ALİAĞA’NIN YÜZÜ DEĞİŞİYOR
Aliağa’da “Okaliptüs” ağaçlarının yerini, “Dışbudak” Ağaçları alacak.
Aliağa Belediyesi yetkililerince yapılan açıklamada dikimi Küresel Isınma’dan dolayı Amerika’da yasaklanan Okaliptüs Ağaçları, Aliağa’da da yaşamı olumsuz yönde etkilemesinden dolayı sökülerek, günümüzde Şehir peyzajının en çok tercih edilen ağaçlardan biri olan Dışbudak Ağacı ile değiştirilecek. İlk etapta Aliağa halkının akşam yürüyüşlerinde en çok tercih ettiği caddelerden olan Sebastiana Lagona caddesi boyunca başlanacak çalışmalarda kullanılmak üzere 60 adet Dışbudak Ağacının da alındığı bildirildi.
GÜNDE 5 TON SU EMİYOR!
Aliağa Belediyesi Park ve Bahçe Sorumlusu Nazım Bilgili yaptığı açıklamada, Okaliptüs Ağacının dünyada sadece bataklık alanların kurutulmasında kullanıldığını belirterek Amerika’da dikiminin yasaklanmasına dikkat çekti.
Bilgili gazetemize yaptığı açıklamada “Bilindiği gibi 1980’lerde Aliağa’ya okaliptüs bitkisinin dikilmesi suretiyle doğruluğu tartışılır biçimde bir yeşil doku kimliği kazandırılmaya çalışılmıştır. Gerçekte Avustralya kökenli olan bu bitki Türkiye’ye ve buradaki ekosisteme aykırıdır. Kanaatkar yaşam koşulları göz önüne alınarak burada yaşamını sürdürebilen bu bitki, bataklık ve sulak alan kurutmada kullanılmaktadır. Su sarfiyatı günlük 5 tonluk bir sarfiyat gibi çok yüksek olduğundan dikilen bataklık bölgesinin taban suyunu kurutacağı düşünülerek buranın yaşam kalitesine katkı amacıyla dikilebilir. Ancak Kuş Cenneti gibi ekolojik değer taşıyan ve disiplinler arası inceleme isteyen bölgelere dikilen okaliptüs ağaçlarını bilinçsizce açılan artezyen kuyularına benzetebiliriz.” Dedi.
ÇEVEREYE’DE ZARARLI
Okaliptüslerin çevreye ve insan yaşamına da zararlar verebildiğine dikkat çeken Bilgili, kaldırımların, elektrik ve telefon tellerinin, yer altındaki şebeke hatlarının Okaliptüslerden zarar gördüğünü söyledi. Bilgili açıklamasına şöyle devam etti; “Okaliptüslerin yaprak ve kökleri, bünyesinde bulunan yüksek oranda sineol Kimyasalı ile başka bitkilerin gelişimlerine zarar vermektedir. Ayrıca Heybetli görüntüsüne rağmen okaliptüs ağaçlarının gevrek ve kırılgan bir yapısı vardır. Şiddetli rüzgarda kırılıp elektrik tellerine, park halindeki araçlara, yoldan geçen yayalara zararları ülkemizde sıkça gözlenmektedir. Ayrıca büyüklüğü göz önünde bulundurularak kök yapısı düşünüldüğünde çok su tükettiğini, toprağı kirlettiğini, kanalizasyonları tıkadığını, beton, parke, asfalt gibi yapı materyallerine zarar verdiğini anlamak hiç de zor değildir. Bu nedenlerle Okaliptüslerin Aliağa’nın yeşillenmesinde kullanılmayarak, mevcut bulunanların da sökülüp yerine yerli, kanaatkar, su tüketimi az, alt ve üst yapıya zarar vermeyecek bitkilerle değiştirilmesi uygun bulunmaktadır.” Dedi.
“KARŞIYAKA’DA DA KULLANILMADI”
20.06.1999 tarihinde hayata geçirilen “Karşıyaka Yeşil Kuşak Projesi”nde de okaliptüs Ağacı’nın gündeme geldiğini fakat kullanımının uygun bulunmadığını belirten Bilgili “Bir örnekle açıklamak gerekirse FAO (Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Teşkilatı) destekli “Karşıyaka Yeşil Kuşak Projesi” çalışmalarına başlamıştı. Amaç Karşıyaka ve havzası için bir Master Plan yapmaktı. Bu master plan kapsamında 40 hektar kırsal alan ağaçlandırılmıştı. Ancak büyüme hızı yüksek ve kanaatkar olmasına rağmen okaliptüs bitkisi uygun olmadığı belirlenerek elendi ve kullanılmadı.” Dedi.
DIŞ BUDAKLAR ALİAĞA’YA YENİ BİR YÜZ KAZANDIRACAK
Okaliptüs Ağacının yerine dikilecek olan Dışbudak Ağacının Aliağa’ya yeni bir yüz kazandıracağını söyleyen Bilgili “Tüm bu bilgiler doğrultusunda Aliağa Belediyesi olarak şehir dokusuna daha uygun yetişmiş ortalama 4,5m boyunda Dış Budak ağacı dikmeye karar verdik. Bu ağacın özelliği 1. seneden sonra sulama ve bölüm çalışması gerekmeden modern kent dokusuna uygun bir biçim alması. Dünya’ da dekoratif şehir dokusuna uygun bulunan, çeşitli kentlerde çok sık kullanılan, bu ağaçla Aliağa yeni insanımıza yakışır bir yüz kazanacak. Bu kapsamda 60 adet Dışbudak ağacını aldık. Önümüzdeki günlerde dikimine başlayacağız. Ayrıca Ağaçlandırma çalışmaları ile beraber, kaldırımlar yenilenecek, elektrik hatları yer altına alınacak ve Sebastiana Lagona caddesi boyunca aydınlatma çalışması yapılacak.” dedi.
EKİM AYINDA MECLİSTE GÖRÜŞÜLDÜ
Öte yandan Okaliptüs Ağacı Ekim Ayı Belediye Meclis Gündemine de damgasını vurmuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Meclis Üyesi Ulviye Öztürk’ün Kuş Cenneti alanının son yıllarda kuruyarak göçmen kuşlar tarafından tercih edilmez hale geldiğine dikkat çekmesi üzerine Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya Alanın bilinçsizce kuşatılan Okaliptüs ağaçları nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya olduğunu söylemişti.
Kaya toplantıda kısaca şu görüşlere yer vermişti;
“Kuş cennetinin suyu yıllarca oraya dikilen Okaliptüs Ağaçlarınca emilerek kurutulmuş. Okaliptüs Şehir Peyzajında hiç istenmeyen bir ağaçtır. Çünkü çok fazla suyu emer. Üstelik Kaldırım ve altyapıyı da mahveder. Gölün çok çabuk kuruma sebebi o bölgeye bilinçsizce dikilen okaliptüslerdir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.