Türk çimento sektöründe faaliyet gösteren Akçansa, çevreye, tarihi ve kültürel miraslara karşı olan duyarlılığı ile faaliyet gösterdiği sektöre hem de Türk ekonomisine katkı sağladığını bildirdi. Akçansa, alternatif yakıt kullanımında da ilk olduklarını da belirtti.
Çeşitli atıklarını çevre ve ekonomi için değere dönüştürdüklerini belirten Akçansa, "İşletmemiz Büyükçekmece ve Çanakkale çimento fabrikaları, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı R1- 34 - 001 ve R1- 17 - 001 alternatif yakıt kullanım lisanslarını alan ilk fabrikalar olma özelliği taşıyor. Sektörde başarılı ilklere imza atan ve örnek teşkil eden projelerin öncüsü olan Akçansa, alternatif yakıt kullanımıyla hem çevreye hem de ekonomiye değer katıyor. Her iki çimento fabrikası da sahip oldukları belge numarası ile Türkiye'de bu konuda ilk olma özelliği taşıyan Akçansa, bu sayede doğal kaynakların korunması ve çevreye yayılan karbondioksit miktarının önemli ölçüde azaltılmasını sağlarken; çok büyük bir sorun teşkil eden atık bertarafına da çözüm üretiyor. Çimento fabrikalarında var olan yakma tesisi sayesinde ek atık yakma tesislerinin inşa edilmesi sorununu da ortadan kaldırıyor" ifadesini kullandı.
"AKÇANSA, ALTERNATİF YAKIT KULLANIMINDA DA LİDER"
Çimento sektöründe alternatif yakıtların kullanılma avantajlarını da sıralayan Akçansa açıklamasında, "Çimento fabrikası için gerekli olan ısı ihtiyacının karşılandığı kömür miktarında azalma meydana geleceğinden, doğal kaynaklar korunmuş olur. 1.400 derece ısıda gerçekleşen yanmadan sonra hiçbir katı ya da sıvı atık meydana gelmemektedir. Yanmadan sonra ortaya çıkan kül, yarı mamul olan klinker içinde ürüne karışmaktadır. Bunun da son ürün olan çimento üzerinde herhangi bir negatif etkisi yoktur. Atıkların çöp alanlarında depolanması ile malzemelerin kendi kendilerine göz ile kısa sürede göremeyeceğimiz şekilde yavaş yavaş yandığı gözlenmektedir. Bu yanmada meydana karbondioksit gazı ortaya çıkar ve devamlı bir CO2 kaynağı olarak çöp yakma depoları vazife görür. Eğer atıkların çöp alanlarında depolanmasının yerine çöp yakma tesislerinde bertaraf edilmesi düşünülürse, yine ek CO2 emisyonu oluşacağını göz önüne almamız gerekir" denildi.
Çimento sektöründe ek atık yakma tesislerine gerek olmadığı belirtilen açıklamada, "Atık bertarafının ülkemiz, özellikle İstanbul için ileride büyük bir sorun halini alması beklenmektedir. Bunun için depolamadan başka yöntemlerin gün ışığına çıkarılması gerekmektedir. Çimento sektörü bu aşamada devreye girebilir. Çünkü var olan bir yakma tesisi olan çimento fabrikasına ek olarak yeni yakma tesisleri yapılması gerekmemektedir. Bu sayede yakma tesislerinin yüksek yatırım ihtiyacından da tasarruf edilmiş olunur" ifadeleri kullanıldı.
AKÇANSA A.Ş.: "ÇEVRE VE EKONOMİ İÇİN DEĞER YARATARAK BÜYÜYORUZ"
Temelleri 1967 ve 1974 yıllarında Akçimento ve Çanakkale Çimento ile atılan ve 1996 yılında bu iki şirketin ile birleşmesi sonucunda Türkiye'nin en büyük çimento üreticisi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor.
Çimento ve hazırbeton üretiminde Marmara ve Ege bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa, iştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 20'nin üzerinde hazırbeton tesisinde "Betonsa" markasıyla hizmet veriyor. Diğer bir iştiraki olan Agregasa Agrega San.ve Tic.A.Ş. ile 2002 yılında birleşmiş ve agrega üretim faaliyetini "Agregasa" markası altında İstanbul'un her iki yakasında kurulu birer tesisi ile sürdürüyor. Akçansa, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve ilave olarak da, 2004 yılı başında OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi'yle belgelendirildi ve Türkiye'de BSI'dan bu üçlü belgeyi alarak Entegre Yönetim Sistemini uygulamaya koydu.
SABANCI HOLDİNG A.Ş. ÇİMENTO GRUP BAŞKANI ERHAN KAMIŞLI: "2008'E KADAR ÇİMENTO ÜRETİMİNİ 11 MİLYON TONA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"
Sabancı Holding A.Ş. Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, 2008'e kadar 200 milyon dolar daha ilave yatırım ile çimento üretimini 11 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kamışlı yaptığı açıklamada, "Akçansa'nın Çanakkale'de 135 milyon dolarlık yatırım kararından sonra, Çimento Grubu, beyaz çimentoda dünya lideri, çimento üretim ve ihracatında Türkiye lideridir ve Çanakkale fabrikasındaki son yatırım ile de Marmara bölgesinde yine lider konumumuzu pekiştirmiş oluyoruz. Ayrıca bu yatırım, Akçansa'da ortağımız Heidelberg Cement ile başarılı birlikteliğimizin göstergesidir" dedi.
Kamışlı konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Akçansa bu yatırımla Marmara Bölgesinde lider konumunu güçlendirecek; liderliğini sadece çimento üretim ve satışında değil, aynı zamanda çevreye, insana saygısı ve sosyal sorumluluklarıyla da göstermektedir." şeklinde görüş belirtti.
Kamışlı şöyle devam etti:
"Ortağımız Heidelberg Çimento ile olan uyumlu beraberliğimiz sonucunda, hem Akçansa daha da büyüyecek, hem de Bozcaada'nın ağaçlandırılması, Gelibolu filminin sponsorluğu, Büyükçekmece'de ilkokul yaptırmamız gibi, toplumsal sorumlulukta da lider özelliğimizi daha da pekiştirme olanağına kavuşacağız. ISO 14001 Çevre Yönetim Sertifikası sahibi Akçansa, bu yatırımda aynı zamanda (state of the art) teknoloji kullanarak yaşadığımız çevreye karşı duyarlılığını göstermiş olacaktır. Bunun en güzel örneği ise, Büyükçekmece ve Çanakkale tesislerimizin, Sanayi Bakanlığı Çevre ödülü alan Türkiye'nin ilk işletmeleri olması özelliğidir. Son 4 yıldır üstüste Türkiye'nin en beğenilen şirketi seçilmektedir. IMKB'de de çimento şirketlerimizin toplam değeri 1.2 milyar doların üzerindedir. Bizim ve Ortağımız Heilderberg Çimento'nun Türkiye'ye ve çimento sektörüne inancı tamdır. Bu nedenle ortağımız Heidelberg ile TMSF'nin elindeki çimento şirketlerine de ilgimiz devam etmektedir. Diğer bir grup şirketimiz olan Çimsa da yakında TMSF'nin düzenleyeceği bu ihalelerle ilgilenmektedir. Çimsa da hızla büyüyor. Kayseri'deki yatırımımız tüm hızıyla sürüyor. Beyaz çimentoda geçen yıl ihracatta Dünya lideri olduk. 15 senede 0'dan 1 milyon tona ulaştık. Hedef 1,5 milyon ton Beyaz çimentodur."
1998'den 2005'e 380 milyon doları bulan yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Kamışlı, "2008'ye kadar 200 milyon dolar daha ilave yatırım yapacağız. Böylece 10 yılda toplam yatırımlarımız 580 milyon dolar olup, 2008 yılında çimento üretimimiz 11 milyon tona çıkacaktır" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.