• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İzmir 8 °C

Aliağa Tersane Adayı

Aliağa Tersane Adayı
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Dünya ticaretinde denizciliğin payının hızla artmasına karşın Türkiye’de henüz denizciliğe yeterince önem verilmediğini söyledi.

 Halen gemi söküm tesislerinin yer aldığı İzmir'in Aliağa ilçesi ile Çandarlı arasındaki kıyı şeridi gemi inşa ve bakım-onarım üssü olmak için hazır.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Dünya ticaretinde denizciliğin payının hızla artmasına karşın Türkiye’de henüz denizciliğe yeterince önem verilmediğini söyledi.
“İskenderun'dan İstanbul'a kadar uzanan 835 millik kıyıda tek bir sivil tersane bile yok. Türkiye denizlerine sırtını dönerken milyarlarca dolan en hızlı şekilde kazanacağı tersane yatırımları için en uygun alanların başında Aliağa-Çandarlı kıyı şeridi geliyor.” Diye konuşan Dologh, “Dünyanın en önemli ulaşım koridorlarının kavşak noktasında yer alan Türkiye, coğrafi avantajı sayesinde yeni gemi inşası ve mevcut gemilerin bakımı için büyük bir potansiyele sahip. Uzun kıyı şeridi, yetişmiş insan gücü, hafif ve ağır sanayi olanakları ile Ege Bölgesi bu anlamda gelecek vaat ediyor.” Dedi.
Geza Dologh Gemi inşası için İstanbul-Tuzla'da faaliyet gösteren tersanelerin kapasitelerinin 2OO8'e kadar dolduğunu söyleyerek, “Dünya denizcilik pastasından en büyük payı alan Yunanistan başta olmak üzere Akdeniz ve Avrupa ülkeleri; filolarındaki gemilerin bakım-onarımları Ue yeni gemi inşaatlarını Japonya ve G. Kore başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinde yaptırmak zorunda. Yeni inşaatların yanında, petrol tankerlerinin, sayılan son 10 yılda giderek artan LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) tankerlerine dönüştürülmesi işi de büyük bir pazar doğuruyor.” Dedi.
Gemi inşa pazarında dünya sıralamasında ilk üç sırayı Kore (%31.8), Japonya (%31.7) ve Çin’in (%6) aldığını ifade eden Dologh, “Çevre politikaları ve işçilik maliyetleri nedeniyle tersanelerine birer birer kapatan Avrupalı armatörler, gemi ihtiyaçlarını Uzakdoğu ülkelerinden karşılıyor. Tüm bu rakamlar Avrupa'nın yanı başındaki Türkiye'nin büyük tonajlı gemi inşa bakım ve onarım taleplerine rahatlıkla yanıt verecek bir potansiyele sahip olduğu ve ancak bunun hiç dikkate alınmadığını gösteriyor. Türkiye’nin tek gemi söküm tesislerinin yer aldığı Aliağa ile Çandarlı arasındaki kıyı şeridi bu potansiyel için çok uygun bir yer” dedi.
Gemi İnşa Sanayii’nin, Kâr marjı çok yüksek olan ve yatırım maliyetlerini çok kısa sürede amorti eden bir sektör olduğunun kaydeden Dologh, “Aliağa ile Çandarlı arasında Yaklaşık 500 dönüm üzerine kurulacak bir Gemi İnşa Organize Sanayi Bölgesi ile gerek, büyük tonajlı gemilerin gerekse yatların ve küçük teknelerin inşa ve bakım/onarımları ve yan sanayi ile birlikte yaklaşık yıllık I milyar dolarlık bir döviz girdisi ve 30 bin dolayında da istihdamı sağlamak mümkün.” Dedi.

IMF'ye olan borcu 10 yılda öderiz
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Burak Acar, Baku -Ceyhan ve Transtrakya boru hatlarının faaliyete girmesi ile Türkiye'nin çevresinde bugünden çok daha fazla bir gemi trafiği oluşacağını, bu durumun büyük bir pazarı da beraberinde getireceğini söyledi. Aliağa ve Çandarlı tersane yapımı için doğal bir coğrafi alan olduğuna dikkat çeken Acar şöyle devam etti: “Komşumuz Yunanistan, mevcut tersanelerin kapasite doluluğu yüzünden gemilerini başka ülke tersanelerine sokuyor. Uzakdoğu'daki tersanelere olan büyük mesafeler ve AB üyesi ülkelere oranla oldukça düşük işgücü maliyetleri, gemi inşa sanayiinde Türkiye'yi avantajlı bir konuma getirdi. Tersane yatırımları için en uygun bölge, Aliağa-Çandarlı arasındaki alandır. Sadece 500 dönüm üzerine kurulacak bir gemi inşa organize sanayi bölgesi ile büyük bir ivme yakalarız. İddia ediyorum, Türkiye, kıyılarına 100 kilometrede bir tersane kursa, 100 milyar dolan aşan dış borcunu başka kaynağa ihtiyaç kalmadan 10 yılda öder"
Üretimde söz sahibiyiz
İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh da, Ege'de sorun yaşayan bir geminin, en basit arızalar için Yunanistan'daki tersanelere gittiğini belirterek, Aliağa'da tekne imalatı, Çandarlı'da ise büyük gemilerin inşasına yönelik tersanelerin mutlaka kurulması gerektiğini bildirdi. AKP hükümetinin sektöre yaklaşımı "çok olumlu" olarak değerlendiren Dologh, Denizcilik Müsteşarlığı' nda da konuyla ilgili çalışma yapıldığını anımsattı. Dologh, şöyle devam etti: 'Türkiye'nin kimyasal tankerlerde ve lüks yat üretiminde artık dünyada isim ve söz sahibi. Tersaneler konusunda yıllanmış köhne yapıyı bir anda değiştirmek de zor. Hükümet, tersanelerin yer alacağı bölgeyi kısa zamanda belirlemeli ve gerekli altyapı tamamlanmalı. Ondan sonra bizlerin oraya yatırımcı getirmemiz çok kolay. Zaten elimizin altında hazır bir pazar var."

ALİAĞA NEDEN ŞANSLI?
■ Coğrafi konum (Yunanistan'a yakınlık ve ticaret yollarının üzerinde bulunmak)
■ Kurulması düşünülen Çandarlı (Kuzey Ege) Limanı'na yakınlık
■ Sanayi bölgesi olan Aliağa'ya yakınlığı ve yan sanayinin gelişmesinin kolaylığı
■ Yetişmiş insan gücüne ve eğilim kurumlarına sahip olunması
■ Bölgede altyapı eksikliğinin bulunmaması
■ Açık alanlarda 12 ay çalışabilmeye uygun meteorolojik, koşulların var olması
■ Bölgenin gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip olması (karayolu mevcut, demiryolu projesi hazır)
■ Enerji bölgesine yakınlık (elektrik, doğalgaz)

  • Yorumlar 3
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894