• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İzmir 3 °C

Atık Çamurdan Biyodizel

Atık Çamurdan Biyodizel
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde çamurdan biyodizel üretme çalışmalarının son aşamasına geldi. Elde edilecek biyodizel yakıt, hem çevreyle uyumlu hem de ekonomik olacak. İzmir Büyükşehir

“ATIK ÇAMURDAN BİYODİZEL” İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde çamurdan biyodizel üretme çalışmalarının son aşamasına geldi. Elde edilecek biyodizel yakıt, hem çevreyle uyumlu hem de ekonomik olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık çamurlarından yararlanarak “biyodizel yakıt” üretme projesinde son aşamalara geldi. İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında 14 Ekim 2006 tarihinde, her biri yaklaşık 25’şer metrekareden 6 parsel alana ekilen yağ bitkilerine ilişkin kesin sonuçların Haziran ayında alınacağı bildirildi.

Kanola, aspir ve buğday ekimi amacıyla 2 ayrı bölümden toplam 6 parsel oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi mühendisleri, bu parsellerin 3’ünü normal toprak, geri kalan 3’ünü ise çamurlu toprakla örttü. Normal topraklı alana dikilen bitkiler ile atık çamurlu alana dikilen bitkilerin kıyaslanacağı deneme çalışmalarından elde edilecek sonuç merakla beklenirken, yapılan gözlemlerde atık çamuru kullanılan parsellerdeki bitkilerin yapraklarının hem daha koyu yeşil renkte hem de daha parlak göründüğü tespit edildi. Ayrıca bu bitkilerin gelişimleri daha hızlı ve boylanmaları da daha yüksek oldu.

İZSU Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi alanında yapılan denemede 20 ton atık çamur kullanıldı. Haziran ortalarında yapılacak hasadın ardından toplanan bitkilerin ayrı bir makineden geçirilerek bir bölümünden yağ bir bölümünden de küspe elde edileceği açıklandı. Daha sonra elde edilen yağ, kimyasal karışımlarla birlikte farklı bir prosesten geçirilecek ve bu işlemin ardından da biyodizel ile gliserin elde edilecek.

DOĞAL VE YENİLENEBİLİR BİR KAYNAK

Fosil yakıtların yanma sonrası atmosferde oluşturdukları gazların sera etkisi yarattığını ve bunun da ciddi sıkıntılara neden olduğunu belirten proje yöneticileri, küresel ısınma tehdidinin azalması için, çevrilebilir doğal kaynakların kullanımının çok önemli olduğunu hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Küresel ısınma dünyamız için çok ciddi bir tehlike. Dünyanın geleceği için her bireye tek tek görev düşmesinin yanında, kamuya da enerji ve su kaynakları konusunda ciddi görevler düşüyor. Bu aşamada, doğal - yenilenebilir enerjinin kullanılması ve bunun yaygınlaştırılması çok önemli bir adım olacak. Dünyada atık çamurunun tarımda kullanılması ABD’de yüzde 33, Avrupa Birliği ülkelerinde ise yüzde 36 oranındadır. Biz de yaptığımız bu deneme ekimlerinden olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz. Sonrasında elde edilen biyodizel yakıtı vapurlarda, belediye otobüslerinde kullanılabilir. Hem çevreye zararsız hem de çok daha ucuz bir enerjiyi kullanıma almış oluruz. Tabii yaygınlaştırılması için EPDK kararı gerekiyor”.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894