ALİAĞA'DA DENİZCİLİK BAYRAMI HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Türk denizciliğinde bir devrim niteliği taşıyan Kabotaj kanununun 80 yıl önce yürürlüğe girmesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 1-7 Temmuz tarihleri arasında “denizcilik ve kabotaj bayramı” olarak kutlanacak. Türk denizciliğinin önemli merkezlerinden bir olan İzmir’in Aliağa İlçesinde de 1 temmuz Denizcilik Bayramı 80. yıl Kutlama etkinliklerine hazırlıklar sürüyor. Türk denizciliğinde bir devrim niteliği taşıyan Kabotaj kanununun 80 yıl önce yürürlüğe girmesi her yıl olduğu gibi bu yıl da 1-7 Temmuz tarihleri arasında “denizcilik ve kabotaj bayramı” olarak kutlanacak.
Türk denizciliğinin önemli merkezlerinden bir olan İzmir’in Aliağa İlçesinde de 1 temmuz Denizcilik Bayramı 80. yıl Kutlama etkinliklerine hazırlıklar sürüyor. Aliağa kaymakamlığı ve Liman başkanlığı tarafından organize edilecek olan etkinliklerde kamuoyunun gündemi bir kez daha denizlere çekilecek.
Aliağa’da denizcilik Bayramı Kutlamaları 1 Temmuz Cumartesi günü sabah saat 11:00’de Aliağa Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayacak. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Deniz şehitlerinin anısına denize çelenk bırakılacak. Bu sırada Aliağa Körfezi’nde bulunan tüm gemiler ve deniz araçları 1 dakika süreyle sirenlerini çalacak.
Vatandaşların da katılacağı kutlamaların ikinci bölümü ise akşam saat 18:00’de Aliağa Balıkçı Barınağında gerçekleşecek. Günün anlamını ifade eden konuşmaların ardından ilköğretim okullarında denizcilik ile ilgili düzenlenen şiir ve kompozisyonlar okunarak ödülleri verilecek. Yüzme, Yağlı direk, tekne yarışmaları, Balık Adam gösterileri ve Halk oyunları gibi Çeşitli gösteri ve etkinliklerden sonra Limanda bulunan gemiler vatandaşların ziyaretine açılacak.
Öte yandan Denizcilik bayramı kutlamaları kapsamında 26 Haziran- 2 Temmuz tarihleri arasında Aliağa Limanında bulunan gemiler bayraklarla donatılacak ve geceleri ışıklandırılacak.
“KABOTAJ HAKKI, BAĞIMSIZLIK İÇİN DÖNÜM NOKTASIDIR”
Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Lozan antlaşması ile Kabotaj hakkının elde edilmesinin Türk denizciliği ve bağımsızlığı açısından çok önemli dönüm noktası olduğunu söyledi. “Lozan antlaşması’nın imzalandığı 1923’den Kabotaj yasasının çıkarıldığı 1926’ya kadar, genç Türkiye Cumhuriyeti denizcilik alanında gerekli alt yapıyı sağlamak için yoğun bir çaba göstermiştir.” Diye konuşan kaymakam Bulgurlu, “19 Nisan 1926 günü, 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyat-ı Bahriye ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcray-ı Sanat ve Ticaret hakkında Kanun çıkarılmıştır. 29 Nisan 1926 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bu yasanın 6. maddesinde “iş bu kanunun ahkamı 1 Temmuz 1926 tarihinde muteberdir” denildiği için yasa o tarihte yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle yasanın yürürlüğe girdiği 1 Temmuz günü her yıl Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Aliağamızda yapacağımız kutlamalar, bugüne kadar yapılan en görkemli kutlamalar olacak. Tüm Aliağalıları bu coşkulu kutlama programına katılmaya davet ediyorum” dedi.
KABOTAJ HAKKI NEDİR?
'Kabotaj'ın kelime anlamı, bir devletin gölleri, nehirleri, karasuları içinde kalan denizleri ile bunlarla ilgili liman, iskelelerinde yapılan deniz ticaretidir. 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe giren ve 'Kabotaj Kanunu'yla 'kabotaj hakkı' yabancılardan alındı. Yasayla, Türkiye kıyılarında mal ve yolcu taşıma ile sahil ve limanlardaki her türlü hizmetin, yalnızca Türk bayraklı deniz taşıtlarınca yapılabilmesi kararı alındı. Kabotaj hakkının Türkiye'ye geçişi, ilk kez 1 Temmuz 1935 tarihinde 'Denizcilik Bayramı', 1 Temmuz 1939'da da ilk kez 'Kabotaj ve Denizcilik Bayramı' olarak kutlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.