ALIŞVERİŞTE BEYNİ ETKİLEME YÖNTEMLERİ
İstanbul Bilgi Üniversitesi, Neuromarketing Sertifika Programı ile alışverişlerde tüketici beyninin işleyişini inceleyecek. 23 Eylül’de başlayacak ve üç gün sürecek eğitimlerde, ‘Biz ne söylüyoruz? Tüketici ne anlıyor?’ sorusuna yanıt aranacak.
İstanbul Bilgi Üniversitesi, pazarlama alanında kendini geliştirmek isteyenlere yönelik
‘Neuromarketing Sertifika Programı’ başlattı. Neuromarketing yani nöropazarlama, alışverişçi rolündeki tüketicinin karar verme sürecinde beyninin nasıl çalıştığını ve beyni etkileyen etmenleri, bilimden beslenerek ortaya çıkaran bir alan olarak tanımlanıyor. Pazarlama uzmanları, marka yöneticileri, reklamcılar ve pazar araştırmacıları tüketici davranışlarını ve marka algılarını ölçmek için, geleneksel araştırma yöntemlerinden çok beynin karar verme sürecini etkileyen duygusal ve rasyonel temel etmenleri saptayan nörobilim araştırmalarını tercih ediyor.
BİZ NE SÖYLÜYORUZ, TÜKETİCİ NE ANLIYOR?
Neuromarketing Sertifika Programı katılımcıları, kısa ve uzun dönemli pazarlama ve marka iletişimi stratejileri oluştururken ‘Biz ne söylüyoruz? Tüketici ne anlıyor?’ sorusuna beynin işleyişini göz önünde bulundurarak cevaplar bulabilecek. Katılımcılar, markaların nöropazarlama tekniğiyle elde edilen bilgileri nasıl kullandığını keşfederek, sektörel vakaları tecrübe etme şansına sahip olabilecek. Program, 23-24-25 Eylül’de Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri 10:00 - 17:00 saatleri arasında santralİstanbul Kampüsü’nde gerçekleşecek.
/Ege Basın Grubu
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.