• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

Alparslan Türkeş Anılıyor

Alparslan Türkeş Anılıyor
Aliağa MHP İlçe Başkanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in 11. ölüm yıldönümü münasebeti ile 4 Nisan 2008 ikindi namazını müteakiben demokrasi meydanında bulunan ilçe başkanlığında Mevlit ve Kur'an-ı Kerim okut

ALPASLAN TÜRKEŞ ÖLÜMÜNÜN 11. YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR

 

ÜLKÜ OCAKLARI ANKARAYA OTOBÜS KALDIRIYOR

 

Aliağa MHP İlçe Başkanlığı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) eski Genel Başkanı Alparslan Türkeş"in 11. ölüm yıldönümü münasebeti ile  4 Nisan 2008 ikindi namazını müteakiben   demokrasi meydanında bulunan ilçe başkanlığında Mevlit ve  Kur'an-ı Kerim okutacak. Mevlit sırasında gelen misafirlere tavuklu pilav ve ayran servisi yapılacak.

Aliağa"da  merhum Alparslan Türkeş"in 11. ölüm yıldönümü münasebeti ile yapılan etkinlikler bununla kalmıyor.

 

 

ÜLKÜ OCAKLARI ANKARAYA OTOBÜS KALDIRIYOR

Ülkü Ocakları Dergisi Temsilcili de  3 Nisan 2008 Perşembe günü akşam saat 19:00 da Ankara"ya 2 adet otobüs kaldırıyor. Başkan Cihan Gülen, “Sadece Türkiye'nin değil, bütün Türk dünyasının Başbuğ'u Alparslan Türkeş'i Hakk'a yürüyüşünün yıldönümünde rahmetle anıyor ve onu daha çok arıyoruz. 11 ölüm yıldönümü münasebeti ile  Başbuğumuz Alparslan Türkeş"in mezarının bulunduğu Ankara Beştepe"ye   anma ziyareti tertipledik. Ankara"ya gelmek isteyen tüm ülkücüleri ve milliyetçileri bekliyoruz.  gelmek isteyenler temsilciliğimiz ile temasa geçebilirler. Başbuğumuz, Türk milletinin geleceğinin, Türk gençliğinin dinamik yapısı ile şekilleneceğine inanmıştır. Bunun için gençliğe 'Yol göstericiliği, güçlülüğü ve yürekliliği' sembolize eden 'Bozkurtlar' adını vermiştir.  Ülkü Ocaklarımızın kurucusu Başbuğumuzu ve onunla birlikte mücadeleye başlayıp ahirete intikal eden büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

 

NAİL KAYMAK: “BAŞBUĞUMUZUN KALPLERİMİZDEKİ VE ZİHİNLERİMİZDEKİ YERİ VE ÖNEMİ HİÇ DEĞİŞMEDİ.”

MHP İlçe Başkanı Nail Kaymak,  4 Nisan 1997 tarihinde hayata veda eden Alparslan Türkeş'in 11. ölüm yıldönümü olması nedeniyle  yaptığı yazılı açıklamada,” Türk dünyasının Manevi lideri, Türk milliyetçilerinin Başbuğ"u, Alparslan Türkeş"in hakka yürüyüşünden tam onbir yıl geçti. Ancak, bu onbir uzun yılda, bizi, Türkiye'yi ve bütün Türk yurtlarını acılara boğarak mânâ alemine yolcu olan ve Yüce Mevla'sına kavuşan Başbuğumuzun kalplerimizdeki ve zihinlerimizdeki yeri ve önemi hiç değişmedi. Merhum Başbuğumuz, ömrünün her anını; mensubu olmaktan gurur ve şeref duyduğumuz bu dâvaya, bu ülküye, bu ülkeye ve bu millete adadı. Uzun, çileli mücadele yıllarında Türk milletinin kıyamete kadar bağımsız ve hür olarak yaşaması ülküsünün yılmaz savunucusu oldu. Merhum Başbuğumuz Alparslan Türkeş Bey; büyük bir dâvanın, Türk-İslam kültürünün merkezinde olduğu yeni bir zihniyetin lideriydi. Bu anlayış doğrultusunda yetiştirip geride bıraktığı tertemiz gençlik; vatanı için her türlü fedakârlığa hazır çilekeş ve fedakar bu camia, O'nun en büyük eseridir.

 

NAİL KAYMAK: ”YOKLUĞUNDA 11 YIL 9 IŞIKTAN AYRILMADIK”

Bu yüzden her Türk milliyetçisi, O'nun bitmek bilmeyen azmini, her olayı çok boyutlu ele alıp Türk milletinin yararlan doğrultusunda değerlendirme kabiliyetini, derin sabrını ve üstün şahsiyetini çok iyi tanıyıp örnek almak durumundadır. Rahmetli Başbuğumuz, ömrü boyunca, hem biz Türk milliyetçilerine, hem de bütün insanlığa örnek olacak kadar büyük bir şahsiyet sergilemiş; çilenin, sabrın, azim ve kararlılığın abidesi olmuştur. Bütün dava adamlarının, devlet ve siyaset hayatında görev üstlenen kişilerin; yorucu ama o ölçüde şerefle, şanla dolu bir mücadele ile geçen hayattan alacağı büyük dersler bulunmaktadır. Yokluğunda 11 yıl 9 Işıktan ayrılmadık, rahat uyu Başbuğum, Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.” Dedi.

 

ALPARSLAN TÜRKEŞ  KİMDİR?

1917 - 1997

 

Alparslan Türkeş

MHP Eski Genel Başkanı

Doğum 25 Kasım 1917

Lefkoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Ölüm 4 Nisan 1997

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı Görev süresi 31 Mart 1975 - 5 Ocak 1978

Önce gelen Başbakan Yardımcısı Turan Güneş

Sonra gelen Başbakan Yardımcısı Orhan Ferruh Eyüpoğlu

Alparslan Türkeş , (d. 25 Kasım 1917, Lefkoşa – ö. 4 Nisan 1997, Ankara). Türk asker ve siyaset adamı. Aslen, Kayseri ili Pınarbaşı'nın Yukarı Köşkerli köyünden Avşarlardandır. Aile daha sonra Kıbrıs'a göç etmiştir.

 

 ASKERİ KARİYERİNİN BAŞLAMASI 

Türkeş, 1936'da Kuleli Askeri Lisesi ve 1938'de Harp Okulu'nu bitirdikten sonra, 1939'da piyade asteğmeni olarak atış okuluna girerek buradan teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1940'ta evlendi. Harp Akademisi'ne giren Türkeş, 1944'te yüzbaşı rütbesindeyken Nihal Atsız'la birlikte "Irkçılık-Turancılık" davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün hapis cezası aldı. 1945 yılında Askeri Yargıtay kararıyla tahliye edildi ve 1947'de beraat etti. Orduya tekrar döndü. 1948'de Harp Akademisi'ni bitirdi. Daha sonra ABD'ye gönderildi ve burada Amerikan Harp Akademisi'ni ve piyade okulunu bitirdi. 1955-1957 yılları arasında Washington'da NATO Daimi Komitesi'nde Türk genelkurmayı temsil heyetinde görev yaptı. Aynı sırada uluslararası ekonomi eğitimi gördü. 1959'da Almanya'da Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi ve buradaki eğitiminden sonra albaylığa yükseldi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı NATO şube müdürü olarak atandı.

 

27 MAYIS İHTİLALİ VE HİNDİSTAN "SÜRGÜNÜ" 

27 Mayıs 1960 harekatından kısa süre önce Elazığ'daki birliğinden Ankara'ya atandı ve Korgeneral Talat Aydemir'in önerisiyle Milli Birlik Komitesi'ne (MBK) alındı. Darbeyi planlayıp yürütecek olan 37 kişilik MBK içinde yer aldı. Darbe bildirisini 27 Mayıs 1960 (Cuma) günü radyodan okuduktan sonra adı sıkça duyulmaya başlandı. 27 Mayıs sonrası Başbakanlık müsteşarlığı yaptı. Bu dönemde Milli Birlik Komitesi içindeki görüş ayrılığı sonucu 13 Kasım 1960'da 13 üye ile birlikte görevinden "affedilen", Türk siyasi tarihinde "14'ler" olarak adlandırılan, iktidarın sivil hükümetlere devredilmesine karşı çıkan grubun lideri konumundaki Alparslan Türkeş MBK içindeki Albaylar Grubu tarafından "ülkeyi nasyonal sosyalist bir sisteme süreklediği" ileri sürülerek 22 Eylül 1960'ta MBK'den çıkartıldı, resmen emekli edildi ve Yeni Delhi büyükelçilik müşaviri olarak Hindistan'a gönderildi. Sürgünde iken, MBK Başkanı Cemal Gürsel 'e, Yüksek Adalet Divanı 'nda yargılanan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmelerinin doğru olmayacağını vurgulayan ve Milli Yol dergisinde yayınlanan mektubu gönderdi. 25 ay kadar sonra, 23 Şubat 1963'de Gümülcine 'den yurda döndüğünde kendisini burada kalabalık bir "milliyetçi topluluk" karşıladı.

 

TÜRKEŞ'İN SİYASİ HAYATA GİRİŞİ 

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Dönemi Gökhan Evliyaoğlu'nun Adalet Partisi'ne katılma yolundaki teklifini reddeden Türkeş, milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için 2 Mayıs 1963'te Türkiye Huzur ve Yükselme Derneği'ni kurdu. Darbe hazırlığı yapan Talat Aydemir-Fethi Gürcan ikilisiyle ilişkiye girdi. Ancak Talat Aydemir'le anlaşamadı. Bunun üzerine darbeyi hükümete haber verdi. Kendisi de darbe girişimi nedeniyle yargılandı, ancak darbeyi hükümete duyurduğu için beraat etti. Alparslan Türkeş, sürgünde olduğu dönemde 14'lerden çoğu ile sık sık bir araya gelerek dönüşten sonraki stratejisini belirleyici toplantılar yapmıştı. Nitekim 31 Mart 1965'te, 14'lerden Dündar Taşer, Ahmet Er, Muzaffer Özdağ, Rıfat Baykal, Mustafa Kaplan gibi eski MBK üyeleri ile birlikte Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi - (CKMP)'ne girerek fiilen siyasi hayata atılmış oldu.

1965'te bu partinin başkanı oldu, uzun tartışmalardan sonra parti tüzüğünde 9 Işık Doktrini yer aldı. Türkeş, bu dönemde kendisini sevenler tarafından Başbuğ ilan edildi ve aynı yıl Ankara'dan milletvekili seçildi. 6-8 Şubat 1969'da Adana il kongresinde CKMP adı Milliyetçi Hareket Partisi ve terazi olan amblemi de üç hilâl olarak değiştirildi. 1966 yılında cumhurbaşkanlığına aday oldu ve Cevdet Sunay karşısında 11 oy alarak seçimi kaybetti. 1969 ve 1973 yıllarında Adana milletvekili olarak parlamentoya seçildi. 1974'te ilk eşi Muzaffer Türkeş'i kaybetti. Bundan iki yıl sonra 1976'da Seval Türkeş'le evlendi.

1975 Sonrası Dönem ve 12 Eylül  1975'ten sonra Milliyetçi Cephe adı verilen koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Türkeş 12 Eylül darbesi'nden sonra 9 Nisan 1985'e kadar 4,5 yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül döneminde idam cezasıyla yargılanan Türkeş bu davadan beraat etti

12 Eylül Sonrası Dönem  1987'de siyaset yasağının kalkmasıyla birlikte Milliyetçi Çalışma Partisi'ne girdi ve aynı yıl yapılan olağanüstü kongrede genel başkanlığa seçildi. 1991 genel seçimlerinde RP ile seçim ittifakı yapan MÇP lideri Türkeş, Yozgat milletvekili olarak yeniden parlamentoya girdi. Bu sırada 1992'de 12 Eylül darbesi ile kapatılmış olan partilerin eski adlarını alması hakkında Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılan değişiklikle MÇP'nin ismi de 1993 yılında MHP olarak değiştirildi. 1995 genel seçimlerinde parlamento dışı kalan Türkeş, bu dönemde uzlaşmacı bir lider profili çizerek ülke siyaseti üzerinde etkili oldu. Türkeş, 9 Işık başta olmak üzere siyasi ve tarihi görüşlerini içeren kitaplar yazdı.

Vefatı  Türk siyasi hayatının en tartışmalı liderlerinden biri olan Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997'de geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da vefat etti. Cenazesi, devlet töreni ile kaldırıldı.

 

 ESERLERİ 

Milli Doktrin 9 Işık; Alparslan TürkeşKamer Yayınları; İstanbul, 1997.

Dokuz Işık; Berikan Elektronik Basım Yayım;

9 Işık; Hamle Yayınevi; İstanbul

Dokuz Işık ve Türkiye;Hamle Yayınevi; İstanbul

Ülkücülük; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1995.

12 Eylül Adaleti (!) : Savunma; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1994.

1944 Milliyetçilik Olayı; Hamle Yayınevi;

Modern Türkiye ; İstanbul.

Milliyetçilik Olayları; Berikan Elektronik Basım Yayım.

27 Mayıs ve Gerçekler; Berikan Elektronik Basım Yayım.

27 Mayıs, 13 Kasım, 21 Mayıs ve Gerçekler; İstanbul, 1996.

Ahlakçılık; Berikan Elektronik Basım Yayım.

Etik (Ahlak Felsefesi), Etik.; Bunalımdan Çıkış Yolu; Kamer Yayınları.

Türk Edebiyatında Anılar, İncelemeler, Tenkidler, Anı-Günce-Mektup; İstanbul, 1994.

Bunalımdan Çıkış Yolu; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.

Dış Meselemiz; Berikan Elektronik Basım Yayım.

İlimcilik; Berikan Elektronik Basım Yayım.

Kahramanlık Ruhu; İstanbul, 1996.

Temel Görüşler; Kamer Yayınları.

Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1994.

Türkiye'nin Meseleleri; Hamle Yayınevi; İstanbul, 1996.

Yeni Ufuklara Doğru; Kamer Yayınları.

Sistemler ve Öğretiler; İstanbul, 1995.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894