Aliağa’da işsizlik sorununa çözüm olması planlanan “Meslek Edindirme ve Beceri kurslarının ön hazırlığı tamamlandı. “Herkesin işi olsun, herkes işinin ustası olsun” sloganıyla Aliağa belediyesi öncülüğünde başlatılan ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ile Aliağa Ticaret odasının ortaklaşa yürüteceği Beceri ve Meslek Edindirme Kursları “BELMEK” projesi bu gün düzenlenen bir törenle hayata geçti. (BELMEK) Kurslarında meslek sahibi olacak 111 öğrenci bu sabah ders başı yaptı. Aliağa Kaymakamı Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Tansu Kaya, Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ve METEM Müdürü Bekir Kaya, proje hazırlıkları tamamlanan Beceri ve Meslek Edindirme kurslarının açılışını birlikte gerçekleştirdi. Açılışta Projeye destek veren sanayi kuruluşlarının yetkilileri de hazır bulundu. Argon Kaynakçılığı, Endüstriyel Elektrik ve CNC Bilgisayarlı torna tezgahı kursu olmak üzere ilk etapta üç dalda açılan ve toplam 111 kursiyerin eğitim göreceği BELMEK kurslarının Aliağa’da işsizliğe çözüm olması bekleniyor.
255 BİN YTL’LİK BÜTÇE
Aliağa’da işsizlik sorununun sanayileşmeyle birlikte paralel olarak ilçeye gelen vasıfsız insan göçüyle birlikte arttığına dikkat çeken Başkan Kaya, “Sanayi kuruluşları artık vasıflı eleman istiyor. Ne iş olsa yaparım devri kapandı. İlçe başkanlığı yaptığım dönemde bizzat bana gelen iş taleplerinde büyük çoğunluğun vasıfsız eleman olduğunu gördüm. Ne iş olsa yaparım diyenler hep işsiz kaldılar. Bu durumu gördüğüm için BELMEK projesiyle meslek kazandırılmasını seçim öncesi de vaat etmiştim. Şimdi de gerçekleştiriyoruz. Bu proje başladığımızda 386 kişi müracaat etti. Ancak bunlardan 32 sini Aliağa’dan olmadığı gerekçesiyle kabul etmedik. Şu anda bu sıralarda 111 Aliağalı vatandaşımız meslek sahibi olacak” dedi. Başkan Kaya, BELMEK Projesi’nin 255 bin YTL’lik bütçeye sahip olduğunu belirterek, “Bunun 165 bin YTL’sini Dünya bankası, 70 bin YTL’sini Belediye olarak biz geri kalan 20 bin YTL’yi de Ticaret Odamız karşılayacak. Üç ay sürecek kurslarımız sonunda kursiyerlerimiz sanayi kuruluşlarında 15 gün süreyle staj yapacaklar. Staj sonucunda yapılacak sınav sonucunda başarılı olanlar işe yerleştirilecek. Gönlüm bütün kursiyerlerin işe yerleştirilmesinden yana. Sanayi kuruluşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda yeni kurslar açılmaya devam edecek. Destek veren tüm kuruluşlara şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Proje ortaklarından Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’da “BELMEK” projesinin hayata geçmiş olmasının Aliağa’da nitelikli eleman anlamında büyük bir boşluğu dolduracağına dikkat çekti. Saka, “Bize sanayi kuruluşlarından nitelikli ara eleman talepleri sık sık geliyor. Biz bu taleplere bize gelen formları araştırarak cevap vermeye çalışıyoruz. Ancak binlerce iş talebi formu arasından sanayi kuruluşlarının istediği nitelikte eleman bulmak bir elin parmaklarını geçmiyor. Aliağa’da nitelikli ara eleman sorununu çözecek olan BELMEK projesine oda olarak destek vermekten son derece mutluyuz. Bu proje zaman içinde 400 fabrikanın kurulacağı Aliağa Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımcıların ihtiyaç duyacağı ara elemanları yetiştirecek bir okul görevi de göreceğine inanıyorum. ALOSBİ’deki çeşitli meslek dallarına göre biz de kursları çeşitlendireceğiz” şeklinde konuştu.
Projenin bir diğer ortağı olan METEM’in Müdürü Bekir Kaya ise BELMEK Projesi’nin devlet üzerindeki ciddi bir mali yükü kaldırmış olacağını belirtti. Kaya, Sanayi kuruluş temsilcilerine de
seslenerek 4702 sayılı kanun gereği işyerlerinin giriş kapısına kanunda geçen bu iş yerinde “ Mesleki eğitim almamış kişiler çalıştırılmaz” tabelasının asılmasını talep etti. Bekir Kaya, “Ülkemizde mesleki eğitimin amacı tam olarak anlaşılmış değil. Piyasa meslek liselerinden alanında uzman kişi bekliyor. Bu proje ile birlikte meslek liseleri gerçek kimliğine kavuşmuş olacak” dedi.
ÜÇ DALDA KURS AÇILDI
Projenin ilk etabında, 15’er kişilik 3’er sınıfta Argon Kaynakçılığı ve Endüstriyel Elektrik, 10 ve 11 kişilik 2 sınıfta ise CNC Bilgisayarlı torna tezgahı kursu olmak üzere toplam 111 kişi BELMEK kursları sayesinde meslek sahibi yapılacak. Kursiyerler, 3 ay sürecek kurs süresinin 2.5 aylık süresini METEM’de tamamladıktan sonra anlaşmalı sanayi kuruluşlarında 15 günlük staj süresine tabi olacak. Projeye katılımı için davet gönderilen 26 kuruluştan 14’ü şu ana kadar olumlu olarak cevap verirken, Kurs sonunda yapılacak sınav sonrasında başarılı olanlara işe yerleştirilme garantisi verilecek. Her biri iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olacak kursiyerlere 250 YTL maaş verilecek. Her kursun bütçesi yaklaşık 85 bin YTL olarak belirlendi. Bu bütçenin 65 bin YTL’si Dünya Bankasının desteği ile SRAP (Sosyal riski azaltma projesi) kapsamında karşılanacak, geri kalan rakam ise Aliağa Belediyesi ile Aliağa Ticaret Odası tarafından karşılanacak. Başvurularda göçü önlemek için Aliağa’da ikamet etme zorunluluğu arandı. Projeye katılmak için müracaat edenler 41 soruluk bir başvuru belgesi doldurdu. Kursalara, Ekonomik ve Sosyal durumları en düşük olan vatandaşların öncelikli olarak kabul edilmesine dikkat edildi. 382 müracaatın 32 kişisi Aliağa dışından olduğu gerekçesiyle kabul edilmedi. Geriye kalan 350 kişinin tamamının, verdikleri beyanların doğru olup olmadığı evlerine gidilerek tespit edildi. SSK Bağkur, emekli sandığı ve tapu kayıtları tek tek kontrol edilerek kurslara katılmaya uygun bulunan kişilerden 111’inin kayıtları yapıldı. Geriye kalan başvuru sahiplerinin taleplerinin ise ileriki aşamalarda değerlendirileceği bildirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.