ANNE ADAYLARI DİKKAT
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, "Rahimde polip olan kadınlarda en sık görülen belirti düzensiz vajinal kanamalardır. Polipler sperm geçişini, embriyo tutunmasını ve gelişmesini önleyerek hamile kalmaya engel olabildiği gibi gebelik sırasında da düşüğe yol açabilirler" açıklamasını yaptı.
Rahim içi polip, rahim iç tabakasının (endometrium) kalınlaşması ve büyümesi sonucu rahimin içinde oluşan “et parçası” olarak tanımlanmaktadır.
Rahim duvarından alınan biyopsilerde ve rahimi alınan kadınlarda yapılan patoloji incelemelerinde %10-20 oranında poliplere rastlandığı gösterilmiştir. Polipler rahim içinde değişik boyutlarda ve değişik sayılarda ve değişik yerlerde gelişebilirler.
Polip gelişiminde östrojen hormonunun etkisi olması nedeni ile üreme çağında sık görülmekle birlikte 40-50'li yaşlarda da ortaya çıkabildiğini ifade eden Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, "Polipler bazen herhangi bir şikayete veya belirtiye yol açmazken bazen de jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason sırasında teşhis edilirler. Tanı konulduğu zaman alınması gerekir. Poliplerin çoğu herhangi bir belirti vermezler. Rahimde polip olan kadınlarda en sık belirti düzensiz vajinal kanamalardır. Anormal vajinal kanaması olan kadınlarda yapılan araştırmalarda yüzde 30’unda polipe rastlanmıştır" dedi.
ADET KANAMALARI UZUN VE ŞİDDETLİ
Prof. Dr. Turhan sözlerine şöyle devam etti: "Diğer belirtiler adet kanamalarının normalden uzun sürmesi, adet kanamalarının normalden daha şiddetli olması, cinsel birliktelik anında ağrı ve kanama, adet dönemlerinde kramp şeklinde ağrılardır. Bazen polipler çok büyüyerek rahim ağzından dışarıya çıkarak vajinaya kadar uzanıp enfekte olabilirler. Bu da akıntıya yol açar. Polipler sperm geçişini, embriyo tutunmasını ve gelişmesini önleyerek hamile kalmaya engel olabildiği gibi gebelik sırasında da düşüğe yol açabilirler."
Rahim içi poliplerin tanısı ve teşhisinin nasıl yapıldığı hakkında da önemli bilgiler veren Prof. Dr. Turhan, "Endometrial polip tanısı basit bir ultrason muayenesi ile konulabilir. Polip tanısı için; SİS (Serumlu rahim incelenmesi), HSG (rahim filmi), Histeroskopi, MR yöntemlerinden faydalanıyoruz" dedi.
RAHİM İÇİ POLİP HASTALIĞI OLAN KADINLAR GEBE KALABİLİR Mİ?
Rahim içi polipleri olan kadınların genelinde gebe kalmalarının zor olduğunu açıklayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Turhan, "Ayrıca kadın gebe kalsa bile düşük sık görülmektedir. Bu sebepten dolayı rahim içi poliplerin histeroskopi yöntemi ile alınması gerekir. Bazen poliplerin nüksetme durumu söz konusu olabilir. Bu nedenle polip tedavisi olan kadınların takibi önemlidir" diye konuştu.
Poliplerin “histeroskopi “yöntemi ile rahim içinden görülerek alınabildiğini söyleyen Prof. Dr. Turhan, "Çıkarılan polipler patoloji tarafından incelenir. Polip tedavisi için körlemeden yapılan kürtajlar artık tarihe karışmıştır. " dedi.
/Ege Basın Grubu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.