İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol, Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarıyla Buca İlçesi’nde bir depoda yaptıkları denetimde, yoğun kanserojen madde ihtiva eden “petrokok”un ithal kömüre karıştırılarak torbalarla halka satıldığını belirlediklerini bildirdi.
PETROKOK KÖMÜRDE KANSOREJEN TEHLİKESİ
İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası Başkanı Mustafa Düzyol, Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarıyla Buca İlçesi’nde bir depoda yaptıkları denetimde, yoğun kanserojen madde ihtiva eden “petrokok”un ithal kömüre karıştırılarak torbalarla halka satıldığını belirlediklerini bildirdi. Düzyol, “Petrokok gibi tehlikeli bir atığın ithal kömürün içine katılarak kullanılacağını hiç tahmin edemezdik. Bu eroinden daha tehlikeli bir madde. Para için insan hayatıyla oynanıyor. Bu durum İzmir’de, Çernobil’de yaşayan ve on yıllar sonra Karadeniz Bölgesi’nde ortaya çıkan bir felaket gibi olabilir” diyerek tehlikenin boyutlarına dikkat çekti. Mustafa Düzyol, ABD’nin sıfır maliyetle ülke dışına çıkarttığı ve doğada uzun süre yok edilemediği için tehlikeli atık olarak görüldüğünden, birçok ülkenin sınırlarında bulundurmak istemediği petrokokun, Türkiye’de çimento sanayinde sınırlı ölçüde kullanılmak amacıyla limanlarımıza zaman zaman indirildiğini iddia etti. Birçok gelmiş ülkede petrokokun çimento sanayinde bile kullanılmasının yasak olduğunu belirten Düzyol, böylesi tehlikeli bir maddenin denetlenen torbalarda yoğun miktarda karıştırılarak İzmir halkının kullanımına verilmesinin korkunç bir olay olduğunu savundu.
ALİAĞA'DA KANSOREJEN KÖMÜR
Yapılan sınırlı incelemede elde edilen numunelerin Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri ve kendileri tarafından analize gönderildiğini ifade eden Düzyol, “Bir tüketicinin şikayeti üzerine, Buca’da bir depoda İzmir Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarıyla yaptığımız denetimde petrokokun kömüre karıştırılarak torbalarla satıldığını belirledik. Aliağa İlçesi’nde de ithal kömürlerin torbalanması sırasında petrokokun karıştırıldığını tespit ettik. Petrokok gibi tehlikeli bir atığın ithal kömürün içine katılarak kullanılacağını hiç tahmin edemezdik. Bu eroinden daha tehlikeli bir madde. Bu durum İzmir’de, Çernobil’de yaşayan ve on yıllar sonra Karadeniz Bölgesi’nde ortaya çıkan bir felaket gibi olabilir. İzmir’de Çevre İl Müdürlüğü uzmanlarıyla tespit ettiğimiz bu kömürlerin, süratle bürokrasiye takılmadan toplanması için, yetkilileri göreve çağırıyoruz” diye konuştu.
ANALİZ SONUCUNA BAKILACAK
Düzyol, petrokok katılmış kömürün, bırakın sobada veya kaloriferde yakılmayı, elle temas halinde bile yüksek kansorejen riski oluşturduğunu savundu. Petrokoklu kömürün yüksek ısı verdiğini, havaya isli, yoğun bir duman bıraktığını anlatan Mustafa Düzyol, piyasada ithal kömür sıkıntısı bulunduğunu, bu yüzden ithal kömür torbalarına daha önce yüzde 5, 10 oranında petrokok katılırken bunun yüzde 30 oranına kadar çıktığını öne sürdü. Düzyol, 20 kilogramlık ithal kömür torbalarının İzmir’de parakende olarak 6 ila 7.5 YTL’ye, tonunun da 250 YTL satıldığını dile getirdi. İzmir Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri de, İzmir Odun ve Kömür Satıcıları Odası ile Buca’da yapılan denetimi doğrulayarak, “Numune torbalarını Ankara’ya analize gönderdik. Analizden gelecek sonucu göre, gerekli yasal işlem yapılacak. İzmir’de bu kışın kalitesiz, çevreye zarar veren kömürlerin yakılmasına izin verilmeyecek” açıklamasında bulundular.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.