Türkiye’de çağdaş bir tarih bilincinin yerleşmesi için yıllardır önemli adımlar atan Tarih Vakfı, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaşan çalışmalarını sürdürüyor. Bu bağlamda bugüne dek çeşitli bankaların, holdinglerin ve resmi kurumların tarihleri konusunda birçok çalışma yapan Tarih Vakfı, 1999 yılında da Efes Pilsen’le birlikte "Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira ve Efes Pilsen" projesini başlatmıştı. Hem Türkiye topraklarında binlerce yıldır varlığını koruyan biranın, hem de Efes Pilsen kurum tarihinin ele alındığı bu geniş kapsamlı proje, bir sergi aracılığıyla halkla buluşuyor.
“Efes Pilsen ile Biranın Sergisi”, 9 Kasım tarihinden itibaren Topkapı Sarayı Darphane-i Amire Binaları’nda, 3.1 ve 3.3 numaralı odalarda ziyarete açılıyor. Türkiye'nin ilk bira sergisi olma özelliğini de taşıyan gezici sergi, biranın binlerce yıldır ekmekten bozaya, arpadan şerbetçiotuna yayılan hikayesini ilden ile taşıyacak. Gezici sergi, 14 Kasım’a kadar 10.00–18.30 saatleri arasında Darphane’de ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Sergi daha sonra Konya, Adana, Ankara, Antalya, İzmir ve Çanakkale’ye gidecek.
13 ayrı modülde tasarlanan ve özgün bir sunumla ziyarete açılacak olan sergide bira üretimi, bira tipleri, Antik çağlardan başlayarak bira tarihi ve kökenleri, Avrupa ve Türkiye’de bira ve Efes Pilsen’in kurum tarihi konuları çok geniş ve özel bir arşivle anlatılıyor. Sergi, bira ve Efes Pilsen'i anlatan kısa filmler, orijinal malzemeler, replika üretimler, fotoğraflar ve çizimlerden oluşuyor.
Efes Pilsen ile Biranın Sergisi, Tarih Vakfı ve Efes Pilsen’in birlikte yürüttüğü "Geçmişten Günümüze Anadolu'da Bira ve Efes Pilsen" projesi kapsamında hazırlanan kitap kaynak alınarak hayata geçirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Eren tarafından yazılan “Geçmişten Günümüze Anadolu’da Bira” isimli bu kitap da ilk kez serginin açılış gecesinde tanıtılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.