Toplumsal travmaların benliğimizde yarattığı onulmaz yaralara dikkat çekmek isteyen Roket Yapım Animasyon, Mutlu Polat yönetmenliğinde yepyeni bir projeye imza atıyor.
Geçtiğimiz yıl sahnelenen Kül Kızı adlı oyunla büyük beğeni toplayan Mutlu Polat, yeni filmi Bir Eylül Uykusu ile yaşanan ama paylaşılamayan sorunlarımıza dokunurken aynı zamanda başarısız bir aşk ilişkisini anlatacak.
TÜRKİYE’DE BIR İLK
Bir Eylül Uykusu birbirinden ayrı olarak tasarlanmış iki metinden oluşuyor. Metnin birincisinde filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu olan kadın meddah Mutlu Polat sahne üzerinde canlı performans göstererek şiirsel ve ritmik bir anlatımla seyirciyi filmin içine çekiyor. İkinci metin ise başlı başına bir film olarak izleyeceğiniz sinematografik bir metinden oluşuyor. Animasyonlarla zenginleştirilen sinematografik dil, salt gerçekliği gözler önüne serdiği gibi kahramanların iç dünyalarına da el atıyor.
Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan projenin iki ayrı montaj sürecinden geçeceğini belirten Yönetmen ve oyuncu Mutlu Polat, bu proje ile Türk sinemasına çok fotojenik bir karakter oyuncusu (Sercan Üçüncü) ve çok genç bir görüntü yönetmeni (Hüseyin Yılmaz) kazandıracak olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
ÇOK AZ KİŞİ GELECEKLE HESAPLAŞABİLİYOR
Askeri Darbelerin toplumun büyük bir kesiminde travmalar oluşturduğunu hatırlatan sanatçı Mutlu Polat yaşadığımız ve içimizde sakladığımız korkuların toplumun davranış kodlarına işleyerek sorunları konuşarak çözmemizi engellediğini savundu. Bu düşünceler neticesinde harekete geçerek seyirciye beklediği yanıtları verebilmek ve o’na insanı (kendisini) sinematografik bir yapımla anlatmayı tercih etti. Travmalar yaşayan kişilerin yetiştirdiği nesillerin de bu travmalardan endirekt olarak etkilendiğini dile getiren Polat, “Bunlara tıp dilinde ‘Travmanın ikinci nesli’ denmektedir. Toplumsal travmalar bireylerin üzerinde zihinsel rahatsızlık ve depresyon artışı gibi sorunlar ortaya çıkartıyor, kimi geçmişi unutmaya çalışırken çok az kişi gelecekle hesaplaşabiliyor” şeklinde konuştu.
İZMİR’E, SANATA VE SANATÇIYA SAHIP ÇIKILMALI
Roket Yapım Animasyon olarak yine İzmir’den çıkan Kül Kızı adlı sinematik müzikal anlatıdan sonra böyle bir çalışmaya cesaretle imza atmanın onurunu yaşadıklarını vurgulayan Ercan Mertbilek, “Bu film ile amacımız uyumsuz ve aykırı bulduğumuz hayatlara samimi bir pencere açarak sorunları görmek ve genel anlayışın görmezden geldiği gerçekler ile yüzleşmesi için düşünmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu. İzmir’e, sanata ve sanatçıya destek çıkılmasını gerektiğini dile getiren Mertbilek sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle bu şehri yöneten unsurlar şehrimizdeki sanat çalışmalarını ve bu çalışmaların ülkemiz genelinde duyurulmasını sağlayıp, oluşturulacak destekler ile sanatın evrensel getirilerini İzmir’e çekmelidir. Bu şehrin yapısına yakışan kültür ve sanat ile anılmasıdır. Bunun için Kültürpark gibi bir alanda 24 saat süren sosyal hayat, sanat, kültürel etkinlikler düzenlenerek, ‘Avrupa ve Dünyada en çok ziyaret edilmek istenen şehirler’ sıralamasında yer almasını sağlamak olmalıdır.
Biz bu şehrin insanı olarak KÜL KIZI ile bir ilki gerçekleştirdik ve ulusal alanda ses getirmeye devam ediyoruz. Şimdi ise Sahne Sanatlarında çağdaş bir yapıyla kültürel yol arayışlarına devam ederken BİR EYLÜL UYKUSUNU tamamlıyoruz.”
FİLMİN KONUSU
12 Eylül toplumsal travmanın ikinci neslini temsil eden Nazlı, Düş ve Gerçeklik ayırımından uzak, kurgusal bir gerçeklik içinde yaşamaktadır.
Tüm çabasına rağmen toplumsal normlar ile uyuşamayan çoğu zaman etrafımızda rastladığımız ve görmezlikten geldiğimiz, kınadığımız bir yaşam biçimini temsil etmektedir. Filmde sosyo-ekonomik ve kültürel çarpıklık diğer anti kahraman olan Ayhan karakteri ile işlenmekte. Film, başarısız bir aşk ilişkisi ve iki anti kahraman hakkında sürüp giderken herhangi bir siyasi ve politik unsur hedef alınmıyor. Nazlı karakterinin ailesine dair anıları ve 12 Eylül dönemleri hatırlanarak gerçek anlamda sokağın hikayesi oluyor.
Film Yapım Ekibi
Yürütücü Yapımcı Ercan Mertbilek, Uygulayıcı Yapımcı ve Kostüm Sorumlusu, Fulya Erdör Mertbilek, Prodüksiyon Amiri Haluk Gökçen, Prodüksiyon Koordinatörü ve Yardımcı Yönetmen Yasemin Erdör, Yönetmen Mutlu Polat, Görüntü Yönetmeni Hüseyin Yılmaz, Birinci Kamera Asistanı Cihan Öz, Senaryo Danışmanı Onur Çakaloz
Oyuncular
Nazlı, Mutlu Polat
Ayhan, Sercan Üçüncü
Selim, Yekbun Eren Gürhan
Mesut, Sertan Üçüncü
Fikret, Gökhan Günay
1. Kadın, Yasemin Erdör
2. Kadın, Hülya Erdör
1. Adam, İlkay Düşembeli
//EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
İzmir / Aliağa / Aliağa Haber
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.