Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, akaryakıt sektörünün denetimiyle ilgili olarak denetim sisteminin aynı olacağını; ancak geçiş döneminden kaynaklarının sıkıntıların sıfırlanması için ilgili kurum olan EPDK'yı uyaracaklarını söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler bugün, petrol ve LPG sektörü temsilcileriyle 2005 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıya ara veren Bakan Güler basına açıklama yaptı. Sektör temsilcilerinin görüşleri, sorunları ve sıkıntılarını görüştüklerini belirten Güler, toplantıda yeni Petrol Piyasası Yasası'nın uygulanmasıyla ilgili olarak bazı yeni ihtiyaçların ortaya çıktığını tespit ettiklerini söyledi. Piyasanın denetim ihtiyacını, kaçak petrol ve biodizelle ilgili konuları, standart dışı ürün kullanımını ve piyasayla ilgili fiyat mekanizması konusunda da detaylı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Güler, hükümet olarak amaçlarının rekabetçi ortamda, tüketici haklarının da tam anlamıyla gözetildiği bir serbest piyasa mekanizmasının uygulanması olduğunu söyledi. Toplantıda bazı somut kararlar da aldıklarını bildiren Güler, bunlardan en önemlisinin devrim niteliğinde olan, bütün enerji ürünlerinin kaloritik bazda değerlendirilmesi olduğu kaydetti. Ulusal markerın bir an önce kullanılması, yazar kasayla ilgili sorunlar, ÖTV'nin yüzdesiyle ilgili konular, LPG'nin otogaz ya da tüpgaz olarak kullanılmasındaki sorunların da somut maddeler olarak toplantıda görüşüldüğünü belirten Güler, yasayı çıkarırken olduğu gibi yasanın uygulanmasındaki sorunları da sektör temsilcileriyle görüşerek düzeltmek istediklerini söyledi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Güler, geçen sene lisans alamadıkları için akaryakıt bayilerine kesilen 80-90 trilyon liralık cezalar konusunda bayilerin şikayetlerinin gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruya karşılık, bunların gündeme geldiğini ve bunları EPDK ile görüşeceklerini söyledi. Bayiler için bir affın görüşülüp görüşülmediği sorusuna ise Güler, "Af konusu gündeme gelmedi; ama bu rakamın büyüklüğü ve uygulama biçimini görüştük" dedi. Geniş kapsamlı bu sektör toplantısına EPDK'nın neden davet edilmediğinin sorulması üzerine ise Güler, "Onlarla ayrıca görüşeceğiz. Doğrudan doğruya enerji politikasının ana unsuru olan bizler daha rahat bir ortamda görüşelim diye böyle bir toplantıyı yaptık. Onlarla da ayrıca görüşerek sektörün görüşlerini onlarla paylaşacağız ve önlemleri alacağız" cevabını verdi.
Güler, Petrol Piyasası Yasası ile ilgili aksayan yönler ve bunlar için ne gibi yeni düzenlemelerin görüşüldüğünün sorulması üzerine de, "Temel olarak piyasaya müdahale söz konusu değil. Serbest piyasa mekanizması hükümetimizin kabul ettiği bir ilkedir. Ancak bizim yasa çıkıncaya kadarki 26 aylık uygulamayla serbest piyasaya girdiğimiz 1 Ocak 2005 tarihinden itibarenki uygulama arasındaki değerlendirmeleri yaptık, özellikle tüketici hakları açısından. Bu arada sektörün kendi ihtiyaçlarını dile getirdikleri noktalar olarak; ulusal markerın bir an evvel devreye girmesi, kaçak akaryakıtla ve LPG ile mücadele, standart dışı ürünlerin piyasada haksız rekabete sebep olması gibi konuların daha sıkı kontrolü ve denetim eksikliğinin olması gereken seviyeye çıkartılması, eksiklikler olarak dile getirildi. Biz sektör içinde bunları ele alacağız ve belki karşılıklı bir komisyonla bunları düzelteceğiz" diye konuştu. Petrol fiyatlarının yükselmesi konusundaki endişelerin dile getirilmesinin sorulması üzerine ise Güler, bunların dile getirilmediğini; ancak yükselen petrol fiyatlarının bir realite olduğunu söyledi. Güler, "Bunlar tabii ki bizi düşündürüyor ve bununla ilgili olarak da gerekli önlemleri almak açısından önemli ama tamamen bizim dışımızda olan bir mekanizmadır" dedi.
"EPDK'YI UYARACAĞIZ"
Akaryakıt sektöründe nasıl bir yeni denetim mekanizmasının öngörüldüğünün sorulması üzerine ise Bakan Güler, denetim sisteminin aynı olacağını dile getirdi. Güler, "Sistem aynı olacak; fakat aşırı bir yük var ve bir geçiş dönemi olduğu için, bu geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde halletmek için, buradaki sorunları sıfırlamak için ilgili kurum olan EPDK'yı bu noktada uyaracağız" diye konuştu. Yazar kasalarla ilgili yeni bir strateji söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Güler, "Sektör bu konudaki sıkıntılarını iletti. Montaj halinde olan ve bu noktada yatırım yapan şirketlerle, yapmayanların şikayetleri dile geldi. Bununla ilgili de ilgili bakan arkadaşımızla bu konuşu görüşeceğiz" dedi.
Güler, EPDK'ya önerilerinin tam olarak ne olacağının sorulması üzerine ise, "Özellikle denetim konusunda daha sıkı ve daha süratli netice alacak bir mekanizmaya gidilmesi, ulusal marker ihalesinin bir an önce yapılması ve geçen zamandaki problemlerin sıfıra ulaştırılması" dedi. Kaçak akaryakıtın 3-4 milyar dolara ulaşması ve kaçak akaryakıta çözüm olacak ulusal marker ihalesinin iptalinin hatırlatılması ve EPDK'nın bunları başlı başına çözebilecek bir durumda olup olamadığının sorulması üzerine Güler şunları kaydetti:
"Burada en önemli enstrüman ulusal marker uygulamasıdır. Yasa bunu mecburi kılmıştır, bununla ilgili yapılması gerekenleri de tarif etmiştir. Bu ihale dördüncü kez iptal edildi. Dolayısıyla bunun bir an evvel olması en büyük arzumuz. Bu büyük ölçüde problemi çözecektir. Bunun dışında, her iki kuruluşumuz arasında ÖTV'ye bağlı olup olmaması konusunda bir ufak farklı görüş ayrılığı olmakla beraber; şunu görüyoruz ki bu aynı zamanda bir etik sorunudur. Bu mutlaka çözl unsuru olan bizler daha rahat bir ortamda görüşelim diye böylülmesi gereken bir noktadır. Bunu da ulusal marker büyük ölçüde çözecektir. Onun dışındaki konular, tabii ki kolluk kuvvetleri ve emniyet güçleriyle yapılması gereken çalışmalardır. Diğer kaçak giren mallarda olduğu gibi bunu da çözmek üzere zaten İçişleri Bakanlığı'nın başkanlığında 5 ayrı bakanın katıldığı bir komisyon çalışmalarını ayrıca sürdürüyor."
BİYODİZEL ÜRETİCİLERİNE LİSANS ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ..
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), biyodizel üreticilerine getirdiği 'işleme lisansı zorunluluğu'nun ardından, lisans başvurusu için sunulması gereken bilgi ve belgeleri de belirledi.
EPDK, akaryakıt piyasasında etkinliği giderek artan biyodizelin üretiminin kontrol altına alınması için üreticilere lisans zorunluluğu getirmişti. Piyasada faaliyet gösteren biyodizel üreticilerinin, 28 Şubat 2006 tarihine kadar kuruma lisans başvurusunda bulunması gerekirken, EPDK da başvuru için gerekli bilgi ve belgeleri belirledi. Lisans almak isteyen biyodizel üreticileri başvuru dilekçesi, taahhütname, tesis bilgi dosyası, tarife dosyası, ortaklar ve hisse dağılımı beyanı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı sureti, oda sicil kayıt sureti, vergi kimlik belgesi, yetki belgesi ve ana sözleşme gibi temel işletme belgelerinin yanında biyodizel üretimiyle ilgili de belgeler sunacak.
Buna göre, 'Bitkisel atık yağlardan' biyodizel üretecek tüzel kişiler, lisans başvuru aşamasında 'Bitkisel atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği' gereği Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan geri kazanım tesisi olarak almış oldukları lisansın noter onaylı suretini EPDK'ya sunacak. Lisans başvurunun ardından inceleme ve değerlendirme sürecinde sunulması gereken belgeler ise şunlar:
"Üretilen otobiyodizelin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından imzalanan, Ekim 2005 tarihli TS EN 14214 Otomotiv Yakıtları-Yağ Asidi Metil Esterleri (YAME/BİYODİZEL)-Dizel Motorlar İçin-Gerekler ve Deney Yöntemleri standardına; ayrıca, yakıtbiyodizelin, TSE tarafından hazırlanan, Eylül 2005 tarihli TS EN 14213 Isıtma Yakıtları-Yağ Asidi Metil Esterleri (YAME)-Gerekler ve Deney Yöntemleri standardına uygun olduğuna dair akredite laboratuarlarından alınan analiz belgelerinin noter onaylı sureti. EPDK'dan dağıtıcı lisansı almış şirket ya da şirketlerle yapılan biyodizel satış antlaşmasının aslı veya noter onaylı sureti. Yıllık üretim projeksiyonu: Otobiyodizel ve yakıtbiyodizel için 3'er aylık dönemler halinde yıllık olarak üretim miktarlarının, üretimde kullanılan yerli ve ithalden temin edilen bitkisel yağın türü ve miktarının, 3'er aylık dönemler halinde yıllık olarak beyan edildiği dosya. Sanayi Sicil Belgesi'nin aslı veya noter onaylı sureti."
EN ÇEVRECİ YAKIT BİO DİZEL
Erciyes Üniversitesi Yozgat Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mecit Aksu, biodizel ve bioetanolun teknolojik olarak en uygun çevre koruyucu bir yakıt olduğunu söyledi.Biodizelin, motorlarda fosil yakıtların yerine kullanılabilen tarımsal mahsullerden oluştuğunu ifade eden Aksu, “Kolza, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola gibi bitki tohumlarının işlenme suretiyle elde edilen bio yakıtlardır. Teknik olarak ise metil esterlerin bir karışımıdır. Yapılan çalışmalar sonucunda biodizel üretimi için en verimli ürünlerin kolza, ayçiçeği, soya fasulyesi ve kanola olduğunu göstermektedir. Ayrıca, mutfak, sanayi gibi atık yağlardan da biodizel üretilmektedir. Üretilen biodizel şayet fosil yakıtı ile karıştırılmamış ise B100 olarak adlandırılmakta, yüzde 5 oranında fosil yakıtına ilave ediliyorsa B5 (yüzde 5 biodizel + yüzde 95 fosil yakıtı) olarak adlandırılmaktadır” dedi.
TOKSİK ÖZELLİĞİ YOK
Bio dizel ve bioetanol teknolojik olarak en uygun çevre koruyucu yakıt olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Aksu, “Bio parçalanabilir olmaları, motor verimini artırmaları ve toksik olmamaları nedeniyle tercih edilen yakıtlar olmalarını gerektirmektedir. Biodizel ve bioetanolün rekabet edebilirliği bio kütlenin maliyetine, vergi oranlarına ve çevirme teknolojisinin giderlerine bağlıdır.
TEŞVİK GEREKLİ
Hammadde ve teknoloji maliyetlerinde hatırı sayılır düzeyde indirimler gerçekleşene kadar ancak teşvikler sayesinde bioyakıtlar piyasa koşullarında rekabet edebilir alternatif yakıtlar olabilir. Vergilendirilmeler yapılırken, bio yakıtların avantajları ve aynı zamanda enerjide dışa bağımlılık göze alınmalıdır. Avrupa birliğinin 2010 yılına kadar bu ürünlerin kullanım oranını yüzde 5 oranlarına çıkarma hedefi de göz önünde bulundurulmalıdır. Bioyakıtların kullanımı aynı zamanda tarım sektöründe de belirli bir canlanmayı oluşturacaktır” dedi.
BİODİZEL ÜRETİCİLERİNDEN İSTENEN BELGELER BELİRLENDİ
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), biodizel üreticilerine getirdiği 'işleme lisansı zorunluluğu'nun ardından, lisans başvurusu için sunulması gereken bilgi ve belgeleri de belirledi. EPDK, akaryakıt piyasasında etkinliği giderek artan biodizelin üretiminin kontrol altına alınması için üreticilere lisans zorunluluğu getirmişti. Piyasada faaliyet gösteren biodizel üreticilerinin, 28 Şubat 2006 tarihine kadar kuruma lisans başvurusunda bulunması gerekirken, EPDK da başvuru için gerekli bilgi ve belgeleri belirledi. Lisans almak isteyen biodizel üreticileri başvuru dilekçesi, taahhütname, tesis bilgi dosyası, tarife dosyası, ortaklar ve hisse dağılımı beyanı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı sureti, oda sicil kayıt sureti, vergi kimlik belgesi, yetki belgesi ve ana sözleşme gibi temel işletme belgelerinin yanında biyodizel üretimiyle ilgili de belgeler sunacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Tarafından Yapılan açıklama Şöyle:
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun 05.12.2006 tarih ve 630/26 sayılı kararı ile;
-Biodizel üreticilerinin işleme lisansı kapsamına dahil edilmesine ve biyodizel üreticilerine işleme lisansı verilmesine,
-Biodizel’in ilgili ve diğer mevzuat dahilinde teknik düzenlemelere uygun olarak üretilmesine,
-Halen faaliyette olan Biodizel üreticilerinin işleme lisansı alabilmesi için Kurum tarafından istenecek olan bilgi ve belgeler ile birlikte 28.02.2006 tarihine kadar Kurumumuza lisans başvurusu yapmalarına, karar verilmiştir. Biodizel üretimi için İŞLEME LİSANSI müracaatında bulunacak sermaye şirketleri EK’te yer alan bilgi ve belgeler ile birlikte Kurumun aşağıda belirtilen adresine şahsen veya posta ile lisans başvurusu yapabilirler.
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
Ziyabey Caddesi No:19
Balgat / ANKARA
İŞLEME LİSANSI (BİYODİZEL ÜRETİMİ) BAŞVURUSU İÇİN SUNULMASI GEREKEN BİLGİ ve BELGELER
A) LİSANS BAŞVURU DOSYASINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ ve BELGELER
Başvuru Dilekçesi
(Yetkinin müştereken verilmesi halinde,müştereken yetki verilen kişilerin her biri tarafından tüzel kişiliğin adı veya unvanı yazılarak imzalanmalıdır.)
Taahhütname
(Taahhütnamenin içeriğinde hiçbir değişiklik yapılamaz.) Ayrıca, taahhütnamenin müştereken verilen yetki kapsamında imzalanması durumunda, müştereken yetki verilen şahısların her birinin imzasının taahhütnamede bulunması zorunludur.
3) Tesis Bilgi Dosyası
Tesisleri ile ilgili olarak;
Adı, yeri ve kapasite,
Ünitelerinin adı ve kapasite,
Ünitelerde kullanılacak standart,
Yapılacak faaliyetler ile bunların yıllık hammadde kullanım ve üretim kapasite, bilgilerinin, yer aldığı dosya ile birlikte Üretim tesisine ilişkin olarak Sanayi Odasından alınan KAPASİTE RAPORU’nun noter onaylı sureti )
4) Tarife Dosyası
Tarifeye ilişkin olarak;
Fiyatlandırmada kullanılan ilke, varsayım ve hesaplama yönteminin, yer aldığı dosya. (hammadde, işçilik vb. sabit ve değişken maliyetler ile birlikte, ÖTV ve KDV dahil satış fiyatı TL/TON)
Ortaklar ve Hisse Dağılımı Beyanı
Ortaklardan:
i)Gerçek kişiler için; adı ve soyadı, T.C uyruklular için kimlik numarası, diğerleri için varsa eşdeğeri numara ve ikametgah adresinin,
ii)Tüzel kişiler için; unvanı, bağlı olunan oda, oda sicil numarası ve ikametgah adresinin,
Sermaye payının; sayısı, gruplara göre dağılımı ve tutarlarının,
beyan edildiği metin
6) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı
10.08.2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e göre alınan Birinci Sınıf Gayri Sıhhi Müesseselere ait ruhsatın noter onaylı sureti.
7) Oda Sicil Kayıt Sureti
Bağlı olunan Sanayi ve/veya Ticaret Odası veya ilgili diğer odalardan, başvuru tarihinden önceki son altı ay içerisinde alınan oda sicil kayıt belgesi aslı veya noter onaylı sureti.
8) Vergi Kimlik Belgesi
Bağlı olunan vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin yer aldığı vergi kimlik belgesi sureti veya vergi levhasının onaylı sureti.
Yetki Belgesi
Şirketi temsil ve ilzama yetkili kılınanların
Adı, soyadı ve unvanının,
Tatbik imzasının,
Yetkinin sınırlarının,
yer aldığı belgenin başvuru tarihinden önceki son altı ay içerisinde alınan aslı veya noter onaylı sureti,
10) Ana Sözleşme
Tüzel kişilik ana sözleşmesinin, tüm tadiller işlenmiş son halinin Ticaret Sicil Memurluğunca veya noter tarafından tasdiklenmiş bir nüshası.
11)Bitkisel Atık Yağlardan biodizel üretecek tüzel kişiler, lisans başvuru aşamasında yukarıdaki bilgi ve belgelere ek olarak BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ gereği Çevre ve Orman Bakanlığından geri kazanım tesisi olarak almış oldukları lisansın noter onaylı suretini Kuruma ibraz ederler.
NOT:
1-Aksi belirtilmedikçe, bütün belgeler ve ekleri, ilgililerce tüm sayfaları imzalanmış ve kaşeli olarak asıl veya ilgili kişi / kuruluş ya da noter tarafından son altı ay içinde onaylanmış suret olarak temin edilir.
2-Lisans Başvuru dosyasında yer alan bilgi ve belge sıralaması yukarıda belirtilen şekilde olacaktır.
B) İNCELEME VE DEĞERLENDİRME SÜRECİNDE SUNULMASI GEREKEN BİLGİ ve BELGELER.
Üretilen;
i)Otobiyodizel’in, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan, Ekim 2005 tarihli “TS EN 14214 Otomotiv Yakıtları - Yağ Asidi Metil Esterleri (YAME/BİYODİZEL) – Dizel Motorlar İçin - Gerekler ve Deney Yöntemleri” Standardına,
ii)Yakıtbiyodizelin, Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan, ekli Eylül 2005 tarihli “TS EN 14213 Isıtma Yakıtları – Yağ Asidi Metil Esterleri (YAME) – Gerekler ve Deney Yöntemleri” Standardına,
uygun olduğuna dair akredite laboratuardan alınan analiz belgelerinin noter onaylı sureti;
2)Biyodizel satışına ilişkin olarak EPDK’dan dağıtıcı lisansı almış şirket/şirketler ile yapılan anlaşmasının aslı veya noter onaylı sureti,
3)Yıllık üretim projeksiyonu;
i)Otobiyodizel ve Yakıtbiyodizel için üçer aylık dönemler halinde yıllık olarak üretim miktarının,
ii)Üretimde kullanılan yerli veya ithalden temin edilen bitkisel yağın türü ve miktarının, üçer aylık dönemler halinde yıllık olarak, beyan edildiği dosya,
4)Sanayi Sicil Belgesinin aslı veya noter onaylı sureti,
Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm gereği;
“- Kurum tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmede tüm lisanslar açısından ilgili mevzuatta öngörülen amaçlara uygunluk göz önünde bulundurulur.
İnceleme ve değerlendirme sürecinin sonuçlandırılabilmesi için, başvuru sahibinden, ihtiyaç duyulan her türlü ek bilgi ve belge ayrıca istenebilir ve başvuru sahibi gerçek veya tüzel kişiyi temsile yetkili şahıslar doğrudan görüşme yapmak üzere çağrılabilir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.