Türkiye'de her yıl 50 bin tonluk akünün kullanılmaz hale geldiği, Çevre Bakanlığı'nın yayınladığı yeni yönetmelikle çevreye ve insana saygılı bir atık toplama düzeni oluşturulacağı bildirildi.
Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Acar, Avrupa Birliği'ne (AB) uyum yasaları doğrultusunda, Çevre Bakanlığı'nın Atık Pil ve Akümülatör Kontrol Yönetmeliği (APAK) yayınladığını söyledi. 2005 yılı Ocak ayında yürürlüğe giren yönetmeliğin çevreye ve insana saygılı bir atık toplama düzeni getirdiğine dikkati çeken Acar, "Türkiye'de her yıl yaklaşık 50 bin tonluk atık akümülatör çıkıyor. AB'ne uyum yasaları doğrultusunda, atık akülerin çevre ve insan sağlığına zarar vermeden toplanıp geri kazanılması zorunlu hale geliyor. Çevre Bakanlığı'nın yayınladığı bu yönetmeliğin tam uygulanması ile atık akümülatörler, çevreye zarar vermeden geri kazanılacak, çevreye zarar vermeyecek. Ülke ekonomisine de her yıl 30 milyon dolarlık katkı sağlanacak" dedi.
Acar, Çevre Bakanlığı'nın Avrupa Birliği'ne uyum yasaları doğrultusunda yayınladığı APAK - Atık Pil ve Akümülatör Kontrol Yönetmeliği'nin hayata geçirilmesi ve en doğru şekilde uygulanması için akümülatör üreticisi firmaların bayilerine yönelik tüm Türkiye'de bilgilendirme toplantıları düzenlediklerini belirtti. Yönetmeliğin 1.1.2005 tarihinde yürürlüğe girdiğine işaret eden Acar, uygulamada yaşanan sorunların aşılması ve yönetmeliğin en doğru şekilde uygulanması için akümülatör üreticileri, bayileri ve tüketicileri bilinçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Toplantılara Çevre Bakanlığı'ndan yetkililerin de katıldığını anlatan Acar, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 50 bin ton akümülatörler atığı oluşuyor. Bu akümülatörlerin içinde bulunan kurşun ve asitler, uygun olmayan koşullarda boşaltıldığında çevre ve insan sağlığına zarar veriyor. Yeni yönetmelik ile atık akümülatörler ve piller çevre ve insan sağlığına zarar vermeden üretilecek, toplanacak ve geri kazanılacak. Akümülatörlerin geri kazanımıyla, her yıl ülke ekonomisine yaklaşık 30 milyon dolarlık katkı sağlanacağız. Tabii en önemlisi de çevre kirliliği önlenecek" diye konuştu.
Yönetmeliğin, üretici firma, bayi ve servislere olduğu kadar tüketicilere de bir takım sorumluluklar getirdiğini belirten Acar, aracına yeni akü alırken, eski akümülatörünü ücretsiz olarak bayi ya da servislere teslim etmeyen tüketicinin 5 YTL depozito ödemek zorunda kalacağını söyledi. Acar, yeni yönetmelikle, çevreye saygılı atık toplama düzeninin geleceğini, bu alanda da Avrupa Birliği'ne uyum sağlanacağını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.