Alternatif tıbbın ve doğal besinlerin revaçta olduğu şu son zamanlarda bitki çayları fazlasıyla rağbet görüyor. Pek çok kişi günlük hayattaki hafif ağrılarını ve hastalıkları bitki çaylarını tüketerek yatıştırmaya çalışıyor. Peki gördükleri rağbet nedeniyle market raflarında kendilerine geniş yer bulan bitki çayları insanlar tarafından ne kadar bilinçli kullanılıyor? Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bijen Kıvçak, ilaç kullanan kimselerin bitki çayı içerken mutlaka hekimlerine, danışması gerektiğini vurguluyor.
Hastaların kullandığı ilaçlarla etkileşmeyen bir bitki çayı içmesi gerektiğinin altıni çizen Prof. Dr. Kıvçak, “En fazla tüketilen papatya ve ıhlamur gibi çayların bile çeşitli ilaçlarla etkileşimi vardır. Bitkinin içndeki etken madde ve kullanılan ilacın etkileşimi mutlaka hekime sorulmalı hekim de eczacıya danışmalıdır. Örneğin ısırgan tohumunun yararları kadar gizli kalp yetmezliği olan kimselerde kalp krizini tetikleyici bir yan etkisi vardır. Bu gibi gibi durumların önüne geçmek için hasta hekim,eczacı işbirliği şarttır” seklinde konuştu.
SAĞLIK BAKANLIĞININ ONAYI ARANMALI
Bitki çaylarının Sağlık Bakanlığı’nın denetiminde üretilmesi gerektiğnini belirten Prof. Dr. Kıvçak, “Bitkiyi toplayan kişinin ne kadar ehil olduğu, bitkinin nereden toplandığı ve hangi koşullarda kurutulduğu önemlidir. Başta egzoz gazı olmak üzere çeşitli dış faktörler nedeniyle bitki şehir merkezinden toplanmamalıdır. Bitki egzozun yaydığı ağır metalleri çektiği için bu durum çok tehlikelidir.
İnsanlar bu kriterlere dikkat edilmeden üretilmiş ve Sağlık Bakanlığı’nın onayını almayan bitki çaylarını tüketmemelidir” dedi.
KETEN TOHUMU ZAYIFLATMAZÖzellikle son dönemde oldukça popüler bir bitki olan keten tohumunun yaygın kullanımında da yanlışlıklar bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Kıvçak, “Keten tohumu genellikle dövülmüş şekilde satılıyor. İçeriğinde sabit yağ, değişik asitler ve omega yağları içerdiği için bu bitkinin ezildikten sonraki iki günde tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde mide ülseri ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara yol açar. Bu yüzden ezilmemiş olarak alınıp tüketileceği zaman ezilmelidir” diye konuştu. Ayrıca keten tohumu bitkisinin halk arasında sanılanın aksine zayıflatıcı özelliği olmadığını belirten Prof. Dr. Kıvçak “Keten tohumu yalnızca bağırsak mekenizmasını harekete geçirerek metabolizmayı hızlandırır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.