ALİAĞALI KADINLAR HAKLARI İÇİN YÜRÜDÜ
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Aliağa Demokrasi Platformu 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününü kutladı, hakları için yürüyüş yapan kadınlar basın açıklaması yaptı. Demokrasi Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar slogan atarak, davul ve zurna eşliğinde halay çektiler. Yürüyüşe katılan platform üyesi kadınlar ellerinde “8 mart dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun”, “Kadın uyan! Aklın çanı tüm evrende duyuluyor” , “Emeğimiz var, ekmeğimiz yok” , “Kim kimden korkmazsa o ondan büyüktür” pankartları taşıdılar. Yürüyüşe geçen kadınlara erkeklerden büyük destek geldi. Aliağa içinde tur atan kadınlar yürüyüşü Demokrasi meydanı’nda sonlandırdı.
Platform adına Ayşe Hamarat Ortaköylü basın açıklamasını okudu. 8 Mart 1857 tarihinde ABD‘nin New-York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret istemiyle bir tekstil fabrikasında başlattığı mücadelenin ve bu mücadele sonucunda polisin işçilere saldırarak çoğu kadın 129 işçinin hayatını kaybetmesinin anısına, dünyanın her yerinde ve ülkemizde daha iyi bir dünya özlemi taşıyan kadınların hak arama mücadelesinin günü olduğunu belirten Ortaköylü kadınlar gününün kadının varoluş mücadelesi için tarihsel bir anlam kazandığı gün olduğunu söyledi.
Kadınların yüzyıllar boyunca en ağır sıkıntıları yaşadıklarını ifade eden Ortaköylü “ Kadın ve erkeği eşit görmediğini açıklayan; kadının kimliğini reddeden, erkek egemen iktidarı her gün yeniden üretmek için kurguladığı aile içine hapseden, "fedakâr anne, iffetli eş ve sigortasız işçi" haline getiren; kürtaj yasağı, çocuk doğurma baskısı altında bırakan; ırkçı, gerici, piyasacı politikalarla eğitim ve sağlık başta olmak üzere temel haklarına ulaşmasının önüne geçen AKP politikalarına karşı sözümüzü söylemek için buradayız” dedi. AKP hükümetinin kadın politikalarını eleştiren Ortaköylü “Hükümetin ürettiği tüm politikalar ve buna bağlı olarak çıkarılan yasaların tamamının fikri alt yapısını " kadın erkek eşit değildir ve kadının asıl yeri aile içidir, evidir" anlayışı oluşturmaktadır. Son olarak Kadın Bakanlığı‘nın kaldırılarak yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı‘nın kurulması aynı yaklaşımın sonucudur” dedi. Hükümetin yürüttüğü politikaların kadını toplumsal yaşamdan dışlayarak eve hapsetmeyi hedeflediği ifade eden Ortaköylü “Bir taraftan sosyal haklarımız kısıtlanırken diğer taraftan işyerlerinde ücretsiz kreşlerin olmadığı koşullarda, bizlere yapılan "en az üç çocuk doğurun" yetmedi “beş çocuk doğurun” telkinleri sosyal rolümüzü ev-çocuk-yaşlı bakımı üçgeni olarak tanımlamaktır” dedi.
8 mart gününün 21 ülkede resmi tatil olduğunu söyleyen Ayşe Hamarat Ortaköylü Türkiye’ de de 8 mart’ın resmi tatil olmasını istediklerini söyleyerek “TBMM‘de bulunan tüm kadın milletvekillerinin 8 Mart‘ın resmi tatil olması için ortak kanun teklifi sunup, bu konuyu hep birlikte kadın dayanışması içinde savunmalarını bekliyoruz” dedi. Basın açıklamasının ardından Aliağa’lı gençlerin oluşturduğu müzik grubunun çaldığı şarkılarla kadınlar doyasıya eğlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.