Yeni doğan her bin bebekten biri, işitme engelli olarak dünyaya geliyor. Duyma eylemi gerçekleşemeyince dilsizlikle birlikte durum daha da içinden çıkılmaz bir hal almaya başlıyor. Aynı oranda, hayatımızın ilerleyen dönemlerinde çeşitli nedenlerden dolayı işitme kaybı yaşayabiliyoruz. Ancak günümüzün ileri teknolojileriyle geliştirilen tıbbi cihazlar, işitme duyusunu geri kazandıracak ve bir duyu organının yerini alabilecek çözümler sunuyor
Çocuklar genellikle 3 yaşından önce konuşmayı öğrenirler. Ancak doğuştan gelen duyma problemleri konuşma bozukluklarına ve hatta konuşamamaya sebep olabiliyor. Duyma yetisini kullanamayan çocuklar, konuşmaları algılayamıyor ve bunun sonucunda da konuşamıyorlar. Yapılan taramalar ile doğuştan veya sonradan oluşan işitme kayıpları tespit edilerek ileri teknolojiye sahip tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Emsey Hospital Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Arif Şanlı, “Hiç duymayan veya ileri derece işitme kaybı olan çocuklara erken yaşlarda biyonik kulak ameliyatı yapıldığı takdirde, verilen bir eğitimle hem duymalarını hem de konuşmalarını sağlamak mümkün” diyerek sağırlığın ve dilsizliğin erken yaşta tedavi edilebileceğini ifade etti.
Kişiler geçirdikleri kaza veya rahatsızlıklar sonucunda işitmelerini tamamen kaybedebilir veya ileri derecede işitme kaybı yaşayabilirler. Doğuştan veya sonradan meydana gelen bu gibi durumlar neticesinde uzun yıllar duyma yetisini kaybeden kişilerde ise konuşma yetisi kaybolmaya başlıyor. Bu gibi durumlarda sıradan işitme cihazlarının çözüm getiremediğini, biyonik kulak tedavisinin en etkili yöntem olduğunu belirten Emsey Hospital KBB Uzmanı Doç. Dr. Arif Şanlı, “Normal işitme cihazları dışarıdan gelen sesi yükselterek kulak içine gönderiyor. İç kulaktaki hücrelerin ileri derece hasar alması durumunda ise ses ne kadar yükseltilip gönderilse de işitme sağlanamıyor. Sesi dış kulakta yükselten işitme cihazlarının aksine koklear implant, kulağa gelen sesi elektrik enerjisine çeviriyor. Elektrik enerjisine çevrilen ses sinirler yoluyla beyine aktarılarak işitme gerçekleştiriliyor.’’ diyerek, biyonik kulak teknolojisinin en ağır hastalara dahi tedavi imkanı sunduğunun altını çizdi.
BİYONİK KULAĞA DEVLETTEN DESTEK
İki kulağında da ileri derecede işitme sorunu olan veya doğuştan işitme problemleri yaşayan hastalara 6 ay işitme cihazı kullanılması öneriliyor. Bu cihazdan fayda görülmemesi durumunda ve bir takım teknik uygulamalar sonrasında hastalar, biyonik kulak ameliyatı için sağlık kurulu raporu alabiliyor. Bu rapora sahip hastaların biyonik kulak ameliyatı masrafları ise devlet tarafından karşılanabiliyor.
ESTETİK KAYGISI OLANLARA BİYONİK KULAK
Yeni biyonik kulak teknolojisinin avantajlarından bahseden Şanlı, “Maalesef bazen sırf görüntüden dolayı bu ameliyatı olmak istemeyen hastalarla karşılaşabiliyoruz. Ancak günümüzde daha estetik, hatta saçın içerisinde gözükmeyen cihazlar üretilebiliyor. Biyonik kulak alanında gelinen bu nokta estetik konusunda ki endişeleri de ortadan kaldırıyor.” diyerek görsel nedenlerle ameliyat olmak istemeyen kişilere müjde verdi. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.