BORUSAN LOJİSTİK’TEN BİR ÇEVRE YATIRIMI DAHA
Sahip olduğu ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesi ile olumsuz çevresel etkileri kontrol altında tutan ve yasalara tam uyumu taahhüt eden Borusan Lojistik, bu alandaki çalışmalarına bir yenisini daha ekleyerek Gemlik’teki Borusan Lojistik Gemlik Limanı Atık Kabul Tesisi’ni Mart ayı itibariyle faaliyete soktu. Borusan Lojistik Gemlik Limanı, böylece Türkiye’de atık alım tesisi kurarak lisans alan ve hizmet vermeye başlayan ilk limanlardan biri oldu.
Borusan Lojistik, Gemlik Limanı’na yanaşan gemilerin katı ve tehlikeli atıklarını toplayarak denizlerimizin korunmasına, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesine ve denizlerimizin temiz kalmasına önemli bir katkıda bulunuyor. Borusan Lojistik Gemlik Limanı Atık Kabul Tesisi’ne getirilen katı atık, sintine suyu, slaç ve pis su, “Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İzaydaş tarafından teslim alınarak bertaraf ediliyor. Uluslararası denizciliğin her geçen gün daha sıkı kurallara bağlı, yoğun denetimden geçen bir alan olduğunu vurgulayan Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç, Türk denizcilik şirketlerinin bu kurallara uymakta önemli yol kat ettiğini, limanlarımızın da uluslararası standartlara uyum sağlaması gerektiğini ifade etti. Gürgenç, sözlerine şöyle devam etti: “En değerli doğal kaynaklarımızdan biri olan denizlerimizi korumakta lojistik sektörüne büyük görev düşüyor. Geçmişte gemilerden atılan katı ve sıvı atıkların denizlerimize ve kıyılarımıza ne kadar ciddi zararlar verdiğine hep birlikte şahit olduk. Borusan Lojistik de, Gemlik Limanı’na yanaşan gemilere ihtiyaç duydukları atık bertaraf imkanlarını sunarak, katı atıktan sintine suyu ve tehlikeli atıklara kadar, denizlerimizin sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek her türlü atığı teslim alarak doğaya zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesini sağlıyor. Bu alanda öncüler arasında yer almaktan son derece mutluyuz.”
Borusan Lojistik Gemlik Limanı, ülkemizde atık alım tesisini kurarak lisans alan ve hizmet vermeye başlayan limanlardan biri olma özelliğini taşıyor. Türkiye’deki tüm limanların, yanaşan gemilere eksiksiz ve uluslararası sözleşmelere uygun bir biçimde atık alım hizmeti verme zorunluluğu bulunuyor. Ülkemizde gemilerden atık alım hizmetini düzenleyen “Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği,” çevre koruma standartları açısından Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde de önemli bir rol oynuyor. Borusan Lojistik yeni yönetmeliğin uygulanmasında öncülük yapan şirketler arasında yer alarak üyelik sürecine önemli bir katkı yapmış oldu. Borusan Lojistik daha önce yine AB’ye uyum çerçevesinde yürürlüğe giren Karayolu Taşıma Kanunu’nu da ilk uygulayan lojistik şirketlerinden biri olmuştu. .
ÇEVRE FAALİYETLERİNDE ÖRNEK KURULUŞ
Borusan Lojistik, çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları ile sektöre örnek oluyor. Gerçekleştirdiği ek yatırımlarla, kullandığı liman vinçlerini elektrikle çalışır hale getiren kuruluş, bu şekilde hava ve gürültü kirliliğini de ortadan kaldırmış oldu. İş süreçleri sırasında ortaya çıkan atıkları ayrıştırarak geri dönüşüme gönderen Borusan Lojistik, geri dönüştürülemeyen tehlikeli atıklarını da ilgili yönetmeliklere uygun bir şekilde imha ettiriyor. Şirketin Gebze deposunda oluşturulan geçici atık depolama sahası sayesinde de atık akülerin içindeki tehlikeli kimyasalların toprağa, havaya ve yer altı sularına karışması engelleniyor. Yeni Genel Müdürlük binasında çevreye zararlı ve ozon tabakasını delen gazları içermeyen klimalar kullanılıyor. Borusan Lojistik, çevre faaliyetlerine çalışanlarını ve ailelerini de dahil etmeye özen gösteriyor. 2004 ve 2005 yıllarında çalışanlarının çocukları arasında düzenlediği “Borusan ve Çevre” konulu resim yarışmasında dereceye giren çocukların eğitim masraflarına katkıda bulunmuştu. Kuruluşun çalışanlarına ve ailelerine dağıtılmak üzere hazırladığı, “Daha Kaliteli bir Yaşam için Geri Kazan” başlıklı çevre broşürü, çocukların dikkatini çekecek boyama sayfaları da içeriyor.
DOĞRU PROJE, DOĞRU SONUÇ
Tüm süreçlerinde 6 Sigma metodolojisini uygulayan Borusan Lojistik, Atık Kabul Tesisi projesinde de verimliliği sağlamak için 6 Sigma’dan yararlandı. Proje, yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 7 kişilik bir proje ekibi kurulması ile başlatıldı. Borusan Lojistik çalışanlarından oluşan ekip, 6 Sigma metodolojisi çerçevesinde 6 aylık süre ile gemilerde verilen atık taleplerini ölçümleyerek Avrupa Birliği eşleştirme projeleri kapsamında verilen eğitimlere katıldı ve dünyadaki en iyi uygulamaları izledi. Çalışmalar sonucunda, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü yetkilileri, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gemlik Belediyesi ve çevre liman ve tesisler ile iletişim halinde, yönetmelik şartlarına uygun bir yapılanma gerçekleştirildi.
Gemilerden alınan pis su arıtma dahilinde işlenirken, toplanan diğer atıklar ise Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İzaydaş tarafından teslim alınarak bertaraf ediliyor. Atık Kabul Tesisi, 28 m³ (5.600 kg) belirsiz atık, 22,5 m³ (4.500 kg) tehlikeli atık, 28 m³ (5.600 kg) evsel atık, 16,8 m³ (3.306 kg) plastik atık ve 16,8 m³ (3.306) kağıt atık depolama kapasitesine sahip. Ayrıca, 50 m³’lük iki ayrı sıvı atık geçici depolama tankı da, limana yanaşan gemilere hizmet veriyor.
TÜM SÜREÇLER KAYIT ALTINDA
Borusan Lojistik Gemlik Limanı Atık Kabul Tesisi, güvenlikten taviz verilmeden, uluslararası standartlara uygun şekilde işletiliyor. Her gün sabah 08:00 ve akşam 20:00’de olmak üzere iki servis yapılıyor. Servis saatleri dışında limana yanaşan ve kalkış yapılan gemilere de ara servis veriliyor. Gerek sıvı gerekse katı atık alımları titizlikle belgelendirilerek kayıt altına alınıyor ve yönetmeliğe uygun şekilde verilen katı atıklar, Orhangazi çöplüğüne ulaştırılmak üzere katı atık deposuna taşınıyor. Tehlikeli atıklar yönetmeliğe uygun şekilde bertaraf edilmek üzere İzaydaş’a teslim ediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.