EGE"DE BALIKLAR BATIYA DOĞRU YÜZÜYOR!
BALIKLAR İHRACAT REKORU İÇİN YÜZDÜ
BALIKLAR AVRUPA"YA, AVROLAR TÜRKİYE"YE
Ege Bölgesi"nden 2007 yılının 11 aylık döneminde 169 milyon 610 bin dolarlık balık ihracatı yapıldı. 2006 yılının aynı döneminde bu rakam 107 milyon 515 bin dolardı. Balık ihracatındaki artış yüzde 58"e ulaştı. Balık ihracatında en büyük alıcı AB ülkeleri oldu. Hollanda, İtalya ve Yunanistan başı çekti.
Kültür balıkçılığı ihracatta altın dönemini yaşıyor. Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 2007 yılında su ürünleri ihracatında elde ettiği başarı ile yüzde 58"lik ihracat artış oranını yakaladı ve Ege İhracatçı Birlikleri arasında ihracat artış hızında zirveye oturdu. Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 01 Ocak 30 Kasım 2007 tarihleri arasında 243 milyon 422 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Bu rakamın 169 milyon 610 bin dolarlık bölümü balık ihracatından elde edildi.
Son yıllarda yurdışı tanıtım organizasyonlarına ve fuarlara büyük önem verdiklerini belirten Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, bu çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını, yoğun tanıtım faaliyetleri neticesinde özellikle kültür balıkçılığı ve yumurta ihracatında rekor üstüne rekor kırdıklarını belirtti. Kızıltan, tanıtım faaliyetlerini tek elden ve daha kapsamlı bir şekilde yürütmek için Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun kurulması kararını aldıklarını da kaydetti.
Sektör olarak en büyük avantajlarının özellikle çipura, levrek ve alabalığın yüzde 95"ini Avrupa"ya satma imkanlarının bulunması olduğunu anlatan Kızıltan, 2007 yılının ilk 11 aylık döneminde çipura"da yüzde 75"lik, levrekte yüzde 53"lük, alabalıkta ise yüzde 18"lik ihracat artış başarısı gösterdik. Japonya"ya ihraç ettiğimiz orkinos"ta da yüzde 35"lik başarı gösterdik. Bu dört üründe 126 milyon 915 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştık. 2006 yılında ise bu rakam 86 milyon 742 bin dolardı. Su ürünleri ihracatımızın toplamı ise 169 milyon 610 bin dolara ulaştı. Balıklar Avrupa"ya gitti, Avrolar Türkiye"ye geldi şeklinde konuştu.
SEKTÖRÜN İSTİHDAMA KATKISI BÜYÜK
Su ürünleri sektörünün Türkiye"de 1 milyar dolar ciroya ulaştığını anlatan Kızıltan, şöyle devam etti: Sektör büyüdükçe istihdama olan katkısı da büyüyor. Ege Bölgesi"nde en yüksek istihdam artışını su ürünleri sektörü yakaladı. Kurulan yeni yem fabrikaları ,Avrupa Birliği"nden onaylı paketleme ve işleme tesisleri, ağ fabrikaları, balıkçı tekneleri yapımı, kaptan ve gemi adamları istihdamı, profesyonel dalgıç istihdamı, soğuk havalı balık nakliye filoları, soğuk hava depoları, balık kutusu ve ambalajı üretim tesisleri ve tüketiciye ulaşımda büyük rahatlık sağlayan balık marketler ile sayısı hızla artan balık restoran ve pişiricileri sayesinde hem dar gelirli vatandaşlara sağlıklı ve ucuz balık yediriyoruz, hem de önemli oranda ihracat ve istihdam yaratıyoruz.
BALIK İHRACATINDA YENİ HEDEF PAZARLAR ABD VE RUSYA
Özellikle Ege Bölgesi için artık çok önemli bir sanayi haline geldiğine vurgu yapan Kızıltan, Norveç sadece somon ihracatından yılda 4 milyar dolar gelir elde ediyor, komşumuz Yunanistan halen Türkiye"nin yaklaşık iki katı üretim ve ihracat yapıyor. Türk balıkçılık sektörü olarak 2008 yılında hedefimiz Amerika ve Rusya pazarlarında yoğunlaşarak şu anda 600 milyon dolar seviyesinde olan sektörün ihracatını 2 yıl sonrasında 1 milyar dolara çıkarmak. Yeni kurulan Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun aktif çalışması ile bu hedefe çok rahatlıkla ulaşabileceğimize inanıyorum şeklinde konuştu.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun yurtdışı tanıtım faaliyetleri yanında, Türkiye içinde de tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğini kaydeden Kızıltan, Türkiye"de kişi başı balık tüketiminin yılda 4,5 kg. olduğunu, bu rakamın İspanya"da 28 kg., Japonya"da 42 kg."a çıktığını belirtti. Kızıltan şöyle devam etti: Türkiye"de halen en sağlıklı gıdalardan birisi balık. Çünkü Avrupa Birliği vatandaşlarına yedireceği balıkları kafeslerden başlayarak, paketleme tesisleri, sınır kapılarında ki veteriner kontrol noktaları ve en son satış noktalarına kadar analize tabi tutuyor ve denetliyor ayrıca resmi analiz sertifikası olmayan balığı almıyor. Çocukların ve gençlerin Beyin hücrelerinin sağlıklı gelişmesi için gereken Omega 3 sadece anne sütünde ve balıkta var. Kalp ve damar hastalıkları ve depresyon gibi rahatsızlıkların yine baş düşmanı balık. Balık tüketen toplumlar daha zeki sağlıklı ve uzun ömürlü oluyor. Bu da devletin daha az sağlık harcaması ve ilaç ithalatı yapması demek. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılığın hak ettiği önemi alması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.