Tüpraş özelleştirmesinde süreç devam ediyor. Rekabet Kurulunun şartlı da olsa onay vermesinin ardından ÖYK kararı, 8 Kasım tarihli Resmi Gazetede yayınlandı. Böylece Kapsam Dışı personelin 10 günlük karar verme süresi başlamış oldu.
Karar verme aşamasında bilgi vermek ve kendilerini tanıtmak amacıyla ilgili personel ile toplantı yapmak isteyen KOÇ grubunun üst düzey yöneticileri, Tüpraş’a bağlı rafinerileri dolaşmaya bugün Aliağa’da bulunan İzmir Rafinerisine gelerek devam etti.
Aliağa Rafinerisinde çalışan Petrol İş üyesi işçiler ise bu ziyaretlere tepki gösteriyor. İşyerlerine Koç gurubu yöneticilerinin geleceğini öğrenen işçiler bu sabah işbaşı yapmadılar.Tüpraş dış kapı önünde servislerden inen yaklaşık beş yüz işçi rafinerinin üç kapısına dağılarak beklemeye başladı.
Amaçlarını; " Bundan önce alıcı şirket temsilcilerini nasıl içeri sokmadı isek, Koç gurubunu da buraya sokmaya niyetimiz yok.” Diyerek açıklayan Şube Başkanı İbrahim Doğangül, “Çünkü bize göre hiçbir şey sona ermiş değil. Gerek hukuken gerekse bizim ve toplumun vicdanında bu satış geçersizdir. Petrol İş sendikası özelleştirmeye karşı sonuna kadar mücadele etmeye kararlıdır. Koç gurubu ihalede en yüksek teklifi veren taraftır sadece.
Buradan Kapsam Dışı çalışanlara da sesleniyorum; gelin örgütlü bir şekilde davranın. Nasıl sendika üyesi işçiler tavır koyuyorsa sizde öyle davranın. Tek başınıza kurtuluş şansınız yok. Kendinize güvenin. Boşuna telaşlanmayın. Burayı çalıştırmak için size ve bize mutlaka ihtiyaçları var. Biz olmasak burası çalışamaz” dedi.
Saat 11.00 sıralarında Koç gurubu yetkililerinin gizlice denizden giriş yapıp sosyal tesislerdeki bir salonda olduklarını öğrenen işçiler, kısa sürede toplanıp salonun etrafını kuşattılar. Burada ıslıklar, düdükler, araç klaksonları ve teneke çalarak müthiş bir gürültü ile protestolarını sürdüren işçiler, hükümet aleyhine sloganlar atarak protestolarını sürdüren işçiler, toplantı salonunun duvarına Özelleştirme karşıtı büyük bir pankart astılar.
Saat 16.00’ya kadar süren eylem heyetin Rafineriden ayrılması ile sona erdi.
Heyetin otomobillerinin önünde bir konuşma yapan Doğangül; “ Bu işlem hukuka ve halkın çıkarlarına aykırıdır. Bu işleri yapan hükümetin politikalarına, ideolojik tutumuna karşıyız. Tüpraş halkın yararına işletilmelidir. Oysa satılması halinde sadece bir grup sermayecinin çıkarı gözetilmiş olacaktır.Tüpraş’ın yarattığı milyar dolarlar KOÇ’un cebine değil, halkın hazinesine girmelidir. Kim nerede ne işlem yaparsa yapsın, bu işlem bizim için geçerli değildir. Özelleştirmelere karşı çıkmaya devam edeceğiz.Sizleri de bir daha burada görmek istemiyoruz. ‘gidişiniz olsun, dönüşünüz olmasın!’ diyerek, işçilerin ortak öfkesini dile getirdi. Eylem süresince Aliağa Tüpraş Rafinerisinde dolum ve satış işlemi yapılmadı.
Aliağa işçilerine destek vermek amacıyla Batman Rafinerisi işçileri de eylem yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.