OTOPAN GEMİSİ ALİAĞA'YA GELİYOR. BALIKÇILAR EYLEM HAZIRLIĞINDA
Türkiye, İskenderun Limanı’nda 2005 yılında batan Ulla gemisinden sonra yeni bir zehirli gemi tehdidiyle karşı karşıya. Balıkçılar, Hollanda’dan yola çıkan Otapan isimli gemiyi karasularımıza sokmamak için çeşitli eylemler yapacak. Bölgede avlanan 300 balıkçı teknesi Otapan’ı izleyecek.
Kanserojen maddeyle (amyant) kaplı olduğu için çevrecileri ayağa kaldıran zehirli gemi, Hollanda’dan yola çıktı. Meksika bandıralı ‘Otapan’ adlı gemiyi takibe alan Türkiye’deki 13 balıkçı birliği, ortak eylem planı hazırladı. Gemi, Ege Denizi’ne girdiği andan itibaren bölgede avlanan 300 balıkçı teknesi tarafından izlenecek. İstanbul Balık Hali’nde kurulacak kriz merkezinde de Ege’deki balıkçı tekneleriyle canlı telsiz bağlantısı sağlanacak. Geminin rotası harita üzerinde işaretlenecek. İstanbul Balıkçılar Birliği Başkanı Ali Güney, birlikleri kanserojen gemi hakkında bilgilendirdiklerini belirtti. Türk teknelerinin radar ve telsiz cihazları ile İskenderun’dan Hopa’ya kadar tüm gemi trafiğini izleyebilecek yeterliliğe sahip olduğunu söyleyen Güney, bu gemiyi kamuoyuna teşhir etmek için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi. Mersin’de 4 yıldan fazla bekletilen Ulla gemisinin batmasıyla balıkçılığın büyük darbe aldığını ve sektördeki çok sayıda işletmenin iflas ettiğini belirten Güney, “Bu olayda da benzerlerinin yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. Öte yandan, balıkçıları, Otapan gemisi kadar yaşlı Rus gemilerinin Türkiye’ye söküm amacıyla gönderilmesi için sürdürülen temaslar da tedirgin ediyor. Tuzla’daki tersanelerde çok sayıda yaşlı Rus gemisinin tamir edildiğine dikkat çeken Ali Güney, Rusya’dan 350 civarında asbestli geminin de söküm için Türkiye’ye getirilmesi yolunda görüşmelerin sürdüğünü haber aldıklarını açıkladı.
Zehirli gemilere karşı tepkilerini ortaya koymak için harekete geçtiklerini söyleyen Balık Müstahsilleri Derneği Başkanı Ahmet Menekşe de, İstanbul Balık Hali’nde bir kriz merkezi kuracaklarını belirtti. Bu merkezde, zehirli gemiyi takip eden balıkçı tekneleriyle telsiz bağlantıları kuracaklarını kaydeden Menekşe, basını sürekli bilgilendireceklerini ifade etti. Balıkçılık sektörü meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin önümüzdeki hafta başında bir basın toplantısı düzenleyerek zehirli gemilere karşı tavırlarını açıklamak üzere hazırlık yaptığı öğrenildi. Zehirli gemilere karşı balıkçıların hassas olmasının temelinde İskenderun Limanı’nda termik santral külü ile yüklü olan Ulla gemisinin 4 yılı aşkın bir süre bekletildikten sonra batması yatıyor. Bu olaydan sonra dava açan balıkçıların avukatı İsmail Hakkı Atal, çevre felaketinin bölgede balıkçılığa büyük darbe vurduğunu dile getiriyor. Atal, çok sayıda müstahsilin iflas ettiğini belirtiyor. 2002 yılında ise İzmir Aliağa Limanı’na gelen ‘Sea Beirut’ isimli gemide ithalat belgelerinde beyan edilmediği halde yüksek miktarda asbest bulunmuştu. Zamanın Çevre Bakanı Fevzi Aytekin, geminin iade edilmesini istemiş; ancak mahkeme kararlarına rağmen Fransa’ya geri gönderilememişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.