• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

Aliağa Hudut Kapısı

Aliağa Hudut Kapısı
Gümrük ve Muhafaza hizmetlerini tek çatı altında toplamak üzere inşa edilen ve denizcilerin pasaport işlemlerinin Aliağa’da yapılabilmesine imkan tanıyan Aliağa Geçici Hudut Kapısı Hizmet Binası’nın açılışı Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazı

 

BAŞBAKAN YARDIMCISI YAZICI “HEDEFİMİZ DIŞ TİCARET ERBABININ TALEPLERİNİ ANINDA KARŞILAYABİLECEK BİRYAPILANMADIR”

 

ALİAĞA GEÇİCİ HUDUT KAPISI AÇILDI

 

 

Gümrük ve Muhafaza hizmetlerini tek çatı altında toplamak üzere inşa edilen ve denizcilerin pasaport işlemlerinin Aliağa"da yapılabilmesine imkan tanıyan Aliağa Geçici Hudut Kapısı Hizmet Binası"nın açılışı Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı"nın da katıldığı törenle yapıldı.

Açılış törenine Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı"nın yanı sıra İzmir Valisi Cahit Kıraç, Gümrük Müsteşarı M. Emin Zararsız, Gümrükler Genel Müdürü Umman Hamitoğulları, İzmir Jandarma il  Komutanı Kıdemli Albay  Zafer Karataş, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı SG Kurmay Kıdemli Albay  Salih Aslan, Aliağa Kaymakamı Osman Bulgurlu, Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya, Bergama Belediye Başkanı Raşit Ürper, Sanayiciler ile liman ve gümrük çalışanları katıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı hükümet olarak hedeflerinin tüm sınır kapılarını modernize etmek olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yaptığı konuşmada Türkiye'nin, hükümetleriyle birlikte ekonomide olağan üstü kalkınma hamlesi yakaladığını, dünyada 17. ve Avrupa'da 6. sıraya yerleştiğini, dış ticaret hacminde de 277 milyar dolar rakamına ulaştığını belirterek, bu göstergelerin Türkiye'nin performansını yansıttığını söyledi. Bakan Yazıcı, gümrükler olarak ticaret erbabının sorunlarını aşma konusunda ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını, bir taraftan kara, deniz ve hava filolarını yükseltirken, diğer taraftan da gümrük kapılarını modernize ettiklerini kaydetti.

Bakan Yazıcı “Sadece fiziki alt yapı yenilenmesi bir şey ifade etmiyor. Önemli olan hizmet alt yapısı ve anlayışını da dizayn etmektir. Gelinen noktada gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortamda yapılır hale getirdik. Gümrük işlemlerindeki bekleme süreleri dünya ortalamalarının altına çekildi. Hedefimiz insan faktörünün olabildiğince azaldığı, kağıt kullanımı ve gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırıldığı bir sistemi tam olarak ortaya koymaktır'' dedi.

Bakan Yazıcı, bugün açılışı yapılan Aliağa Gümrük Muhafaza binasının, Türkiye'de hür teşebbüsün katkıları ile sağlanan kalkınmaya bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Sanayicinin enerji sorunlarının bulunduğunu, bu sorunları yakından takip ettiklerini, o alanı da özel sektöre açtıklarını belirten Yazıcı, Aliağa'da yatırımı bulunan sanayicilerin de enerji yatırımları konusunda daha ilgili olmaları gerektiğini söyledi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise dünyada deniz yolu taşımacılığının hızla geliştiğini, Türkiye'nin de 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen bu ticaretten hak ettiği payı henüz alamadığını bildirdi. Türkiye'yi bu konuda söz sahibi bir ülke haline getirebilmek için yapılacak en ufak bir yatırımın ülkeye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Kıraç, Aliağa'da bulunan limanlara yılda ortalama 4 bin geminin geldiğini, bu alanda yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Kıraç, Aliağa'daki limanlara gelen gemilerdeki personelin pasaport işlemlerinin İzmir Alsancak Limanında yapılabildiğine dikkat çekerek, ''Bu hizmetlerin tümünün verilebileceği bu binamızın açılışı ile Aliağa Limanı artık kendine yeter bir kapasiteye ulaşmıştır. Aliağa, stratejik önemi ve kapasitesi ile sanayinin can damarlarından birisi olarak dünyaya açılacaktır'' dedi.

Bölgede iskeseli bulunan İzmir Demir Çelik A.Ş. (İDÇ) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin de geçen yıl bölgede çeşitli kuruluşlara ait olan 11 iskeleye 2 bin 35 geminin geldiğini, bin 171 geminin de ihracat için gittiğini bildirdi. Bölgeden yapılan toplam ithalatın 24 milyon ton, ihracatın ise 8.8 milyon tona ulaştığını belirten Şahin, bölgede enerji konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Türkiye'nin ürettiği toplam 32 milyon ton sıvı çeliğin 7 bin tonunun bölgedeki haddehaneler tarafından üretildiğini kaydeden Şahin, elektrik ile doğal gaz sıkıntılarında ilk hesapta bu tesislere verilen enerjinin kesilmesinin üretim için büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Ufuk Gülen / DHA Aliağa

ALİAĞA VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894