EGE ÜNİVERSİTESİ’NDE ARD ARDA İKİ KALP NAKLİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ BULUNAN KALP ÜMİT’İN “ÜMİD”İ OLDU
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda ard arda yapılan iki nakil ameliyatıyla Ümit Kablan (23) ve Mustafa Kınış (52) isimli iki hasta hayata geri döndü.
Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ile İstanbul Ulus Hastanesi’nde beyin ölümü nedeniyle yaşamını kaybeden.Halil İlkan Denizalp (32) ve Demirtaş Yorulmaz’ın (51) nın kalbi Ege Üniversitesi’nde yıllardır kalp nakli bekleyen iki hastaya şifa oldu. Her iki hastanın da ölümle hayat arasında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr.Tahir Yağdı, “Eğer kadavradan uygun kalp bulunmamış olsaydı her iki hastamızı da kaybedecektik. Bulunan kalp, hastalarımız için yeni bir yaşamın başlangıcı oldu” dedi.
İzmir’in Bergama ilçesinde oturan Ümit Kablan’ın (23) kalp kasının rahatsızlığına bağlı olarak oluşan kalp yetmezliği nedeniyle Nisan ayından bu yana kalp beklediğini açıklayan Doç.Dr.Yağdı, “Özellikle son 5 gündür durumu çok kötüydü. Solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürüyordu. Yaşama döndürmek için defalarca şok verdik. Eğer nakil yapılmamış olsaydı maalesef hastamızı kaybedecektik” dedi. Zor geçen bir ameliyatın ardından hayata ikinci kez merhaba diyen genç Ümit Kablan, yaşama sevinciyle hastaneden çıkacağı günleri özlemini duyuyor. Ümit, hastaneden çıkınca ilk işinin yaşama tekrar sıkı sıkıya sarılmak olacağını ve arabasıyla seyahat etmek istediğini söylüyor
ÜMİDİM KALMAMIŞTI
Her an Ümit’ini kaybetme korkusuyla yaşadığını belirten 2 çocuk annesi ev hanımı Dilek Kablan, “Doktorlarımız oğlumun durumunun giderek kötüye gittiğini söylüyorlardı. Allah’ıma sürekli dua ediyordum. Bulunan kalp adeta bir mucize oldu. Bağışta bulunan aileye binlerce defa teşekkür ediyorum. Onların sayesinde oğlum sağlığına kavuştu” diye konuştu.
Diğer naklin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Mustafa Kınış (52) isimli hastaya yapıldığını açıklayan Doç.Dr.Yağdı, “Bu hastamız da koroner arter hastalığına bağlı olarak kalp yetmezliği tedavisi görüyordu. Son 1.5 yıldır kalp bekliyordu. Ancak durumu giderek kötüye gidiyordu. Eğer nakil yapılmamış olsaydı diğer hastamız gibi O’nu da kaybedecektik” diye konuştu.
Eşinin son 8 yıldır kalp yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğünü açıklayan 20 yıllık evli ve 3 çocuk annesi Hacer Kınış (38), “Eşim en son 3 sene önce kalp krizi geçirdi. Daha sonra by-pass yapıldı. Ancak tüm tedaviler sonuç vermedi. Nakil için Ege Üniversitesi’ne geldik. Tek umudumuz kadavradan bulunacak organdı. En sonunda şans bize de güldü. Organ bağışında bulunan aileye minnetarız. Onların acısı çok büyük. Ancak bağışladığı organ sayesinde eşim sağlığına kavuştu” dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi’ndeki nakiller Prof.Dr.Mustafa Özbaran, Doç.Dr.Tahir Yağdı, Op.Dr.Çağatay Engin, Op.Dr.Fatih Ayık, Op.Dr.Ercan Başçeşme tarafından gerçekleştirildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.