ANDANTE’NİN HAZİRAN SAYISI YENİLENEN SLOGANIYLA YAYINDA
Haziran sayısı itibariyle yenilenen Andante dergisinin, aynı zamanda derginin bu ayki kapağına da taşınan ilk dosya konusu, ‘Türkiye’de Müzisyen Olmak’ adını taşıyor. Özge Denizci müzisyen ve akademisyenlere Türkiye’de profesyonel müzisyen olarak çalışmanın artılarını ve eksilerini sordu, ilginç yanıtlar aldı. Metin Ülkü, Alper Maral ve Şebnem Ünal ise dosya kapsamında yapılan söyleşilerinde konuya kendi cephelerinden açıklık getirdiler. Müzisyen olmak amacıyla bu yaz konservatuvar sınavlarına girecek gençler ve ebeveynlerinin yararlanacakları bir rehber...
Şefik Kahramankaptan, aramızdan ayrılışının sekizinci yıldönümünde, efsanevi opera sanatçımız soprano Leyla Gencer’in ilgisizlikten vestiyere kadar düşen, heykeltıraş Metin Yurdanur’un imzasını taşıyan büstünün trajik öyküsünü anlattı. Kahramankaptan ayrıca Gençlerden Haberiniz Var mı adlı ilgi gören köşesinde, olağanüstü yetenekli genç kemancımız Elvin Ganiyev’in Novosibirsk’teki yarışmada elde ettiği birinciliği konu etti.
Bu yaz müzikseverleri birbirinden önemli müzik festivalleri bekliyor. Esra Kuşçu Tuborg GoldFest’ten D-Marin Fesivali’ne, Sziget’ten Burn Electronica’ya kadar uzanan önemli festivalleri geniş bir yelpazede inceleyip listeledi. Müzikseverler bu haberi okumadan yaz programı yapmamalı!
Emre Aracı, ‘Sana bir yolcu gemisinin güvertesinden baktım aziz Venedik’ dercesine her daim çok sevdiği İtalya’nın şiirsel kentine geçenlerde bir gemi seyahati daha yaparak, yolu geçmiş yüzyılda bu kente düşen büyük besteciler Richard Wagner ve Piyotr İlyiç Çaykovski’nin kentte uğradığı mekanların izini sürdü.
Andante geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz müzik dünyamızın önemli isimlerini de unutmadı. Uğur Küçükkaplan ‘Popüler Türk Müziğinin Kılavuzu’ Attila Özdemiroğlu’nun, İncila Bertuğ ‘Türk Musikisinin Usta İcracısı’ Rıza Rit’in, Eray Düzgünsoy ‘Mor Dokunan Yağmurları Dinlemek’ başlığı altında Prince’in ve Alper Maral ‘Ağaçların Altında Caz Adabı Dersleri’ başlığı altında Selçuk Sun’un ardından yazdılar. Maral bu yazı vesilesiyle Sun’un bugüne kadar hiç bilinmeyen bir eserinin notasını Andante okurlarıyla paylaştı.
Tanburi Cemil Bey 100’üncü ölüm yıldönümü vesilesiyle hazırlanan olağanüstü bir kayıt külliyatıyla gündeme geldi. Külliyatın ardındaki iki isimden biri olan Cemal Ünlü Sanat Deliorman’a Cemil Bey’in müzik dünyamız açısından taşıdığı önemi ve külliyatı hazırlama sürecini anlattı. Ülkemizin önde gelen müzisyenlerinden Fikret Karakaya ise Semt-i Nihavend adlı köşesinde Tanburi Cemil Bey’i öne çıkan yönleriyle dergi okurlarına anlattı.
Andante’nin bu sayıdaki caz sayfası konuğu trombon sanatçısı Burak Sülünbaz oldu. Geçtiğimiz günlerde ‘Su’ adlı albümü yayınlanan Berklee mezunu Sülünbaz Serhan Yedig’e trombonun inceliklerini ve Türkiye’den ayrılmak isteğinin altında yatan sebepleri anlattı.
Andante’nin Kaçırmadık sayfalarında Egemen Berköz ve Tufan Türenç’in İstanbul konserlerinden izlenimleri okunabilir. Murat Tuncay Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin Yevgeny Onegin operası prodüksiyonunda sergilediği başarıyı kapsamlı biçimde irdeledi. Ayşe Öktem Viyana Devlet Operası’nda izlediği birbirinden iddialı üç opera ve bir şan resitali (Joyce DiDonato) üzerine izlenimlerini, her zamanki gibi zengin ayrıntılarla bezediği eleştiri yazısında okurlarıyla paylaştı.
Kayıt Masası da yenilenen Andante’nin çok renkliliğine uyan zengin içeriğiyle dikkat çekiyor. Ahu Ünalp yaratıcı çalışmalarıyla tanınan genç fagot sanatçısı Burak Özdemir’le yeni kaydı Sampling Baroque/Haendel albümü üzerine söyleşti. Orçun Orçunsel, Burak Sülünbaz, Ayşe Öktem, Fikret Karakaya, Murat Beşer Kayıt Masası’na katkıda bulunan diğer isimler. Andante dergisi yeni çıkan müzik kitaplarına da sayfalarında her zaman geniş yer vermesiyle tanınıyor. Murat Meriç’in 100 Şarkıda Memleket Tarihi (Özge Denizci), Hunter Davies’in The Beatles (Murat Beşer), Philip Glass’ın Müziksiz Sözler (Volkan Çağlayan) adlı kitaplarının geniş tanıtımları bu sayıda okunabilir. Öte yandan, Ahu Ünalp Hi-Fi dünyasının nabzını tutmayı, piyasaya çıkan yeni ürünler ve bu alanın önde gelen isimleriyle yaptığı söyleşilerle bu sayıda da sürdürüyor.
Andante dergisinin en keyifli köşelerinden birine imza atan Efdal Altun, köşe yazılarıyla derginin her sayısına müzikolojik içerik sağlayan Evrim Hikmet Öğüt, yazarlığa Andante’yle başlayan genç nesil piyanistlerimizden Cem Esen de yazılarıyla, yenilenen Andante’deki yerlerini aldılar. Derginin profesyonel ve amatör müzisyenlere hitap eden Müzisyen Sağlığı (Erinç Sabuncu) ve Piyano Kliniği (Buğra Gültek) köşeleri de keza öyle. Türkiye’nin Müzik Kültürü Dergisi Andante’nin kapanış sayfaları bundan böyle ‘Gayriresmi Portreler’ adlı köşesiyle Murat Beşer’e emanet. Müzik dünyamızın kayda değer isimlerini mercek altına alacağı köşesinde Beşer’in ilk konuğu, Yonca Plak adlı firmasıyla Ergin Bener.
Andante dergisi Haziran sayısıyla birlikte okurlarına ayrıca 2 ek yayın armağan ediyor: 44. İstanbul Müzik Festivali ve 6. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri üzerine tanıtıcı yazı ve söyleşilerin yer aldığı ek çalışmaları derginin Haziran sayısıyla birlikte ücretsiz olarak edinilebilir. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.