• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

ALOSBİ’de Yeni Enerji Kaynağı Tamamlandı

ALOSBİ’de Yeni Enerji Kaynağı Tamamlandı
1997 yılından bu yana yeniliklerin öncüsü ve dünya markası bir üretim merkezi olma yolunda ilerleyen

1997 yılından bu yana yeniliklerin öncüsü ve dünya markası bir üretim merkezi olma yolunda ilerleyen ALOSBİ, yatırımlarına yeni eklediği rüzgar enerji santralinin temellerini geçtiğimiz Ocak ayında atmıştı. Doğaya ve çevreci teknoloji yatırımlarına büyük önem veren ALOSBİ, rüzgar enerji santralinin montajını tamamladı. Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Nisan ayından itibaren üretime başlayacaklarını ve böylece yeni enerji santraliyle sürdürülebilir enerji kaynaklarını destekleyeceklerini duyurdu. İlk etapta 1 MW’lık üretim yapılırken ilerleyen zamanlarda ek türbinlerle kapasite artırılarak enerjinin büyük bir kısmı buradan sağlanacak.

ALOSBİ, organizenin kendi imkanlarıyla yaptığı bu yatırımlarla, Aliağa ve İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’de kalkınmayla büyük destek sağlaması ve enerji gereksiniminin büyük bir kısmını karşılaması bekleniyor. Bu proje Türkiye’de bir OSB’nin ilk kez öz kaynaklarıyla tamamladığı bir RES projesidir. ALOSBİ konumu itibariyle güneşten ve rüzgardan enerji üretmek için elverişli bir konuma sahip. RES projesiyle birlikte Güneş Enerji Santrali için de fizibilite çalışmaları yapılmış olup planlanan çalışmalar arasındadır.  Yaklaşık 3 milyon m² alanın yeşile ayrıldığı bir bölgede yaptığı yatırımlarla ön plana çıkan ALOSBİ yaptıkları yeni yatırımın kapasitesinin kısa zamanda artıracağını belirtti.
 
ÇEVRESEL DÖNÜŞÜME DESTEKLER DEVAM EDECEK

10 milyon m² alan üzerine kurulan ALOSBİ geniş parsellere sahip olmasının yanı sıra hizmet kalitesinin artması ve çeşitliliği, eğitime ve çevreye verdiği önemle büyük avantajlara sahip olmuştur. Bu yıl Yeşil OSB olma yolunda atılan önemli adımlardan biri olarak 36,1 hektarlık alan ağaçlandırılmıştır ve bu projeler genişletilerek devam edecektir.  Stratejik konumu ve alt yapı avantajı ile yerli ve yabancı birçok yatırımcının ilgi merkezi haline gelmiştir. Aliağa ilçesinde artan nüfus bu bölgede ciddi insan yaşam potansiyelini artırmaktadır ve böylelikle yatırımcı şirketlerin iş gücü ve insan kaynağı anlamında sıkıntı yaşamadan üretim yapabilmelerine olanak sağlamaktadır. 

“Bölge içerisinde evsel atık toplama hizmetini belediye vermektedir, ALOSBİ de bunun için yeni bir proje geliştirdi. Bu proje ile tüm evsel ve katı atıkları tasnif ederek uygun şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Birçok firma ile görüşüldü ve projenin bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

ALOSBİ bünyesinde bulunan 3500 m³/gün kapasiteli Atık Su Artıma Tesisi kimyasal ve biyolojik içerikli atık suların arıtılmasında kullanılmakta ve tesisimizin çıkış suyu kalitesi mevzuatta belirtilen deşarj standartlarının çok daha altındadır. 

Planlanan projeler arasında bulunan atık su geri kazanımı için UV dezenfeksiyon teknolojileri mevcuttur. Ayrıca suyun verimli kullanımı ve firmalarda harcanan kullanma suyunun takibi için projelendirilmiş olan Su Otomasyonu Sistemi bu yıl başında devreye alınmıştır. Bu sistem ile su kaçaklarının oluşumundan kısa sürede haberdar olmak ve oluşacak kaçaklara önceden müdahale edebilmek hedeflenmiştir. Su Otomasyonu Sistemi yenilenirken, ileride doğacak ihtiyaçlar doğrultusunda yazılımsal ve donanımsal geliştirilmesi planlanmıştır. 

Bir diğer önemli projelerimizden Otomatik Sayaç Okuma Sistemi projesi ile firmaların harcadığı enerjilerin takibi ve kaçakları belirlemek için devreye alınmıştır ve bununla ilgili projeler geliştirilmeye devam etmektedir. 

ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ  İLE DAHA VERİMLİ ENERJİ, KAYNAK VE ATIK YÖNETİMİ 

Endüstriyel simbiyoz, şirketlerin bir arada endüstriyel iş birliği içinde olduğu, birinin atığının diğeri için ham madde olduğu bir aracılık yapısıdır. Bu yapıdaki ortak kullanım sadece atıkları değil aynı zamanda enerji, lojistik, insan gücü, yatırım, su gibi diğer kaynakları da kapsamaktadır. Bu bağlamda ALOSBİ’deki işletmeler, endüstriyel simbiyoz yaklaşımıyla gerçekleştirilecek etkili bir enerji, kaynak ve atık yönetimiyle, kaynak kullanımlarını azaltarak verimliliklerini artırırken, aynı üretim için daha az çevresel etki yaratırlar. Ayrıca endüstriyel simbiyoz, AB politika ve stratejilerinde yer alan kalıcı ve uzun vadeli ekonomik iyileşmeyi sağlayan ve yeşil büyümeye destek veren kaynak verimliliği araçlarından biridir. 

ALOSBİ’de bulunan firmalarda da endüstriyel simbiyoz kavramı birçok firmada zaten uygulanmaktadır ve bu anlamda atık-ürün ilişkisi kavramının pratikte uygulanabileceği firma potansiyeli mevcuttur. Bölge içerisinde zenginleştirilmiş çinko oksit geri kazanımı faaliyetinde bulunan Türkmex Çinko Üretim ve Tic. AŞ’nin demir çelik fabrikalarının baca gazının toplanarak içindeki çinkonun bir kısmının geri kazanımı endüstriyel simbiyoz uygulanmasına örnektir. ALOSBİ bölge sınırları içinde kimya ve metal sektörü ağırlıklı olarak faaliyet göstermektedir ve atık-ürün ilişkisini sağlayabilecek potansiyel oldukça fazladır. Kimya sektöründe Ravago Petrokimya, Sun Chemical, Dalan Kimya, Akdeniz Kimya; metal sanayi sektöründe ise Atik Metal, Türkmex, Akın Haddecilik, Denizciler Demir-Döküm, EGE Demir  gibi birçok firma ALOSBİ’yi tercih etmiş olup atık geri kazanımı faaliyeti birçok bölümünde uygulanmaktadır.  LED Aydınlatma organize sanayi bölgesi içerisinde projelendirilmiş olup, bölge içerisinde sürekli daha geniş alanlara yayılması planlanmaktadır. 

Yapılan yatırımların artmasıyla 5 milyon m²lik bir genişlemeye gidilebileceğini açıklayan Haluk Tezcan gerekli alt yapının hazır olduğunu ve böylece yeni rüzgar enerjisi santraliyle birlikte oluşacak ihtiyaçların da önceden karşılanmış olacağını vurguluyor. Geleceği öngören detaylı hazırlanan 5 yıllık planlamalar, kusursuz bir alt yapı ve teknolojiye sahip olduğunu da gösteriyor. Yenilenebilir kaynaklarla enerji tüketiminin sağlanması hem çevreye hem de yatırımcılara çok faydalı olacak. ALOSBİ’nin bu yatırımlar sayesinde ülke ekonomisine katkısı çok büyük olacak. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894