EFSANE EĞİTİMCİ, ALİAĞA’YA VEDA ETTİ.
1997 yılından bu yana Aliağa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü görevini yürüten Rıza Akdeniz, İzmir’in Karşıyaka ilçesine tayin oldu. Aliağa’da görev yaptığı 9 yılda sayısız başarıya imza atan ve eğitimci kişiliğiyle taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanan Rıza Akdeniz, 1990’lı yıllarda Aliağa Belediyesi’nin üst katında bulunan Halk Eğitim Merkezi’nin dev hizmet binasına geçişi ve binlerce kursiyere eğitim verilen toplumsal aydınlanma okulu haline dönüşmesine liderlik etti.
Uyumlu kişiliği, çağdaş, laik ve aydın tutumuyla Aliağa halkının büyük sevgisini kazanan Rıza Akdeniz, mesleğinin 32. yılında Aliağa’ya veda ederek Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne atandı. Yayınladığı bir teşekkür mesajıyla Aliağa halkına veda eden Rıza Akdeniz, “Aliağa’daki tüm hizmetlerimizi ekibimizle beraber başardık. Ben sadece onlara önderlik yaptım. Onların şevklerine şevk, heyecanlarına heyecan, azimlerine azim kattım.1997 – 2006 yıllarında Aliağa’nın ismini İzmir’de hep önde tutmaya çalıştım. Bu yetmedi yurt çapında ve dünya çapında bugün herkes Aliağa Halk Eğitimi örnek çalışmalarından bahsediyor.” Dedi
Aliağa’da göreve başladığında kurumun sadece iki bilgisayarı olduğunu hatırlatan Müdür Akdeniz, “Şimdi belki Türkiye’nin en modern bilgisayar laboratuarına sahip bir kurum bırakıyorum. Gemi söküm, Çini, Kilim, Takı ve Hasır Bilezik projeleriyle Aliağa’nın adı dünyaya duyurduk. Aliağa’daki çalışmalarımın ve başarılarımın en büyük destekçileri elbette ki İlçe Kaymakamımız Sayın Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanımız Sayın Tansu Kaya, Ticaret Odası Başkanımız Sayın Adnan Saka, Petkim Genel Müdürümüz Sayın Kenan Yavuz, Tüpraş Genel Müdürümüz, Sivil Toplum Örgütleri, Yerel Basın, Siyasi Partilerimiz İl daimi encümenlerimiz, Belediye Meclis Üyelerimiz ve Aliağa halkı olmuştur. Hepsine şükranlarımı sunarım.” Dedi.
ALİAĞA, RIZA AKDENİZ’İ UNUTMAYACAK
Görev yaptığı 9 yılda Türkiye’nin en büyük Halk Eğitim Merkezi’nin Aliağa’ya kazandırılmasında liderlik görevini üstlenen eğitimci Rıza Akdeniz, 1956’da Muş Varto’da dünyaya geldi. İlköğrenimini 3.sınıfa kadar Varto Onpınar köyü 4–5 sınıfı Varto depremi nedeniyle Tunceli Ovacık yatılı bölge okulunda yaptı. Daha sonra Malatya Akçadağ öğretmen okulunu kazandı. 1974 yılında öğretmen okulunu birincilikle bitirerek aynı yıl Ankara Şerefli Koçhisar Karamollauşağı köyü ilkokuluna öğretmen olarak atandı. 1979 yılında askerliği nedeniyle Muş Varto Kayalı kale köyü ilkokuluna atandı. 3 yıl burada müdür yetkili olarak çalıştı. 1982 yılında Varto Halk Eğitim Merkezi müdür yardımcılığına atandı. 1984 yılında aynı yerde Halk Eğitim Müdürü oldu. 1993 yılına kadar Varto’da Halk Eğitim Müdürü olarak çalıştım. Bu dönemde kurumu Türkiye’de ilk kırk Halk Eğitim arasına koymayı başarınca Dünya Bankası tarafından beş atölye donatıldı.
Üç katlı bir Halk Eğitim binasını yaptırıp hizmete koydu. 2 yıla yakın Halk Eğitim Müdürü hem de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yaptı. 1993 yılında Denizli Baklan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne kurucu müdür olarak atandı. 3 yıl kısa bir zaman içerisinde burada da bir ilköğretim okulunu Halk Eğitim Merkezi olarak tahsisini sağlayıp Halk Eğitim binasını kurdu. Baklan ilçesinde de 1 yıl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünü vekâleten yürüttükten sonra 1995 yılında kendi isteğiyle öğretmen olarak Menemen Erol Tarakçıoğlu İlköğretim Okuluna atandı. 1997 yılında Aliağa Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak atandı. Aliağa’da göreve başladığında Halk Eğitim, Çıraklık Eğitimle beraber Belediye binasının üst katında hizmet veriyordu. Rıza Akdeniz’in tek amacı Halk Eğitim Merkezini bağımsız bir binaya kavuşturmak ve Halk Eğitim ile Aliağa halkını bütünleştirmekti. Çok kısa bir sürede idare kısmını Hükümet konağından 4 odaya Çıraklık Eğitimini kütüphane binasına ve Halk Eğitim kursları içinde Aliağa İlköğretim Okulunun işlik binasına taşıdı. Boş ve kullanılmaz halde olan bu iki binayı onarıp bir yıl içerisinde faal hale getirdi.
Tüpraş Genel Müdürlüğü ile yapılan sıkı görüşmeler sonucunda 2002 yılında şu anki modern bina Tüpraş tarafından yapılarak hizmete sokuldu. Rıza Akdeniz, bir eğitimci ve idareci olarak Aliağa’da Halk eğitiminin yaşadığı bu inanılmaz değişime hep kaptanlık yaptı. Aliağa, Başarılarıyla Rıza Akdeniz’i hep hatırlayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.