Aliağa’nın Kurtuluşu," ZincOx
ZincOx Anadolu A.Ş şirketi tarafından Aliağa’da Demir çelik fabrikalarından çıkan ve tehlikeli atık niteliği taşıyan baca tozunu işlemek üzere kurulması planlanan geri kazanım tesisi ile ilgili ÇED sürecinin devam ettiği belirtildi.
ZincOx Anadolu Çinko San. Ve Tic A.Ş Genel Müdürü Faik Y. Şener yaptığı açıklamada, ÇED olumlu belgesi alınmasının uzun bir süreç olduğunu belirterek “Bu süreç henüz son ermemiştir” dedi. Şener, “Rapor, Çevre ve Orman Bakanlığınca belirlenen ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri doğrultusunda nihai şeklini alma aşamasına geldi. Rapor mevcut haliyle bile arzu edildiği takdirde ilgililerin incelemesine açıktır.” Diye konuştu.
ALİAĞA’YI ÇEVRE KİRLİLİĞİNDEN KURTARACAK
Zincox olarak Aliağa’yı çevre kirliliğinden kurtaracak önemli bir yatırımı hayata geçmek istediklerini dile getiren şirketin genel Müdürü Faik Şener, “Çeşitli çevrelerce yatırımla ilgili dile getirilen eleştirilerin proje ile ilgili yeterli bilgiye sahip olunmamasından kaynaklandığı açıktır. Baca tozunun içeriğinde bulunan Çinko Oksit haricinde diğer tehlikeli maddelerin alınmadığı hususu doğru değildir. Suda çözünerek tehlikeli özellik arz eden Kurşun, Bakır, Mangan, Antimuan, Krom vs gibi ağır metallerin, çözünebilen kısımları baca tozundan (kurşun süngeri) olarak ayrılmakta ve bu malzeme ya Kurşun ve Bakır izabe tesislerinde hammadde olarak kullanılmakta veya İZAYDAŞ tarafından bertaraf edilmektedir. Bu malzemenin yıllık miktarı 400 ton civarında olacaktır.” Dedi.
SU MİKTARI, DSİ’NİN İZİN VE ONAYINA GÖRE KULLANILACAK
Projede kullanılacak su miktarının tepki gösterilecek kadar büyük olmadığını kaydeden ZincOx A.Ş Genel Müdürü Faik Şener, su kullanımının DSİ’nin bilgisi ve onayı oranlarında yapılacağını belirtti. Şener, “Aliağa ağır sanayi bölgesinde halen günde 20 bin m3 den fazla su kullanılıyor. Bizim projemizde ise kullanılacak su miktarı bin m3 civarında olacak. Bu suyun DSİ tarafından izin verilecek olan kısmı yeraltından, diğer kısmı ise yine DSİ tarafından verilecek izinler doğrultusunda yüzey sularından sağlanacak.” Dedi.
Şener, Denize verilecek atık su ile ilgili olarak ise, “gerekli çalışmalar bu konuda uzman bir kuruluş olan 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Bu enstitü tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda derin deniz deşarjı tasarımı yapılmaktadır” dedi.
ALİAĞA’YA ÇEVRECİ YATIRIM ŞART
Avrupa Birliği’ne girmek isteyen Türkiye’nin artık çevreyi sanayi teknolojileriyle tanışması gerektiğine işaret eden ZincOx Genel Müdürü Faik Şener, “2006 yılında artık Türkiye’nin Batıya açılan sanayi ve ticaret bölgesi niteliğindeki Aliağa’da hava ve çevre kirliliğinin bitmesi gerekiyor. Bu kirliliğin bitmesi de ancak atık bertarafı ve geri kazanım tesislerinin kurulmasıyla mümkün olacaktır. ZincOx, hizmete girdiğinde ne kadar gerekli ve çevreci bir yatırım olduğunu herkes görecek. Tehlikeli Atıkların bertaraf edilmesinin önemli bir sorun teşkil ettiği günümüz Türkiye’sinde, bu tür bertaraf projelerinin desteklenmesi gerekirken, tek taraflı, olumsuz ve eksik bilgiye dayanan yayınların Türkiye’nin menfaatine hizmet etmeyeceği açıktır.” Dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.