• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • İzmir 16 °C
» »

Aliağa Arkeoloji Sempozyumu Başladı

Aliağa Arkeoloji Sempozyumu Başladı
İzmir’in Aliağa ilçesinde iki gün olarak planlanan “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi

İzmir’in Aliağa ilçesinde iki gün olarak planlanan “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi - Arkeoloji ve Disiplinler Arası Araştırmalar Sempozyumu” Aliağa Belediyesi’nin ev sahipliğinde, 46 bilim insanın katılımıyla başladı. 

Adnan Menderes Üniversitesi’nin bilimsel desteği ile Aliağa Hampton By Hilton Otelde gerçekleştirilen “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi - Arkeoloji ve Disiplinler Arası Araştırmalar Sempozyumu”na; Aliağa Kaymakamı Erhan Günay, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, belediye başkan yardımcıları Mehmedali Özkurt, Gökhan Karataş, Orhan Mahmut Çetiner, birim müdürleri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve öğrenciler katıldı. Aliağa’da ilk kez gerçekleştirilen sempozyumun onur konuğu ise Kyme kazılarının yıllarca kazı başkanlığını yürüten İtalyan Arkeolog Antonio La Marca oldu. 

Sempozyum, Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez ’in açılış konuşması ile başladı. Açılış konuşmasının ardından sempozyuma yurt içinden ve yurt dışından katılan birçok değerli akademisyen Aiolis bölgesinde gerçekleştirdikleri arkeolojik çalışmaları barkovizyon eşliğinde katılımcılara aktardı. Ayrıca tüm katılımcılara Aliağa Kent Kitaplığına ait içerisinde 398 sayfalık “Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1.Aliağa Sempozyumu Bildirileri”, 431 sayfalık “Aliağa Çevresi İle Birlikte Güzelhisar” ile 448 sayfalık “Myrina ve Gryneion, Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, 2.Cilt” eserleri hediye edildi.

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. MURAT ÇEKİLMEZ: “ALİAĞA’NIN KENT KÜLTÜRÜ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR SEMPOZYUM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Verimli bir sempozyum geçirdiklerini belirten Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez, “Aliağa Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Adnan Menderes üniversitenin bilimsel desteği ile “Uluslararası Aliağa ve Çevresi - Aiolis Bölgesi - Arkeoloji ve Disiplinler Arası Araştırmalar Sempozyumu”nu gerçekleştiriyoruz. Sempozyumumuza 46 akademisyen katıldı. İki gün boyunca 18 farklı üniversiteden çok değerli akademisyenler sunumlarını yapacak. Yurtdışından da çok değerli hocalarımız var. Aliağa ve çevresi ile ilgili en erken çalışmalardan, günümüzdeki en güncel çalışmalara kadar farklı konularla ilgili bildiriler dinliyoruz. Aliağa tarihi açısından, Aliağa’nın kent kültürü açısından medeniyet açısından oldukça önemli bir sempozyum olduğunu düşünüyorum” dedi.

ALİAĞA’NIN 8 BİN 500 YILLIK GEÇMİŞİ PAYLAŞILDI

Birinci gün oturumlarında; A. La Marca “Aiolis Kyme’si: Tarih, Ekonomi ve Toplum”, Murat Çekilmez “Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları”, Emel Dereboylu Poulain “Myrina Arkeolojik Yüzey Araştırmaları”, G. Ragone “New Inscriptions from Aeolian Kyme-Aliağa”, Tayfun Caymaz “Neolitik ve Kalkolitik Çağlarda Aliağa Bölgesi ve Yakın Çevresi”, Tomasz Polański “Sanat Tarihinde Aiolis Okulunun Yükselmesi ve Çöküşü”, Kaan İren “Gryneion Ölü Gömme Adetleri”, C. Colelli “Aiolis Bölgesi’ndeki Kyme’nin Materyal Kültürüne Yansıyan Yabancı Etkiler”, R. Pace “Arkaik Dönem Kyme Nekropolü”, S. Verger “Kyme Nekropolisin’den Metal Objeler ve Mezar Kontekstleri”, L.A. Scatozza Höricht “Aiolis Bölgesi’ndeki Kyme’den Geç Arkaik ve Klasik Dönem Seramikleri Üzerine Bir Araştırma”, V. DI Giovanni “Roma Dönemi’nde Kyme, Bir gözlem”, Emrah Özdemir “Myrina Ölü Gömme Adetleri”, Aslı Saraçoğlu “Aiolis’den Bir Şair: Lesbos’lu Sappho”, Turgut Saner “Larisa’daki Yeni Araştırmalar” konulu sunumlarını yaptı. 

ALİAĞA ARKEOLOJİ SEMPOZYUMU İKİNCİ GÜN OTURUMLARI İLE DEVAM EDECEK

Aliağa arkeoloji sempozyumu birinci gün oturumlarının ardından 28 Eylül 2018 Cuma günü yapılacak olan oturumlar ile devam edecek. Saat 10.00’da başlayacak ve gün boyu sürecek olan oturumlarda; Simge Dinçarslan “Kymeliler”, Deniz Doğanalp “Kyme Kazı Çalışmaları: Buluntular ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme”, Sabri Arıcı “Hellenistik Dönem’de Phokaia”, Özden Ürkmez “Kyme Nekropolisleri Üzerine Genel Bir Değerlendirme”, Emre Erdan “2018 Yılı Tisna Antik Kenti ve Yakın Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları”, Stéphane Verger – Rossella Pace “Aigai nekropolisi: Mezar Geleneği Üzerine Gözlemler”, Yusuf Sezgin – Esen Kaya “Aigai’daki Kültler Üzerine Güncel Değerlendirmeler”, Ayşe Çelebi “Aigai Bouleuterionu’nda Ele Geçen Heykeltıraşlık Eserleri”, Nezih Aytaçlar – Yusuf Sezgin “Aiolis Arkaik Seramiğinde Lydia Etkileri”, Michel E. Fuchs “Gryneion mozaikleri: Önceki ve Son Örnekler”, Suat Ateşlier “Aiolis Bölgesi’nde Arkaik Dönem Mimarisi”, Sedat Akkurnaz “Melanpagos Yerleşimi”, Serdar Vardar “Gryneion Çevresinde Paleocoğrafya Araştırmaları”, Fethi Ahmet Yüksel – Murat Çekilmez - Kerim Avcı “Myrina ve Gryneion Antik Kenti Sahasında Arkeojeofizik Araştırmalar”, Atilla Karataş “Myrina ve Gryneion Antik Kentlerinde Yerleşme Tarihine Yön Veren Doğal Faktörler”, Serdar Vardar “Güzelhisar Kıyı Ovasının Paleocoğrafyasında Myrina’nın Jeoarkeolojisi”, Ulrich Mania “Pergamon Mikro Ölçeğinde Elaia Kentinin Gelişimi”, Güler Ateş “Elaia Seramik Yüzey Araştırması: Kullanılan Yöntemler ve Sonuçları”, Hakan Göncü – Burak Yolaçan “Yeni Tespitler ve Gözlemlerle Leukai Yerleşimi”, Murat Hatipoğlu – Hakkı Babalık “Ege Bölgesi Antik Uygarlıklarında Yaygınca Kullanılmış Bandlı Yapılı Süstaşları’nın Arkeo-Gemolojiksel Önemi ve Anlamı” adlı sunumlarını yapacak. /EGE BASIN GRUBU

İzlenme: 7170
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu videoya henüz yorum eklenmemiştir.
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894