BAL İHRACATI ALARM VERİYOR
BAL İHRACATININ TADI KAÇTI
BAL İHRACATINA KÜRESEL ISINMA DARBESİ
Bal ihracatı eski günlerini arıyor. 2002 ve 2003 yıllarında altın dönemini yaşayan bal ihracatı, sonrasında bazı fırsatçıların sahte bal üretimi ile sarsıldı. Ege Üniversitesi ile işbirliğine giderek ARGEFAR Laboratuvarı"nda yaptığı çalışmalarla imajını düzeltip tekrar atağa geçmeye hazırlanan Bal ihracatçıları, bu sefer küresel ısınma nedeniyle üretimin yok denecek kadar aza düşmesi yüzünden ikinci darbeyi yedi.
Bal ihracatı alarm veriyor. 2002-2003 yıllarında en gözde sektörlerden birisi olan bal ihracatı bugünlerde durma noktasına geldi. Ege İhracatçı Birlikleri Bal Çalışma Komitesi Başkanı Nedim Ekmekçiler, geçtiğimiz yıllarda bazı fırsatçıların sektöre zarar verdiklerini, bu zararın önüne geçmek için Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Ege Üniversitesi bünyesindeki ARGEFAR Laboratuvarı ile işbirliğine gittiklerini ve 2003 yılından bu yana ülkemizden ihraç edilecek her parti balda Doğal Arı Balı Uygunluk Analizleri yaptırıldığını test sonucu olumsuz olanların ihracına izin verilmediğini söyledi.
İhracatçı-Üniversite işbirliği ile Türk balına eski parlak imajını kazandırdıklarını anlatan Ekmekçiler, 2006 sezonu bal rekoltesi, gerek iklimsel şartlardan dolayı, gerekse 2006 yazında Ege Bölgesi"nde yer alan çam ormanlarında çıkan yangınlardan dolayı oldukça düşük miktarda gerçekleşerek yaklaşık 2.000 ton oldu. 2007 yılında ise maalesef bu miktar 200 ton olarak gerçekleşecek gibi gözüküyor diye konuştu.
RAKİPLERE FIRSAT DOĞDU
Türkiye"nin dünya çam balı üretiminin yüzde 95"ini gerçekleştirdiğini anlatan Ekmekçiler, şöyle konuştu: Küresel ısınma ve orman yangınları en çok bal ihracatımızı etkiledi. Dünya"nın yüzde 95 çam bal üretimi Türkiye'de gerçekleşiyordu, bunun sayesinde de çam balına Avrupa'dan çok talep vardı. Son yıllardaki rekolte düşüklüğü bal rekoltesini sıfır noktasına getirdi, dolayısıyla ihracatımızı günden güne geriletti, bu sene dibe vurma noktasına geldi. bu sebeple ihracatçımız pazar payını kaybetme riskiyle karşı karşıa kaldı. Umarız yağan yağmurlar ve alınacak önlemlerle önümüzdeki seneler bu sıkıntıyı yaşamayız yoksa dünyada var olan bal pazarımız tamamen rakip ülkelerin eline geçecek. Ayrıca piyasaya İran"dan kaçak bal girişi olduğu yönünde duyumlar alıyoruz.
BAL İHRACATI NASIL BİR SEYİR İZLİYOR?
Türkiye 2000 yılında 3 bin 55 ton süzme bal ihracatı karşılığında 4 milyon 331 bin dolarlık döviz girdisi sağlamıştı. 2001 yılında 5 milyon 153 bin dolara çıkan bal ihracatı, 2002 yılında yurtdışından gelen yoğun talep üzerine 31 milyon 517 bin dolara çıktı. 2003 yılında 35 milyon 611 bin dolarlık süzme bal ihracatı gerçekleştiren sektörde işler bu yıldan itibaren kötü gitmeye başladı.
2004 yılında 12 milyon 921 milyon dolara düşen bal ihracatı, 2005 yılında 5 milyon 83 bin dolara, 2006 yılında ise 4 milyon 356 bin dolara geriledi. 2007 yılının Ocak Ekim döneminde ise bu rakam 796 bin dolara kadar indi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.