• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

Akrep Ağaçlarına Koruma

Akrep Ağaçlarına Koruma
550-600 yıllık yaşları, 19 metre boyları ve 1 metreyi bulan çapları ile ilgi odağı haline gelen Akrep ağaçlarının meyvelerinden ise yöre halkının turşu yaptığı belirtildi.

Gümüşhane merkez ilçeye 15 kilometre uzaklıktaki Akgedik Köyü'nde bulunan Akrep ağaçlarının Orman Bakanlığı'nca koruma altına alındığı bildirildi. 550-600 yıllık yaşları, 19 metre boyları ve 1 metreyi bulan çapları ile ilgi odağı haline gelen Akrep ağaçlarının meyvelerinden ise yöre halkının turşu yaptığı belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Artvin Orman Fakültesi Dekanı Prof. Cantürk Gümüş, Latince 'Sorbus Torminalis Crant' adı verilen akrep ağaçlarının Gümüşhane merkez ilçeye 15 kilometre uzaklıkta bin 700 rakımda Akgedik Köyü'nde bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Cantürk Gümüş, "Yöre halkınca Akrep ağaç, Türkçe ise 'Akçaağaç', 'Yapraklı Üvez' olarak adlandırılan bu ağaçların örneği çok azdır. Gittikçe tükenmekte olan bu ağaç türleri Orman Bakanlığı'nca koruma altına alınmıştır. Akgedik Köyü sınırları içinde yer alan Akrep ağaçları içerisinde 550-600 yaşlarında olanları var. Bu bitkiler aynı zamanda kendi türünün alışılmış ölçülerinin çok üzerinde boy ve çapa sahiptir. Bundan dolayı bu yaşa kadar yaşayabilmelerinde meyvelerinin köylüler tarafından sevilmesi ve turşu yapılmasının önemli bir rolü olduğu anlaşılıyor. Ağaçların bulunduğu alan tarım alanlarıyla çevrili ve yoğun üvez fidanı var. Alanda aynı zamanda meşe, yabani fındık, gürgen, yaban kirazı gibi bitkiler de yer alıyor. İlkbaharda bembeyaz çiçekleri ile seyredenleri büyüleyen bu ağaçlar sonbaharda altın sarısı bir renk alıyor. Dolayısıyla da alanının peyzaj değerinin çok yüksek olduğu ve kekliklerin, üvezlerin yer aldığı bu orman flora ve fauna olarak son derece önemli bir biyolojik çeşitlilik gösteriyor" dedi.

"Ormanlarda yer alan meyveli ağaçlar ormanlarda yaşayan tavşanların, tilkilerin, sincapların ve hayatlarını yer altında, yer üstünde sürdüren tüm hayvanların besin kaynağıdır" diyen Prof. Gümüş, şöyle devam etti:

"Yaban hayvanları besin kaynağının bol olduğu yerleri tercih etmekte, bu tür alanlarda yoğunlaşmaktadır. Az sayıda örneği kalan bu tür alanları koruyalım, lütfen ormanlarda yer alan, ahlat, üvez, kuşburnu gibi bitkileri kesmeyelim. Aksine onların yetişmesine katkıda bulunalım. Bu değerler sadece ülkemiz için değil, dünyamız için de önem taşımaktadır. Bunlar dünya değerleridir. Bu alan iyi tanıtılırsa Kürtün İlçesi'ndeki Örümcek Ormanları ile birlikte burası da bir başka hazine olmaya adaydır."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894