarda elde edilen bir diğer önemli bilgi de dünyada ilk defa Metropolis Antik Kenti’nde baş tanrı Zeus’un Krezimos sıfatıyla anılması oldu. Zeus’a tapınılan kentlerde kendisine yerel sıfatlar verildiği biliniyor. Ancak bugüne kadar hiçbir kentte Krezimos sıfatıyla anılmaması Metropolis için özgün ve önemli bir bilgi niteliği taşıyor. Yapılan çalışmalarda Krezimos sıfatının Metropolis’e özgü yerel bir sıfat olduğunu ortaya çıkıyor. Latincede bitkilerin büyümesi anlamına gelen “crescere” kelime köküne benzerliği açısından Krezimos’un “Metropolis’e bereket ve bolluk getiren koruyucu Zeus” anlamına geldiği düşünülüyor.
 
Yazıtlar üzerinde, Metropolis Kazısı heyet üyelerinden Prof. Dr. B. Dreyer’in yapmış olduğu epigrafik incelemelerle kültte çalışan rahip, rahibe ve diğer memurlara ait isimler ve sıfatların yanı sıra dini törenlerin nasıl yapıldığına dair önemli bilgilere de ulaşıldı. Metropolis’te Zeus Krizimos’a tapınımın M.Ö. 2. yüzyılda başladığı ve Roma döneminde devam ettiği düşünülüyor.
 
Bugüne kadar sosyal içerikli yapıların keşfedildiği antik kentte ilk defa dini içerikli bir alanın ortaya çıkarılmasından büyük heyecan duyduğunu belirten Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek “25 yıldır tarihin izlerini sürdüğümüz Metropolis’te bu yıl çok önemli bir bilgiye ulaştık. Yapılan çalışmalarda Zeus Krezimos kültünün sadece Metropolis Antik Kenti’nde var olduğu hem yazıtlar hem de mimari veriler aracılığıyla kanıtlandı. Zeus için ayrılmış ve mimari olarak düzenlenmiş böyle bir alanın Metropolis’te bulunmuş olmasından büyük heyecan duyduk. Bu yıl keşfedilen kült alanın ve mimarisinin tam olarak anlaşılması için gelecek yıllarda yapılacak çalışmalar büyük önem taşımaktadır.” dedi.
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894