• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İzmir 7 °C

Başka Hande Can’ların ölmemesi için…

Başka Hande Can’ların ölmemesi için…
HANDE CAN OLAYI GÖZLERİ ÇOCUK YAŞTAKİ KALP KRİZLERİNE ÇEVİRDİ

Geçtiğimiz günlerde İzmir Aliağa’da kalp krizinden hayatını kaybeden 16 yaşındaki Hande Can adlı sporcu öğrencinin durumu, dikkatleri tekrar çocuk yaşta yaşanan kalp sorunlarına ve sporcuların kalp sağlığına çevirdi.

Erdem Hastahanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Okan Ünlüer, zaman zaman gündeme gelen çocuk yaştaki ölümler ve sporcuların kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesinin nedenlerini irdeleyerek “Bu durum aslında yetişkinlerde görülen bildiğimiz kalp krizinden farklı. Yetişkin insanlarda görülen kalp krizinin damar daralması ve tıkanması gibi sebeplerden oluştuğu biliniyor. Ancak bu yaşlardaki insanlarda görülen bu durum daha çok ritim bozukluğu yaşanan bir sırada ani gelişen kalp durması şeklinde gözlemleniyor” dedi.

“GENETİK TARAMA ŞART!”

Hande Can olayı ve benzeri öykülerin en önemli sebeplerinden birinin genetik geçmiş olduğunu ifade eden Uz. Dr. Ünlüer, “Ailelerde buna benzer öyküler varsa bu gibi vakalar yaşanabiliyor. Bu nedenle eski dilde “sekte-i kalp” denen ani kalp durmasına bağlı ölüm hikayesine sahip olan veya genetik bir kalp ritmi bozukluğu olan kişiler muhakkak bir genetik taramadan geçmeli. Bu gibi riskler genetik taramadan başka yolla maalesef tespit edilemiyor. Doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarında da bu gibi vakalar görülebiliyor. Bu gibi durumlarda da düzenli doktor kontrolü hayati önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

“SPORCU KALP KRİZİ GEÇİRMEZ DİYE BİR ŞEY YOK”

Hande Can’ın aynı zamanda kayıtlı bir atletizm sporcusu olmasına da dikkat çeken Uz. Dr. Ünlüer, “Özellikle kalp hastalıklarına genetik yatkınlığı olan sporcular çok dikkatli davranmalı. Zira kalp krizinin en önemli etkeni genetiktir. Bu sınıfa giren insanlar ve özellikle de Hande Can gibi hem çok genç, hem de sporcu olan isimler muhakkak düzenli kontrollerini aksatmamalıdır. Bir de sporcularda kötü huylu kolesterol dediğimiz LDL oranı her zaman için yüksektir. Bu da kalp sağlığını olumsuz etkiler. Ayrıca bir de stres faktörü var. Sporcu kalp krizi geçirmez diye bir durum söz konusu değil. Limitleri zorladıkları takdirde profesyonel sporcular da kalp krizi geçirebilir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Aliağa Haydar Aliyev Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Hande Can (16), geçtiğimiz günlerde Beden Eğitimi dersi sonrası kantinde aniden yere yığılmış, kaldırıldığı Aliağa Devlet Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirmişti. Kalp krizinden öldüğü belirlenen Hande Can’ın okulun atletizm ekibinde yer aldığı ve dereceleri olduğu belirtilmişti. Daha önceki yıllarda Marc Vivien Foe ve Miklos Feher gibi futbolcuların sahada kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesiyle bu konu tekrar gündeme gelmişti.

1478071604_erdem_hastahanesi_kardiyoloji_uzmani_okan_unluer.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894