• BIST 9317.24
  • Altın 4074.566
  • Dolar 37.9464
  • Euro 43.137
  • İzmir 13 °C

Anadolu'nun Sesi Grup Mecaz

Anadolu'nun Sesi Grup Mecaz
Türk Halk Müziği, geçmişten günümüze gelen bir değer. Bir anlamda Anadolu halkının ezgilerle bezenmiş sesi. Kimilerine bebekken ninni olmuş Türk Halk Müziği, kimilerinin de aşkını efsane haline getirmiş ve böylece dilden dile dolaşmış.

Türk Halk Müziği, geçmişten günümüze gelen bir değer. Bir anlamda Anadolu halkının ezgilerle bezenmiş sesi. Kimilerine bebekken ninni olmuş Türk Halk Müziği, kimilerinin de aşkını efsane haline getirmiş ve böylece dilden dile dolaşmış. Anadolu’nun bağrından kopan türküler bazen de ağıt oluvermiş anaların ağzında. Şimdilerde Ege Üniversitesi’nin profesyonel anlamda ilk ve tek Türk Halk Müziği grubu olan Mecaz, müziğe farklı bir soluk getiriyor.

Sanatçı kavramının ne olduğunun tartışıldığı günümüzde, bir çok müzik albümü yapılıyor. Albümü olan pek çok kişi kendine sanatçı diyor. Tüm bu söylemlere, şiddetle karşı çıkan Mecaz müzik grubu, kendine has dinleyicisiyle, Ege Üniversitesi’nin gururu oldu. Ege Üniversitesi’nin profesyonel anlamda ilk müzik grubu olan Mecaz, aldığı ödüllerle başarıdan başarıya koşuyor.  Grubun solisti Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Müziği Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Zeynel Demir, “Mecaz, müzik yolculuğumda kendime en yakın olduğum, en cesaretlendiğim ve kendimce ‘en’leri paylaşacağıma inandığım birlikteliğim” diyor.

MÜZİK SEVGİSİ, RESİM SEVGİSİNİ GEÇTİ

Çok küçük yaşlarda müzikle tanıştığını söyleyen Öğr. Gör. Zeynel Demir, “Babam Veli Demir’in kendi yeteneğiyle öğrendiği ve çaldığı dilsiz kaval, benim müzik yolculuğumun başlangıcıdır” diyerek, liseyi bitirdikten sonra konservatuarı düşünmediğini fakat kaderinin onu yine müziğe sürüklediğini belirtiyor: “O zamanlar çizimle ilgili bölümler hoşuma gidiyordu. Resim bölümünde okumak istiyordum. Ancak üniversiteyi ilk yılda kazanamadım. İkinci yıl da konservatuarı kazandım.”

Küçük yaşta başlayan müzik bakışının konservatuarla birlikte bilimsel bir bakış haline geldiğine değinen Öğr. Gör. Demir, “O zamanlarda amacımız müzik yapmak oldu. Bir de harçlığımızı çıkarmamız gerekiyordu. Bu yüzden, arkadaşlarımızla Mecaz’ı kurduk. Mecaz, dostluk haline geldi. Grup arkadaşlarımızla birbirimizi hayatlarımıza dahil etmeye başladık. Sonra, dostluğumuza ihtiyacımız olmaya başladı. Mecaz, hayatıma farklı bir anlam kattı” diye konuştu.

TÜRKİYE ve DÜNYA BİRİNCİLİKLERİ VAR

Mecaz’ın kurulduğundan bu yana bir çok başarıya imza attığına değinen Öğr. Gör. Zeynel Demir grubun başarılarını şöyle sıralıyor:

 “1997’de İngiltere-Middlesborough ve 2000’de Polonya- Zakopane’de uluslar arası folk müzik ve dans yarışmasında dünya birinciliğimiz, 2002’de İngiltere- Liangollen’deki uluslar arası folk müziği ve dans yarışmasında dünya ikinciliğimiz var. Bu yıl da yine İngiltere- Liangollen’de folk müziği ve dans yarışmasında dünya üçüncülüğü aldık. Ayrıca 2003’te Antalya’da Üniversiteler arası Halk Müziği Topluluğu yarışmasında iki dalda Türkiye birinciliği, bir dalda Türkiye ikinciliği, bir dalda da Türkiye üçüncülüğü aldık. Yine bu yıl Bodrum’da düzenlenen Üniversitelerarası Halk Müziği yarışmasında tam dört dalda Türkiye birinciliğimiz de var. Bu başarıların altındaki tek şey, Mecaz birlikteliğidir.”

Mecaz’ın çok farklı amaçlar için kurulduğunu da kaydeden Öğr. Gör. Demir, “Mecaz’ı konservatuarla birleştiren tek şey, grup üyelerinin Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuar’ından mezun olması ve yine burada görev yapıyor olması. Mecaz sadece burada yapmış olduğu göreve yakışır bir biçimde hareket ediyor” diye konuştu.

TÜRK HALK MÜZİĞİ, ANADOLU’NUN SESİ

Sanatçının her şeyden önce üreten biri olduğuna belirten Öğr. Gör. Zeynel Demir, “Günümüzde albümü olan herkes sanatçı. Şarkılarını kendi üreten de, başkalarının şarkısını okuyan kişi de sanatçı oldu. Sanatçının ne olduğu tartışılır hale geldi” diyerek sanatçı kavramı hakkındaki kargaşaya dikkat çekiyor.

Türk Halk Müziği’nin, Anadolu’nun sesi olduğunu kaydeden Öğr. Gör. Demir, “Türk Halk Müziği bizim değerlerimizi ortaya koyar. Kültürel değerlerimize sahip çıkması gereken bir ülkeyiz. Son günlerde değerlere sahip çıkmakta rant haline geldi. Ünlü pop şarkıcıları, türkü albümü yapmaya başladı. Ancak şu da bir gerçek, Türk Halk Müziği, yaşadığımız her ana kendini kabul ettirecek ve kendisini asla gündemden düşürmeyecek bir müzik türü” şeklinde konuştu.

YARIŞMALAR ÇOK DÜZEYSİZ

Ekranlarda yayınlanan müzik yarışmalarını takip etmediğini çünkü çok düzeysiz bulduğunu dile getiren Mecaz’ın solisti Zeynel Demir, “Müzik yarışmalarında önce bir pop furyası başladı. Sonra halk müziği de bunu yapmalı dendi. Halkın oylamasıyla birileri birinci seçildi. Birinci olan kişi halkın gözdesi oldu. Ayrıca bu yarışmalara katılanlar da ozanların türküleriyle meşhur oldu. Ancak bu yarışmalara okullu olan da katıldı olmayan da. Ama halk müziğinin böyle yarışmalara ihtiyacı yok. Bu müzik dalında, insanlar kendilerini halka kabul ettirerek bir yerlere geldi. Onların da yeri zaten belli” diyor.

Konservatuar öğrencilerinin günümüzde iş bulma olasılıklarının azaldığının altını dikkatle çizen Ege Üniversitesi Devlet Müziği Konservatuarı Türk Halk Müziği Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Zeynel Demir, “Öğrencilerimizin elinden öğretmenlik hakları alındı. Zaman geçtikçe iş yapma olanakları azalıyor. Bunun sebebi ise devletin izlediği politikalar” şeklinde görüşlerini belirtiyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894